Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Az óvónő festményei

Szerénységgel beszél a képeiről és hobbijáról Szirákiné Dudás Ilona. Mondja, van még bőven mit tanulnia. A nyilvánosságot nem szereti, furcsán érzi magát a kiállításai megnyitóján. Legfőbb kritikusa a családja: fiai őszintén megmondják véleményüket egy-egy készülő képről.
Csendéletek és tájképek között az alkotó az alsóvárosi kiállítóhelyen. Fotó: Gyenes Kálmán
Üllésen dolgozik óvónőként Szirákiné Dudás Ilona, akinek olajképei most Szegeden az alsóvárosi kultúrházban, és Szentesen is láthatók. – A festés belső késztetés volt – mesélte. – Mindig is érdekeltek a szép képek, örömömet leltem abban, ha egy akvarellt, vagy egy grafikát nézegettem. Egy idő után felmerült bennem, milyen lenne kipróbálni. Azóta kevés szabadidőmben ezzel foglalkozom.

Szirákiné Dudás Ilona szerénységgel beszél hobbijáról. Festményein tájképeket, csendéleteket láthatunk, mondja, portrét nem készít, ahhoz több tudás kell. – Négy éve kezdtem festeni. Igazából azzal sem voltam tisztában, hogyan kell alapozni egy képet. Az olajtechnikát még most is próbálgatom. Nagyjából kiismertem az anyagokat, de még sok a fehér folt...

Az óvónőről sokáig csak közvetlen munkatársa tudta: szabadidejében festeget. A közönség az üllési falunapon láthatta a képeit.
– Az emberek nagyon meglepődtek, nem gondolták, hogy én ezzel foglalkozom. Igaz, egy évig nem is vertem nagydobra. A képeket a magam számára készítettem, később jött az igény, hogy mások is látni akarták. Örömmel töltött el, hogy nagyon sok bátorítást kaptam. Jóleső érzés, de én visszahúzódó ember vagyok, szokatlan volt a nyilvánosság. A mai napig sem érzem jól magam a hivatalos megnyitón, a reflektorfényben. Az én világom az, amikor festek. Olyankor teljesen kikapcsolok és ez olyan csodálatos benne! A végén pedig vagy elégedett vagyok, vagy nem. Ha igen, akkor jól telt a napom.

Az üllési óvónő biztatást máshonnan is kapott: Csongrádon tavaly nyáron a Tisza menti településekről vártak munkákat, a zsűrizést a nemzetközi művésztelep tanárai végezték. Beválogatták az ő képeit is. Ez számára megmérettetés volt. Szirákiné Dudás Ilona legnagyobb kritikusa a családja. A férje a kiállítások szervezésében támogatja, fiai, a 12 éves Soma és a 18 éves Bence őszintén elmondják a véleményüket. Édesanyjuk szerint nagyon jó a kritikai érzékük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom