Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az ügyvéd válaszol: mit jelent a közvetítői eljárás?

Csongrád megye - Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre.
– Ellopták az autómat. A kocsi meglett, sőt a tettest is megtalálták, aki elismerte a cselekményt. Többször jártam a rendőrségen, végül azt ajánlották, hogy közvetítői eljárás induljon bírósági helyett. Bele merjek vágni? – kérdi elektronikus levelében szegedi nyugdíjas olvasónk. Szeretné tudni, mi lehet az előnye, illetve a hátránya a közvetítői eljárásnak.

A szakember elmondta: jobb a közvetítői eljárás, mert sokkal gyorsabb, és kevesebb költséggel, idegeskedéssel jár. Az a lényege, hogy a hatóság megpróbálja a jog eszközeivel közvetíteni a felek érdekeit, és kompromisszumos megoldást igyekszik elérni. Az elkövető sajnálatát fejezi ki, és kifizeti a gépkocsi tulajdonosának a felmerült és igazolt kárát. Ehhez képest a bírósági eljárásra lehet, hogy csak egy év múlva kerül sor, és mivel büntetőügyről van szó, abban az eljárásban valószínűleg nem bírálják el a polgárjogi igényt. Akkor amiatt az olvasónak plusz egy pert kell indítania, és csak úgy érvényesítheti a kárigényét. A közvetítői eljárás végén a gépkocsi-tulajdonos még mindig mondhatja, hogy esetleg nincs megelégedve, és kéri az eljárás folytatását. Ebből hátránya nem származik. A közvetítői eljárás az olvasónak nem kerül pénzébe, mivel közvádas eljárásról van szó, azt a hatóság intézi.

Olvasóink írták

  • 1. vimvirepellere 2013. szeptember 21. 15:43
    „A közvetítői eljárást nem hatóság, hanem a kormányhivatal speciális képesítésű pártfogó felügyelői folytatják le.

    Nem kell semmilyen felmerült kárt igazolni, mert a közvetítői eljárás elsősorban a tevékeny megbánást megtestesítő konfliktuskezelő, másodlagosan jóvátételre irányuló eljárási forma. Tehát jóvátételről beszélünk és nem kártérítésről, ami nem ugyanaz.

    Nem csak a közvetítői eljárás végén mondhatja a sértett (de a terhelt) is, hogy nem kéri az eljárás lefolytatását, hanem az eljárás alatt bármikor.

    A közvetítői eljárás nem közvádas, a büntetőeljárást felfüggesztik a közvetítői eljárás időtartamára, de legfeljebb 6 hónapra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP Orbántól vár választ Verespatak ügyében

– Egy túlmozgásos államtitkár kirohanásán kívül semmi nem történt Verespatak ügyében –… Tovább olvasom