Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az osztrák–német Maderspachok magyarsága

Ágyúktól lándzsákig terjedt az a fegyverarzenál, ami az osztrák-német eredetű Maderspach család ruszkabányai vasgyárában készült - a magyar honvédsereg számára. A Szegeden élő Maderspach Katalin elmeséli az ükszülei alapította fegyvergyár 1848–49-es történetét.
A szegedi Maderspach Katalin ükszüleinek gyárában készültek a szabadságharc fegyverei. Fotó: Karnok Csaba
– A Maderspachok eredetileg német földön, Wiesbadenben éltek a XIII–XIV. században, onnan települtek át a XV. században Tirolba – mondja Maderspach Katalin biológuskutató, festőművész.

Tirol hegyeiből a Bánságba

Miután Magyarország fölszabadult a török uralom alól, a Habsburgok megkezdték az elnéptelenedett területek betelepítését. Maguk sem gondolták volna: a betelepített németek, osztrákok közül különösen sokan válnak magyar szelleművé, s állnak a szabadságharc mellé. Ilyen volt a Maderspach família. Maderspach Károly és felesége, Buchwald Franciska – Katalin asszony ükszülei – a Bánságba, Erdély délnyugati kapujába kerültek. Maderspach Károly, mint képzett bányamérnök, alapította Ruszkabányát. Kezdetben főleg ezüstöt és ólmot adott a föld méhe, s ez olyannyira jövedelmező volt, hogy nemsokára már négyezer munkást foglalkoztatott a Hoffmann Testvérek és Maderspach Károly Bánya- és Vasmű Társaság. Amikor kitört az 1848–49-es forradalom s szabadságharc, a Maderspach-kohó azonnal áttért a fegyver-előállításra – innen származott a honvédsereg legtöbb fegyvere.

Csak lándzsából hétezret állítottak elő, elsősorban Bem serege számára, de ágyúból, kisebb fegyverekből is nagyon sokat, lőszerről nem is beszélve. Mindent tudtak gyártani, amire a korabeli hadiiparnak szüksége volt.

Kommandó a Kárpátokban

Kommandó a Kárpátokban címmel írt könyvet a Maderspach-történetről Domonkos László, lapunk egykori munkatársa. A kötetet március 11-én mutatták be a szegedi Belvárosi Filmszínházban a Közéleti Kávéház rendezvénysorozata keretében, nagy sikerrel. A szerzővel Maderspach Katalin beszélgetett, egyszersmind levetítették a Végtelen napló című, családtörténeti dokumentumfilmet is. A filmet Maderspach Kinga rendezte.

Bem is náluk bujdosott


A házaspár két fia harcolt is a szabadságharcban: egyikük Perczel Mór seregében, másikuk pedig Maderspach Ferenc – Károly testvére – seregében, Fehértemplomnál.

Aztán jött a fordulat, a Habsburgok megszállták a határőrvidéket, Ruszkabányát is. Osztrák kézre került a fegyvergyár, feltűzött szuronyú katona állt minden egyes munkás mellett, hogy biztosítsák a fegyvergyártást. A munkások sírva készítették a fegyvereket, mert tudták: saját, harcoló gyermekeik ellen vetik be az osztrákok azokat. A világosi fegyverletétel után Ruszkabányán keresztül menekültek Törökországba, Olaszországba a szabadságharc túlélő tisztjei. Az utolsó hullámmal maga Bem és kis csapata is megérkezett. Maderspach Károly, bár rettegett a megszállóktól – „Ti nem ismeritek az osztrákokat; ha behonyom a szemem, mindenütt akasztófákat látok" – mondogatta –, befogadta a menekülőket. Aztán valaki besúgta az osztrákoknál: a Maderspach-ház adott menedéket Bem tábornoknak.

Megtorlás Haynau módra

Haynau haragja nem ismert határt. Nemcsak a bújtatás miatt, hanem azért is, mert Maderspach Ferenc – aki az osztrákoknak több hadszíntéren is komoly veszteségeket okozott – egy visszavonulásnál betegen elhunyt, így nem tudták kivégezni, mint az aradi tizenhármakat, zsombolyai sírja kihantolását, holtteste fölakasztását pedig a helybeliek megakadályozták. Végül a legvédtelenebben, a leggyöngébben álltak bosszút: Maderspach Károly feleségén, Buchwald Franciskán, akit kihurcoltak Ruszkabánya határába, s bírósági ítélet nélkül, kis híján halálra vesszőzték. A férj erre önkezével véget vetett az életének. Deák Ferenc, a haza bölcse így vigasztalta az igazát kereső özvegyet: az egész hazáért szenvedett – minden magyar asszonyok helyett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei lista: kinek meglepő, kinek nem

Farkas Sándor, a szentesi körzetben induló országgyűlési képviselő vezeti a Fidesz megyei listáját.… Tovább olvasom