Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az ősz műtárgya: a Fűkatedrális

Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész alkotását választotta a szegedi Móra Ferenc Múzeum az évszak műtárgyának. A Fűkatedrális I. című festmény ősz végéig látható az intézmény előcsarnokában.
Nagy Gábor: Fűkatedrális. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy Gábor ahhoz a hetvenes években pályát kezdő festőcsoporthoz tartozik, amely a Kondor Béla által nemcsak a grafikában, hanem a festészetben is fölvetett kérdésekre kereste a válaszokat. Nagy Gábor festőművész a kortárs magyar képzőművészet egyik meghatározó személyisége. A budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1973-ban végzett Sarkantyú Simon növendékeként. Majd 1975 és 1978 között Derkovits-ösztöndíjas, 1980-ban Munkácsy-díjat kapott. A képzőművészeti főiskola tanársegédje lett 1973-ban, majd 1986-tól docense, 1991-től pedig a festőtanszék vezetője.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum művészettörténésze, Nagy Imre azt írja: Nagy Gábor figurái kezdetben expresszívek, majd egyre finomabbak, érzékenyebbek a rajzi megformálásai, de megmaradt nála a színek erőteljes kompozíciós szerepe. A szín és a rajzosság egyensúlyát kereste.

A 70-es évek második felében és a 80-as évek elején képei általában egyetlen emberalakot dolgoznak fel a teljességre törekedve, a tér éppen csak jelzésszerű, még akkor is, ha hatalmas távlatot nyit. A 90-es években a térszerkezete összezárul, axonometrikussá válik, figurái kétdimenzióssá tömörödnek, ugyanakkor változatlanul lendületes, finom rajzi előadásban jelennek meg.

Az utóbbi években Nagy Gábor a táj és a természet összefüggéseit keresi grafikáiban, gyakran formai megoldásokkal érzékeltet szavakkal nehezen kifejezhető rejtett tartalmakat. A Móra Ferenc Múzeum a Nemzeti kulturális alapprogram Képzőművészeti Szakmai Kollégiumától elnyert pályázati támogatásból vásárolta meg Fűkatedrális I. című festményét. Az alkotást az idei ősz műtárgyának választották, és a múzeum előcsarnokában látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok vakcina fogy

A háziorvosok eddig jóval kevesebb ingyenes és receptre írható, influenza elleni védőoltást adtak be… Tovább olvasom