Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Az ország legnagyobb karikagyűrű-üzeme Szegeden

Szeged - Több tízmilliárd forint uniós pénz érkezett az elmúlt három és fél évben Csongrád megyébe, ezen belül Szegeden 530 sikeres pályázatra 13,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg.
És ez csak a szegedi szám, nem csoda, ha a pénz felhasználását csupán minden huszadik vállalkozásnál, szervezetnél tudják ellenőrizni. Sorozatunkban lapunk az uniós pénzek nyomába eredt, mire fordították a pénzt, jól gazdálkodnak-e a támogatásokkal. Ezúttal az Arany-Top Kft.-nél jártunk.

– A mondás szerint aki korán kel, az aranyat lel. Nos, nálunk hajnali öt és hat között kezdődik a műszak, de akár későn, akár korán fogunk neki a munkának, így is, úgy is aranyat találunk – tréfálkozott Varga László, az Arany-Top Kft. ügyvezetője. A szegedi cég Magyarország legnagyobb karikagyűrű-gyártó vállalkozása: a hazai jegygyűrűk 50-60 százalékát itt készítik el. Évente több 10 kilogramm aranyat és ezüstöt dolgoznak itt fel.

– Az általam ismert, komoly aranyművesek nem hordanak ékszert. Én sem, de nem tudnám megmondani, hogy miért – mondta el Varga László, aki egyébként soha nem szokott arannyal vagy ezüsttel álmodni. Úgy véli, egy jó aranyművesnek a kitűnő kézügyességen és műszaki érzéken túl ma már jó menedzsernek kell lennie.

A karikagyűrűk kézi megmunkálásánál gyakran használják a forrasztást.
Fotó: Segesvári Csaba

– Ha külföldön járok, mindig végiglátogatom az ékszerboltokat. Meglepő, de a feleségem nagyon unja – tette hozzá.

Az Arany-Top története 1997-ben kezdődött, amikor egykori inastársával együtt megalakították a céget. Akkor bérelt telephelyen, bérelt gépekkel kezdtek el dolgozni.

– A vállalkozásnak lökést jelentett, amikor a Széchenyi-tervvel hozzájutottunk egy – negyvenmilliós – kilenctengelyes gyémántfejes vésőgéphez. Az országban csak ez az egy gép létezik – mondta az ügyvezető, aki szerint további segítséget jelentett, amikor négymilliós uniós támogatással szert tettek egy – 13 milliós – szinterező gépre, amivel különböző színű darabokat tudnak összeilleszteni: például fehér- és sárgaaranyat. A kft. uniós pályázaton tavaly is elnyert csaknem kilencmillió forintot. Segítségével egy gépet vásárolnak majd, amelyik ezüst- és aranycsöveket képes önteni. – Például ilyeneket – nyomott a kezembe egy másfél kilós ezüstrudat. – Ezeket méretre vágjuk, így nem kell minden egyes gyűrűnél önteni – mondja a vezető, miközben bemutatta a kétszintes műhelyt. Lent dolgoznak a gyémántfejes vésőgéppel, fönt a kézimunkát, a csiszolást és a polírozást végzik. A gyártás során keletkezett „hulladékot", aranyforgácsot és aranyport egy ecsettel összesöpörik, és újra beolvasztják. Az uniós pályázatokkal kapcsolatosan az ügyvezető megjegyezte, hogy kőkemény feltételeknek kell megfelelniük. Ráadásul öt évig fenn kell tartaniuk a beruházást.

Mind arany és fénylik: felületcsiszolás és polírozás.
Fotó: Segesvári Csaba

– Már lassan tíz éve ugyanazzal a 10-11 emberrel dolgozom – magyarázta az ügyvezető, aki szerint ebben a szakmában kipróbált, becsületes szakemberekre van szükség. A kft. Budapesten egy irodát tart fenn, ahová a megrendelések futnak be. A cégnek három ékszerboltja is van: kettő Szeged belvárosában, egy pedig Mórahalmon. Az ügyvezető arra panaszkodik, hogy a kereskedők Törökországból és Olaszországból behozzák az olcsóbb ékszereket, és ezzel lent tartják az árakat. – Nagyon résen kell lenni, hogy meg tudjunk felelni a piac kihívásainak – tette hozzá az ügyvezető.

Dupla ár

Az arany világpiaci ára az utóbbi két évben duplájára emelkedett: 550-560 dollár volt egy uncia arany és most 1000 dollár körül van az alapanyag ára. (1 uncia = 31,103 g) Az arany tiszta állapotban igen nyújtható, lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst). Az ékszerészet, kis kopásállósága miatt, különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával, 18 K (75% arany) és 14 K (58,5% arany) ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak és kopásállóbbak. Az arany palládiummal készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete pedig a nehéz fehérarany.

Olvasóink írták

  • 2. falusijóska 2010. szeptember 30. 02:15
    „Nevetséges és szenzációhajhász a cikk. A nyilatkozó nemkülönben.”
  • 1. spiler111 2009. november 02. 23:48
    „Olyan ember nyilatkozik itt, aki nem ért a szakmájához(sem kitűnő kézügyesség és műszaki érzék) és csak a munkásait zsákmányolja ki...........ez a magyar valóság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes lehet telefonon szerződni

Szeged - Óvatosan kell bánni a telefonon keresztül érkező ajánlatokkal, mert visszaélhetnek vele. A szolgáltatók ugyanis a szóban, hang útján, telefonon kötött szerződést nem mindig úgy intézik, ahogyan azt a hírközlési hatóság, illetve a versenyhivatal elvárja. Tovább olvasom