Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Az orvosválasztás alkonya

Egy törvénytervezet szerint januártól fizetnie kell majd annak, aki nem a lakóhelyéhez tartozó kórházakban gyógyíttatja magát. Sokak szerint ez a szabad orvos- és kórházválasztás megszüntetését jelenti, az intézményvezetők azonban jó ötletnek tartják a kezdeményezést.
Ha valaki nem a lakóhelyéhez tartozó kórházban műtteti meg magát, akár 100 ezer forintot is fizethet majd. Illusztráció: Schmidt Andrea
A feleslegesen elvégzett vizsgálatok számát hivatott csökkenteni egy új törvénytervezet, mely januártól bevezetné az egészségügyben az úgynevezett többlet-igénybevételi díjat. Ennek lényege, hogy aki nem a lakóhelyéhez tartozó három kórház valamelyikében gyógyíttatja magát, annak fizetnie kell. Ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki a saját kórházába megy ugyan, de ragaszkodik ahhoz, hogy az éppen nem ügyelő kezelőorvosa foglalkozzon vele. Az összeg a kezelés költségének 30 százaléka lehet, de maximum százezer forint, és minden esetben az intézménynél maradna. A beadvány még az idén a parlament elé kerül. Ha elfogadják, az új törvény januártól lép életbe.

Senki ne potyázzon

A módosításra az egészségügyi minisztérium szerint azért van szükség, mert a betegek nagy része egy vizsgálatot több kórházban is elvégeztet – például először egy vidékiben, később egy budapestiben. A szükségtelen beavatkozások pedig felesleges pénzkidobásnak minősülnek. A törvénytervezet ellenzői viszont azzal érvelnek: a változtatással lényegében megszűnne a szabad orvos- és kórházválasztás, ráadásul nem mindenki kap majd ugyanolyan színvonalú kórházi ellátást.

Az általunk megkérdezett Csongrád megyei kórházvezetők nagyjából egységesen ítélik meg az új törvénytervezetet. Fenyves Ernő szerint a szigorú volumenkorlátozás miatt ha valaki „pluszbeteget" vállal, annak már valóban szükséges gondoskodnia az ellátás költségéről is. – Mivel lecsökkent az ellátható betegeink száma, vagyis kevesebb páciens után kapjuk vissza a ráfordított pénzt, egyfajta kényszerpályára kerültünk: háttérbe kell szorítanunk azokat, akikkel szemben nincs ellátási kötelezettségünk. Ez a költségtérítéssel részben kompenzálható – mondta a szentesi kórház igazgatója. Hozzátette: náluk a „vendégbetegek" száma elenyésző – 511 ágyukon átlagosan kevesebb mint tíz ilyen páciens fekszik.

Ki hová mehet?

Minden kórház meghatározott számú beteget láthat el. Hogy melyikhez mely települések tartoznak, az szabályozott – nagyjából az egykori közigazgatási egységek, a járások települései tartoznak egy-egy városi intézményhez. A törvénytervezet szerint azonban januártól nem csupán a területileg illetékes egyetlen intézményben látják el majd térítésmentesen a betegeket: mehetnek másik két közeli kórházba is. Hogy pontosan melyek ezek, arról az ÁNTSZ készíti el a listát.

Elvándorló „kuncsaftok"


A makói kórház főigazgatója is jónak tartja a kezdeményezést, még úgy is, hogy tudja: ezzel sérül a szabad orvosválasztás joga. – A mi intézményünk 2004-ben válságban volt, a betegek elmentek tőlünk – mondta Baráth Lajos. – Bár a folyamat egy év alatt megfordult, még mindig vannak olyan szakterületek – például a szülészet-nőgyógyászat – ahol az átlagosnál nagyobb az elvándorlás. Az új szabályozás talán segít abban, hogy ez a helyzet rendeződjön, és valóban csak az kerül majd máshova, akinél a progresszivitás azt indokolja. Persze mindehhez szükség van arra is, hogy az ellátható betegeink számát megemeljék.

Fizessen a vendégbeteg

Pajor László, a Szegedi Városi Oktató Kórház főigazgatója egyetért azzal, hogy a „vendégbetegek" fizessenek, a megjelölt, akár százezer forintot is elérhető összeget azonban túlzónak érzi. – Mivel a kórházak önkormányzati pénzből, a helyi lakosok adójából működnek, jogos, hogy a más városokból érkezők – ha önszántukból választották az intézményt – fizessenek az itteni kezelésért. Ha azonban azért jönnek el városukból, mert ott az adott szakterületen nincs megfelelő szintű ellátás, a fizetési kötelezettséget igazságtalannak érezném – vélekedett a professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Requiem Gregor Józsefért

Zsúfolásig megtelt tegnap este a szegedi dóm, ahol a pénteken eltemetett Gregor József tiszteletére… Tovább olvasom