Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Az ország legjobbjai közt kollégánk, Török János - Két kategóriában is díjat nyert lapunk fotóriportere

Fotóriporter kollégánk, Török János a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton természetfotó kategóriában második, társadalomábrázolásban harmadik helyet ért el.
– Németh György, az MTI egykori Csongrád megyei tudósítójának a Homokhátságon készült képei indítottak el a fotózás irányába. Akkor döntöttem el, hogy sajtófotózással akarok foglalkozni a Délmagyarországnál – kezdte lapunk fotóriportere, Török János, aki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 36. Magyar Sajtófotó Pályázaton természetfotó kategóriában második, társadalomábrázolásban harmadik helyet ért el. A díjazottakat hétfő délután sajtótájékoztatón jelentették be Budapesten, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában.

Természet és tudomány (egyedi) kategóriában a Mártélyi hattyúkkal ért el második helyezést:

Fotó: Török János
Fotó: Török János


Kollégánk 2010 óta fotózik, de az első fényképfelvételéig kanyargós út vezetett. Mint elmondta, eredetileg kőművesnek tanult, később nyílászárók beépítésével foglalkozott, majd hét évig Hódmezővásárhelyen, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjánál dolgozott. Ekkor már fotókört vezetett a helyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, végül művelődésszervező lett Sándorfalván.

2014-ben a Délmagyarországnál gyakornokoskodott, közben a Szegedi Tudományegyetem alkalmazott fotográfus szakán végzett. Ugyanebben az évben Hódmezővásárhelyen Lucien Hervé Kamera Klubot alapított fotóművész társával, amely indulásakor 50 fővel Magyarország egyik legnagyobb fotósklubja volt. Fotóit Európa több országában kiállították. Tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének és a MAOE Fotóművészeti szakának. 2016 óta a Délmagyarország fotóriportere.

A díjnyertes képekről elmondta, mindkét felvételt a napi munka elvégzése után készítette. Mártélyra a kiszebáb égetése miatt érkezett, és amíg az eseményre várt, észrevette a fagyott vízen üldögélő hattyúkat. A kép a sötét éjszakában nem állvánnyal, hanem kézben tartott kamerával készült.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában kollégánk Kecze Ferencről készült megrázó portréját díjazta a zsűri:

Fotó: Török János
Fotó: Török János

Kecze Ferencről akkor készített képet, amikor a lapunk által korábban támogatott család a pénzből lakásfelújításba kezdett, ezért János visszament hozzájuk megörökíteni a munkálatokat (2017 április: Szegények vagyunk: nélkülözésben él az ország harmada). A díjnyertes felvétel az események dokumentálása után készült.

– Magyarországon Budapest és Csongrád megye kiemelkedően alkalmas helyszín a sajtófotózásra. Megyénk természeti értékei, a tanyavilág és a határ közelsége mind vonzó témák a fotósok számára, nem véletlen, hogy két éve a migránsválság idején a világsajtó érdeklődésének középpontjába került a térség – mondta lapunk díjnyertes fotósa.

A MÚOSZ-székházban tartott hétfői sajtótájékoztatón Szlukovényi Tamás kurátor, a zsűri elnöke úgy fogalmazott, örül annak, hogy sok fiatal, vidéki és amatőr pályázat érkezett. A zsűri egyik tagja, Szabó Bernadett Pulitzer-díjas fotóriporter a sajtótájékoztató után azt mondta Török Jánosnak: az első pillanattól kezdve drukkolt azért, hogy a Mártélyon készült hattyús kép a legjobbak közé kerüljön.
Több mint 6000 kép közül válogattak
Az idei Magyar Sajtófotó Pályázatra 247 fotós adott be összesen 6302 képet, amelyek közül három napon át válogatott az öttagú nemzetközi zsűri. Tizennégy kategóriában hirdettek győztest. A MÚOSZ Nagydíját Móricz-Sabján Simon, az André Kertész-nagydíjat – a legjobb emberközpontú, dokumentarista képsorozatért járó elismerést – Mónus Márton A krízisautó éjszakája című sorozata kapta. A Pusztaszerről indult Máté Bence természetfotós két díjat is nyert természetfotó kategóriában.

A közmédia fotóriporterei hat díjat nyertek el.    
 
Két helyezést is elért kollégánk a Magyar Sajtófotó Pályázaton - GALÉRIA. Fotó: Török János

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntésre vár több szegedi MVP-s program is - Több mint 200 millió forintot kapott eddig a megyeszékhely

Döntésre vár több szegedi MVP-s program is - Több mint 200 millió forintot kapott eddig a megyeszékhely
Szeged 16 projektben érdekelt, többnél még kormánydöntésre vagy bizottsági jóváhagyásra várnak, de két fejlesztésre már utalt a kormány bizonyos összeget. Tovább olvasom