Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Az ország legjobb énekesnövendékei mérkőztek meg Szegeden

Szépszámú közönség előtt három kategóriában ötvenhét fiatal énekes mérte össze tudását, tehetségét a hét végén a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karán megrendezett V. országos Simándy József énekverseny döntőjében.
A szegedi Rácz Rita nagy sikert aratva második lett az egyetemi tagozatosok kategóriájában. Fotó: Gyenes Kálmán
Idén lenne kilencvenéves Simándy József Kossuth-díjas tenorista, az örök Bánk bán, akinek kezdeményezésére 1992-ben rendeztek először országos énekversenyt Szegeden. Halála óta az önkormányzat támogatásával kétévente megtartják az egyre elismertebb viadalt, amelynek korábbi győztesei között olyan, mára befutott énekesek is vannak, mint például Rálik Szilvia, aki tavaly a Nabucco és a Csárdáskirálynő női főszerepét énekelte a Dóm téren. A világhírű szoprán, Marton Éva vezette rangos szakmai zsűri pénteken délután és szombaton hallgatta meg három kategóriában az ország minden tájáról érkezett 57 versenyzőt, akik Caccini Amarillije- vagy egy Kodály-dal mellett szabadon választott operaáriákat, dalokat énekelhettek. A zeneművészeti kar Fricsay-koncerttermét megtöltő közönség különösen nagy tapssal fogadta a legjobb szegedi énekeseket.

A győztesek

I. kategória (alap- és középfok): 1. díj: Gábor Zsolt, 2. díj: Hajdú Veronika, 3. díj: Simon Brigitta. II. kategória (főiskolások): 1. díj: Haja Zsolt, 2. díj: Fodor Bernadett, 3. díj: Bodnár Szabolcs. III. kategória (egyetemi tagozatosok): 1. díj: Kun Ágnes Anna, 2. díj: Rácz Rita, 3. díj: Geiger Lajos. Számos különdíjat is kiadtak: a legjobb zeneiskolás Búzás István lett. A Bartók rádió koncertmeghívását kapta a Magyar Rádió Márványtermébe: Gábor Zsolt, Rácz Rita és Kun Ágnes Anna. A legszebb Amarilli-előadásért Bodnár Szabolcs, a legszebb Kodály-dal-előadásért Fodor Bernadett vehetett át különdíjat. A Szegedi Operabarátok Egyesületének elnöke egy névtelenségbe burkolózó operabarát 25-25 ezer forintos díját adta át Nánási Helgának és Szabó Évának.

Vasárnap délelőtt Marton Éva értékelte a versenyt, aki ősztől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magánének Tanszékének vezetője, ezért is hangzottak figyelmeztetőn szavai: hiányolja a magyar oktatási rendszerből a Kodály-módszert, mert a növendékek ma már alig tudnak szolmizálni. A Kossuth-díjas énekesnő azt kérte: minden szinten vegyék komolyan a zenei nevelést. A gépi trükkökkel előállított rockzenét hallgassuk inkább a tus alatt vagy kerti munka közben, az iskolában pedig a magyar népdalok éneklésével fejlesszék a diákok zenei érzékét. A világ legnevesebb operaházainak ünnepelt sztárja a versenyzők figyelmét arra hívta fel: a jó hangi adottság még kevés, annak tehetséggel és szorgalommal is párosulnia kell, hogy valaki sikeres énekes, nagy művész lehessen.

Simándy József özvegye, Jutka asszony emlékeztetett arra, hogy a legendás tenorista pályafutása Vaszy Viktor irányításával 1945-ben Szegeden kezdődött, ő volt az 1959-ben újraindult szabadtéri játékok nyitó előadásának Hunyadi Lászlója, 1986-ban pedig a Szegedi Nemzeti Színház felújítás utáni megnyitásakor itt énekelte utoljára Bánk bán szerepét. A közel két órán át tartó díjátadót a győztesek nagy sikerű gálakoncertje követte, majd a verseny szervezője, Kerek Attila azzal búcsúzott: két év múlva újra várja Szeged a versenyzőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majális idején könnyebben nyílik a pénztárca

Ismét birtokukba vették a ligetet a szegediek. A háromnapos majálisra már szombaton sokan… Tovább olvasom