Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Az orvosok már barátkoznak a nagyobb nyilvánossággal

A szegedi orvosok többsége azt mondja: nem jelent plusz lelki terhet számukra, ha a nyilvánosság fokozott érdeklődést mutat egy-egy esetük iránt. Mindezt annak kapcsán kérdeztük tőlük, hogy Pécs polgármesterének balesete óta az őt kezelő professzor csupán sajtóközleményeken keresztül ad információkat.
Orvosok nyilatkoznak a sajtónak. Kezelni kell a médiát. Fotó: Schmidt Andrea
Hatalmas médiaérdeklődés kíséri a pécsi polgármester, Toller László állapotát, aki két hete súlyos közúti autóbalesetet szenvedett. Mint az ismert emberek esetében mindig, most is minden mozzanatról szeretne tudósítani a sajtó. Az ügyben azonban teljes volt a hírzárlat.

Botránycsinálók

A Szegedről elszármazott professzor, Dóczi Tamás azóta rendszeresen ad ki sajtóközleményeket, nyilatkozni azonban továbbra sem hajlandó. Az eset kapcsán arra voltunk kíváncsiak, mekkora terhet ró az orvosokra, ha nem csupán betegük életéért kell küzdeniük, de még az újságírók rohamát is állniuk kell.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb egészségügyi botránya a szegedi betegcsere volt. Az orvosoknak az első napok felfokozott érdeklődése mellett kellett küzdeniük a tévedésből felnyitott koponyájú beteg életéért, mely végül nem is járt sikerrel: az idős férfi meghalt.

„Jogunkban áll nem válaszolni"


– Nem tartom nagy problémának a sajtót, hiszen adott esetben jogunkban áll nem válaszolni vagy csak részleges tájékoztatást adni, ezt pedig az újságírók kénytelenek elfogadni – fogalmazta meg véleményét Pajor László, a Szegedi Városi Oktató Kórház főigazgatója. A nyilvánossággal megnövekvő pluszfelelősséggel kapcsolatban megjegyezte, az újságírók elé álló szakember mindig tisztában van azzal, hogy kockázatot vállal: esetleg olyasmi is megtörténhet, amit nehéz megmagyarázni az orvostudományhoz nem értő laikusoknak. – Ezért sokszor inkább óvatosan fogalmazunk, mint hogy újabb támadásnak tegyük ki magunkat.

Az első, Budapesten kívül elvégzett szívtranszplantációt nem a botrány, hanem a szenzáció miatt kísérte kiemelt médiaérdeklődés. A szegedi bravúrról a sikeres műtétet követően még hónapokig tudósítottak az újságírók, nyomon követve a szívátültetésen átesett, kétgyermekes édesanya gyógyulását. A műtétet végző Bogáts Gábor azt mondja: nem terhelte a folyamatos érdeklődés. A Szegedi Tudományegyetem szívsebészeti osztályának főorvosa szerint ilyen esetekben egyedül a nagy jövés-menés lehet zavaró, de ez is azon múlik, mennyire agresszívek az újságírók. – Én egyáltalán nem tapasztaltam rosszindulatú hozzáállást, így nem is maradt rossz emlék az esetet övező nagy érdeklődés – tette hozzá.

Lelki teher

Szintén a különlegessége miatt kapta fel a sajtó annak a hároméves kislánynak az esetét, akin a szegedi sebészeti klinikán végeztek el veseátültetést. Ilyen kicsi gyerek korábban itt még nem esett át transzplantáción. Szenohradszky Pál főorvos, aki a műtétet végző team tagja volt, úgy fogalmazott: az orvosoknak együtt kell élni azzal, hogy bizonyos szituációkban reflektorfénybe kerülhetnek.

– Az embereket érdeklik az ilyen esetek, ezért nem is szabad eltitkolni – mondta. – Fizikailag persze fárasztó naponta többször elmondani ugyanazt, de ezt a feladatot is meg lehet osztani több ember között. Az igazán nagy kihívást inkább az jelenti, hogy akkor is mondani kell valamit, ha a beteg állapota bizonytalan. Ha ugyanis bizakodó nyilatkozatot teszünk, majd elveszítjük a beteget, az emberekben felmerülhet, hogy elrontottunk valamit. Ha viszont pesszimistán nyilatkozunk, azt hihetik, lemondtunk róla. Ez az igazi lelki teher. Egy azonban biztos: soha nem az befolyásolja a gyógyító munkát, hogy az ügy nyilvánosságot kap-e, vagy sem.

Természetesen a témával kapcsolatban megkerestük Dóczi Tamást is. A pécsi klinika igazgatója titkárnőjével annyit üzent: nem teher számára a sajtó. Nyilatkozni azonban nem akart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom