Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az új tiszai átemelők már fogadják Szeged szennyvizét

Már egy hete tart a felújított, illetve újonnan épített szenny- és csapadékvíz-átemelők tesztelése. A szakembereknek hat hónapjuk van a rendszerek összehangolására. A létesítmények azonban már fogadják Szeged és négy környező település szennyvizét.
Egy hete üzemelnek Szegednél a Tisza melletti szenny- és csapadékvíz-átemelők. A négy telep közül kettőt korszerűsítettek, a többit viszont most kellett megépíteni. Ezek fogadják Szeged és négy környező település, Kübekháza, Tiszasziget, Újszentiván, és Deszk szenny- és csapadékvizét.

– Jelenleg az üzemvitel szimulációját végezzük. A munka gördülékenyen megy, mindent naplóban rögzítünk – mondta Tamás Péter, a Szegedi Víziközmű Müködtető és Fejlesztő Rt. létesítmény főmérnöke. Ez többek között azt is jelenti, hogy felkészülnek azokra az időkre is, amikor tartós csapadék hullik Szegedre, és a Tisza vízállása magas. A szakembereknek hat hónapig éles szituációban kell a rendszereket összehangolni. A szivattyúk és a hozzájuk tartózó berendezések számítógépes vezérléssel működnek. A leendő üzemeltető, a Szegedi Vízmű Kft. dolgozói a munka mellett folyamatos oktatáson is részt vesznek.

Határidők

A csatornahálózat lefektetését és az utak aszfaltozását október 20-ára kell befejezni Szegeden. Ez alól a Kertész és a Hosszú utca a kivétel. Ezeken a részeken november 17. a határidő. Az Európai Uniónak pénzügyileg a közel 24 milliárdos csatornázási projekttel 2007. december 31-éig kell elszámolni – tudtuk meg Tamás Péter mérnöktől.

A négy átemelő közül háromból előtisztítás után közvetlen is eljuthat a szennyvíz a Tisza sodorvonalába. Ez abban az esetben lehetséges, ha a csapadékvíz a gyűjtőmedencékben ötször akkora mennyiségben fordul elő, mint a szennyvíz. Egyébként a rendszerek a város alatti szennyvíztisztító telep felé irányítják a szennyvizet. Itt november elsején kezdődik meg a biológiai tisztító hat hónapos próbaüzeme.

Az ily módon megtisztított szennyvizet innen juttatják majd a folyóba. A visszamaradt anyagból a rothasztóban biogázt fejlesztenek, amit átalakítanak elektromos energiává, és a telepen hasznosítják. A szennyvíziszapot a sándorfalvi hulladéklerakóba szállítják el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom