Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Az SZDSZ liberális arcképcsarnoka a Széchenyi téren

Keserű sör vagy édes méz – az SZDSZ mindkettő rajongóit várta tegnap a Széchenyi téren. A párt Szegeden Diana hercegnő és Jókai Mór, Kovács Pisti és Bartók Béla segítségével népszerűsítette a liberalizmust.
John Lennon figurája a szegedi Széchenyi téren az SZDSZ kampányán. Fotó: Gyenes Kálmán
Egyik oldalon Micimackó a mézet dicséri, mert édes, a másikon Svejk a sört népszerűsíti, mert keserű. Clinton szaxofonnal a kézben nézi Jókait, aki műveivel a zsebében ül egy padon. Itt van többek között Sissi, Bartók Béla, Darvas Iván, Diana hercegnő, Szent-Györgyi Albert és Kovács Pisti is. Az SZDSZ liberális arcképcsarnokában hétfőn délután a Széchenyi téren 18 viaszszobrot láthattak a szegediek. A párt szerint ez a korántsem homogén csoport – vannak köztük magyarok, külföldiek, fiatalok, idősek, történelmi figurák és kortársak – valamiben mégis egységes: életszemléletük, gondolkodásuk, munkájuk központi eleme az emberiség és a szabadság szeretete. Az SZDSZ célja – közölte Sándor Klára, a párt ügyvivője –, hogy általuk bemutassa és közérthetőbbé tegye értékrendjét és szellemiségét.

Kultúrpolitika

„Az intézmények helyett az alkotásokat, programokat kell támogatni" – ismertette tegnap szegedi sajtótájékoztatóján Pető Iván az SZDSZ kultúrpolitikáját. A politikus hozzátette: a nemzeti kulturális intézményekre ez nem vonatkozik, azokat a jelenleginél kiszámíthatóbb módon és nagyobb mértékben kell támogatni. A párt ügyvivője beszélt a digitalizálás jelentősségéről, mely a kulturális javakhoz való hozzájutást széles közönség számára tenné lehetővé és hangsúlyozta azt is, hogy a köztévé mai működési formájában alkalmatlan közszolgálati feladatok ellátására.

A liberális párt kiállítását tegnap folyamatosan látogatták az arra járók. Néhány fiatal minden szobrot lefényképezett, két fiú Wesselényi alakjához „Szeged büszkesége!" felkiáltással ugrott.

Volt, aki véleményt is nyilvánított: Svejk és Micimackó könyvét írhatta alá az, aki a sört vagy a mézet szereti. „Szeretem a sört meg a mézet is" –hárította el a választás kényszerét az egyik aláíró. Más szerint a mézes sör a legjobb. A beírók közül volt, aki nem sör és méz témában nyilvánított véleményt, hanem a 38 órás munkahetet kérte számon a párton. Mások pedig azt írták: „az SZDSZ a király". A legtöbb hozzászólás a kiállítás ötletét és kivitelezését dicsérte.

A szabadtéri tárlatra látogatók a párttal tegnap nemcsak a viaszalakokon keresztül ismerkedhettek, hanem a téren létrehozott liberális kávéházban találkozhattak például Pető Ivánnal az SZDSZ ügyvivőjével is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az eljárás kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt

Egyáltalán nem egyedi eset történt a múlt héten, amikor is egy szegedi kislányt brutálisan… Tovább olvasom