Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Az őszi szél trágyaszagot áraszt

A disznószag eddig általában nyáron idegesítette a szegedieket, idén viszont mostanában szaporodtak meg a bejelentések. A sertéstelepeknek még egy évük van, hogy megoldják a hígtrágya elhelyezését.
– A Csongrádi sugárút végi tízemeletes panelben lakom. Évek óta hozza a szél estefelé a förtelmes bűzt Sándorfalva felől. Ezen a nyáron sem volt másképp. Az erkélyt már rég nem használjuk, se kiülni, se teregetni nem merek a legyek miatt – mondta kétségbeesetten Gál Zsuzsa Makkosházról. Telefonon elmondta, a napokban többször is émelyítő trágyaszag csapta meg, amikor kilépett az utcára. Percekig szédült, rosszul érezte magát. „Körbeszaglásztunk".

Kovács Róbert a tarjáni töltés oldalában lakik. A fiatalember csak legyintett a kérdésünkre: „Húsz éve itt lakom, azóta mindig trágyaszag van, ha erre fújja szél. Úgy látszik, a probléma állandósult. Nem vagyok faksznis, de a múlt hét! Az volt mindennek a teteje. Telefonáltam is mindenfelé a hatóságokhoz." A makkosháziak tehát nincsenek egyedül, a tarjáni és a rókusi lakótelepen, de a városközpont felé a Felsővároson is érezni a disznószagot. Fekete Lászlónak a felsővárosi Kemes utcában már korábban, szeptember elején feltűnt, hogy erősödött a förtelmes bűz.

Nem érti, miért egy fél városnak kell szenvednie néhány állattartó miatt.
Állattartásra idén 180 panasz futott be a szegedi önkormányzathoz. A bejelentéseket nem a hivatal, hanem a zöldhatóság vizsgálja ki, ahová szintén záporoztak a bejelentések. A hatóságnál megtudtuk, az erős szél okolható a szokásosnál orrfacsaróbb szagért.

– Megoldást a jövőre hatályba lépő uniós rendelet jelent. Eszerint hígtrágya kezeléséről az állattartóknak legkésőbb jövő októberig gondoskodniuk kell. Erről a három szegedi nagy sertéstelep és a többtucatnyi megyei nagyüzemet évekkel ezelőtt értesítettük, egy év múlva viszont büntetés terhe mellett számon is kérjük – magyarázta Kardos Sándor. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója azt azonban engedékenyen elismerte: költséges beruházásra kötelezik a disznótartókat. Anyagai támogatást egyelőre semmilyen pályázat nem biztosít hozzá.

– Támogatás nélkül is elkészülünk az előírt határidőre. Megoldjuk a trágya elhelyezését – ígérte a sándorfalvi úton működő Pigmark Kft. cégvezetője. Mayer András elmondta, a sertéstelep 180 millió forintos átépítését pályázati támogatás nélkül végzik. Önerőből és hitelből építkeznek. A gond az lesz, ha jövőre sem nyílnak meg az uniós források, mert akkor nem tudják visszafizetni a hiteleket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre ért az Európa-díj

Az Európa Tanács bizottsága a magyar városok közül elsőként Szegedet tüntette ki az Európa-díjjal. A… Tovább olvasom