Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Az ország 43 gyógyfürdője közül 6 Csongrád megyei

Szeged - A vizek évének nyilvánított 2008-ban sem sikerült elérni, hogy minden Csongrád megyei gyógyvízforrás és fürdő felkerüljön a világhálóra. Holott minden hatodik-hetedik gyógyfürdő a mi térségünkben található, és a jelenlegi hat ilyen egészségcentrum mellé egy hetedik is készülődik.
Gyógyvizek országa – mondják hazánkról. A magyarországi gyógyfürdők közül minden hatodik-hetedik Csongrád megyében található. Ám ez a nagyhatalmi helyzet nem tükröződik a turisztikai információkban, de a világhálón sem. Az internetes szabadlexikonban fölsorolt 42 gyógyfürdő között szerepel a csongrádi, makói, mórahalmi, szegedi és szentesi, de nincs ott a hódmezővásárhelyi gyógyfürdő, és nem említik a vásárhelyi kórházhoz tartozó kakasszéki szanatóriumot sem. A helyiek sem tesznek meg mindent azért, hogy a világháló segítségével toborozzanak vendégeket: térségünk hat gyógyfürdője közül kettőnek – a csongrádinak és a szentesinek – nincs önálló honlapja.

– Meleg gyógyvizek, jórészt nátrium-alkáli-hidrogén-karbonátos összetételűek a Csongrád megyeiek. Elsősorban mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmasak – összegzi az azonosságokat dr. Kádasi Éva. A szegedi Anna Gyógy- és Termálfürdő gyógyászati részlegének vezetője hangsúlyozza: az arra rászorulók 10-15 napos fürdőkúrája árának 85 százalékát egy évben két alkalommal támogatja a társadalombiztosítás. Ám a napi 20-30 gyógyvizes fürdőzést a kúrát követően 3-4 hónappal ismételni érdemes. Sokan élnek a lehetőséggel. De az Anna fürdő törzsvendégei közé tartoznak azok is, akik nem „orvosi rendelvényre", hanem saját tapasztalatuk alapján veszik igénybe a gyógyvíz áldásos hatásait. Közéjük sorolhatjuk az Anna-vizet rendszeresen fogyasztókat is.

Mozgásszervi betegségeket is gyógyít a szentesi víz. Fotó: Tésik Attila
Mozgásszervi betegségeket is gyógyít a szentesi víz.
Fotó: Tésik Attila

„A gyógyfürdő olyan gyógyintézmény, amely gyógyvíz, gyógyiszap vagy egyéb természetes gyógytényező (például gázelőfordulás) felhasználásával balneoterápiás fürdőkezelést nyújt" – olvassuk az internetes lexikonban. A megyebeli gyógyfürdők teljes körű fizioterápiás ellátást biztosítanak, amelybe a fürdőkezelés mellett az elismert ásványvíz, termálvíz, illetve melegített közműhálózati víz felhasználásával végzett kezelések és egyéb fizikai gyógymódok alkalmazása is beletartozik. Ivókúrára csak az Anna-vizet és a mórahalmi Erzsébet-gyógyvizet javasolják.

– A Maros-gyógyiszap az egyik különlegességünk. De az itteni víz nőgyógyászati, idegnyugtató és bőrszárító hatása is igazolt – sorolja jellegzetességeiket Pőcze Lászlóné. A makói fürdő vezetője úgy véli: napi 200-400 vendégük többsége örömmel veszi majd a szolgáltatásoknak a hamarosan induló felújítással együtt járó bővítését.

A gyógyvizekben oldott állapotban található kémiai anyagok a bőrön át szívódnak föl, raktározódnak, s fejtik ki gyógyító hatásukat: a bennük elnyelt gázok egyrészt ingerlik a bőrt, másrészt felszívódnak, vagy belélegezve a légutakon keresztül hatnak a szervezetre. Az ilyen kémiai hatások erősítik a szervezet immunrendszerét.


Borbála is gyógyítana

A hetedik Csongrád megyei gyógyfürdő lehet az algyői Borbála. Az ottani termálvíz gyógyvízzé minősítése elkezdődött – tudtuk meg Márton Máriától, a Borbála fürdőt üzemeltető Gyevitur Kft. vezetőjétől. Három szakorvos megvizsgált nyolcvan önként jelentkező algyőit. Ők mindannyian 15 alkalomból álló fürdőkúrán vesznek részt, majd három hónap múlva újabb orvosi vizsgálattal megállapítják az orvosok: az algyői termálvíznek van-e gyógyhatása. Az év második felére várható döntéstől függ, hogy milyen jellegűvé fejlesztik tovább a szegediek és a vásárhelyiek által is kedvelt algyői fürdőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezmények: adómentes a családi ezüst is

Szeged - Jövőre szűkülnek, illetve megszűnnek az adókedvezmények – ígéri a kormány. Ma azonban még számtalan lehetőséget kínál a törvény az szja legális kikerülésére. Tovább olvasom