Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Az ország első városrész-felújítása – csúcstechnikával

Szeged - Gőzerővel halad Tarján felújítása, a közműcserével már majdnem elkészült a kivitelező. Ahol lehetett, bontás nélkül vágtak fát, és munkagödör nélkül cserélték az ivóvíz és a csatorna vezetékeit.
Két hónappal ezelőtt kezdte el a kivitelező Szeged és egyúttal az ország első lakótelep-felújítását Tarjánban. A téglablokkos és panelvárosrészt a hatvanas években építették, ezért ráfért már a közműveire és a közterületeire a korszerűsítés. A felújítás bontással indult, és ahogy azt várni lehetett, a tarjániak a nyári forróságban nehezen viselték a mindennapos zajt és port, legfőképpen pedig a fakivágások érintették rosszul őket. A munkálatok nehezén mostanra túljutottak az építők, akik amúgy csúcstechnikával oldották meg a föld alatti munkákat.

A közművezetékekre telepített és beteg fákat például először a föld szintje fölött elfűrészelték. Ezt követte az egyszerű dugóhúzó technikával dolgozó, a vidéken egyetlen „tuskófúró" gép bevetése: belefúrt a bennmaradt gyökérzetbe, szétroncsolta és könnyedén kiemelte. Sem ásni, sem megfeszülni nem kellett senkinek.

Ásás nélkül cserélte ki a Sade Magyarország Kft. a régi acélöntvény vízvezetékeket is. Tószegi Tamás főépítés-vezető elmagyarázta, ha jól előkészítik a munkát, gödörásás nélkül naponta akár száz-százötven métert halad a különleges „csőroppantó" berendezésük. A cégnél is ritka szerkezet egyszerre két műveletet végez: egy vágóél halad a régi csőben, hogy szétdarabolja, a nyomában pedig már ott „liheg" az új polietilén vezeték és bekúszik a vas helyére.

Számokban

A tarjáni városrész-rekonstrukció 1,083 milliárd forintba kerül és a terepmunkák zöme év végére befejeződik. Addigra elkészül több mint 17 ezer négyzetméter útburkolat, 4610 méter ivóvízvezeték és csatorna, 4787 méternyi locsolóhálózat, 4770 méter közvilágítás, 113 új parkolóhely, 7 akadálymentesített épület. Felújítanak 96 ezer négyzetméter zöldfelületet, elültetnek 148 előnevelt fát, 20 ezer cserjét, 3 ezer évelő növényt. Három nagy és 15 kisebb játszótér létesül, 139 kerti paddal.

Hasonlóan a vízvezetékéhez, feltárás nélkül cserélhető a szennyvízcsatorna csöve is – „harisnyás" módszerrel. A régi csatornának még az átmérője sem csökken, úgy bélelik ki. A Sade egyetlen gépe képes ilyen harisnyát húzni. Nejlonzacskónak néz ki az a különleges gyantával átitatott elasztikus cső, amelybe ha meleg vizet engednek, a harisnyával együtt kitölti a régi csövet és abban megkeményedik. Ha a mozzanatot kamerázással és a lejtésszög beállításával jól előkészítik, az aknából indulva bontás nélkül képesek naponta harminc-negyven méter csatornát bélelni.

A tarjáni munkák egyébként az ütemtervnek megfelelően haladnak – tudtuk meg Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől. A három kiemelt csomópont közül a Csillag tér áll a legjobban. Az ABC mellett már a burkolat készül, a parkoló is látszik, feladatot a csapadékvíz elvezetése jelent. Az Olajbányász téren kirajzolódik lassanként a díszburkolat. Amikor az két hét múlva elkészül, a Csörlő utcai házsor és a kisposta közé raknak le új járdát.

Néhány hetet kell még várni a korszerű közvilágítási hálózatra, de megéri: a főbb területeken biztonsági megfigyelő kamerákat is elhelyeznek a világítótestek mellé. A Tarján bisztrónál most kerültek földbe az új közművezetékek, ott a jövő héten startol a tér burkolása. Nagyobb falat a parktelepítés előtt a locsolóhálózat lefektetése, ehhez hét kutat fúrnak. A játszóterek közül a kicsiket kezdik kialakítani, a legelső az Olajos utcai lesz, hogy a sok munkás ne zavarja egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi ünnepségek: székház, kenyér és koszorúk

Szeged - Tegnap felavatták a Szegedi Szimfonikus Zenekar új székházát. Ezt követően a Széchenyi… Tovább olvasom