Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az SZTE TIK is csatlakozik a Föld Órájához

Szeged - Hatvan percre sötétségbe borul a József Attila Tanulmányi és Információs Központ.
Csupán négy esztendeje indult el, s mára a világ 126 országát és több mint 4 ezer városát érintő kezdeményezéssé vált a Föld Órája, amelyhez idén újra csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja. Március 26-án, szombaton 20.30-kor Szeged egyik emblematikus épülete teljes sötétségbe borul, a félhomályban azonban színes programok várnak mindenkit.

A Föld Óráját először 2007-ben az ausztráliai Sydney-ben rendezték meg, az akcióhoz csatlakozóktól a szervezők azt kérték: kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. A helyi kezdeményezésből világméretűvé vált mozgalomban tavaly már egymilliárd ember vett részt, és március utolsó szombatján elsötétült a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága. Az akció célja nem az egy óra alatt elért aktuális fogyasztás-csökkentés, hanem a figyelemfelkeltés, annak gondolatnak az erősítése, hogy mindenki egyénileg is tehet valamit a klímaváltozás ellen.

Szombaton a TIK-nél már 19.45-től teával, forralt borral és kisfilmekkel várják az érdeklődőket. Ahogy egy zöld rendezvényhez illik, a forró italokat nem műanyagpoharakban, hanem évekig használható bögrékben szolgálják föl, amihez mindenki kaució ellenében juthat hozzá. A tea elfogytával a bögre visszaváltható, akinek pedig tetszik, haza is viheti.

A Föld Órájára Szegedre érkezik a mozgalmat összefogó WWF klímabusza, amelynél áramtermelő kerékpárok segítségével bárki kipróbálhatja, mennyi energia szükséges háztartási eszközeink működtetéséhez. Az érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan lehet otthonuk energiatakarékos, tanácsokat kérhetnek lakásuk, házuk fűtésének korszerűsítéséhez, információkat szerezhetnek be az éghajlatváltozás hatásairól.

Fél kilenckor – ahogy Európa-szerte sok épület – a központ is sötétségbe borul. A főbejárat előtt összegyűlt vendégek gyertyákat kapnak, s a tavaly nagy sikert aratott tűzzsonglőrök produkciója is fényt visz majd az éjszakába. A rendezvény ideje alatt környezettudatos életmóddal kapcsolatos kvízeket tölthetnek ki a vállalkozó szellemű vendégek, a Szegedi Vadasparknak köszönhetően lesz állatsimogató, kongások zenélnek, a fáklyák és lampionok fényénél pedig pokrócokra telepedve társasjátékok is játszhatók.

Az idei akció újdonsága, hogy a résztvevők fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat tehetnek az év többi napjára. A vállalásokat egy ígéretdobozban gyűjtik össze, s a "hagyj nyomot táblán", ki-ki gondolatait megoszthatja a többiekkel.

Olvasóink írták

 • 3. molnarp 2011. március 25. 12:51
  „bocs, lemaradt a vége:

  "környékbeli vezérelt fogyasztók ("éjszakai áram") veszik fel."”
 • 2. molnarp 2011. március 25. 12:50
  „Nyilván termelés csökkenés nem lesz, ennyi idő alatt még a csúcserőműveken sem lehet teljesítményt csökkenteni, az fog történni, hogy a többlet-termelést a környékbeli vezérelt fogyasztók ("éjszakai áram")

  De persze sokkal jobban hangzik, hogy "ne világítsunk 1 órát, spóroljunk az energiahordozókkal", mint az, hogy "világítás helyett melegítsünk vizet!!"

  Figyelemfelkeltő szerepe tényleg van az akciónak, és ennyiből hasznos is, de senki egy percig ne gondja komolyan azt, hogy így ténylegesen energiát lehet spórolni.”
 • 1. Mike3 2011. március 25. 12:18
  „Megáll az eszem! Egy egyetemen kellene lennie legalább 1 olyan vezetőnek aki tudja, hogy milyen rohadt nagy elosztási problémát és költséget képes okozni ez a hülyeség!
  Őszinte részvétem a diszpécsereknek és az erőműveknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összehangolt fejlesztési stratégiára van szükség a Tisza vízgyűjtőjén

Magyarország területének csaknem fele 46 ezer négyzetkilométer tartozik a folyó vízgyűjtő területéhez, s mintegy 4,3 millióan élnek itt. Tovább olvasom