Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az új rendszer lassítja az ellátást

A betegellátást lassítja, az adatvédelmet pedig csorbítja a háziorvosok szerint a szeptemberben bevezetésre kerülő tételes betegforgalmi jelentési kötelezettség. A megyei orvosi kamara állásfoglalást adott ki a témával kapcsolatban, amelyben a rendszer visszásságaira hívta fel a figyelmet.
A kormány szeptember 1-jére halasztotta a háziorvosok tételes betegforgalmi jelentéséről (tbj) szóló kormányrendelet hatályba lépését. A Csongrád Megyei Orvosi Kamara elnöksége állásfoglalást adott ki az ügyben. Céljuk, hogy még a bevezetés előtt felhívják a figyelmet a rendszer hibáira. A kamara szerint például nem egyértelmű, milyen célból gyűjt össze a betegekről olyan adatokat az egészségbiztosító, melyekből minden létező egészségügyi adat kiderül. Ráadásul az információk összekapcsolhatók lesznek konkrét személyekkel is.

– Ha ezt a rendszert így vezetik be, mindenkiről születésétől fogva rögzítik és gyűjtik majd, milyen betegségei voltak, milyen kezeléseken vett részt, és milyen gyógyszereket szedett. Ráadásul ezeknek a bizalmas adatoknak még a biztonságos kezelését sem látjuk garantálva – mondta el Borsi Éva, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei háziorvosi szekciójának elnöke. Magyarázatként hozzáfűzte: a jelenlegi rendszerben a betegnek még akkor is beleegyező nyilatkozatot kell adnia, ha orvost vált, és ezért az egészségügyi és személyes adatai másik szakemberhez kerülnek. A tbj-ben szereplő adatokat viszont postán kell majd a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnak elküldeni, ahol a rendszerbe másolják, majd továbbítják, vagyis rengeteg kézen mennek keresztül.

– Arról nem is beszélve, hogy az egészségbiztosítónál vannak nyilvántartva a taj-számokhoz tartozó személyes adatok, így a két információhalmaz könnyen összekapcsolhatóvá válik – tette hozzá a
szekcióelnök. – A nemzetbiztonsági hivatalnak se lesz olyan adatbázisa, mint amilyenhez az OEP így hozzájuthat.

A betegellátást is csak nehezíti a jelentési kötelezettség – állítják háziorvosok, akik már kipróbálták az új rendszer miatt bevezetett számítógépes programot. – Minden felírt gyógyszert, kitöltött beutalót és elvégzett vizsgálatot külön kód alá kell rendezni. Ez egy idős beteg esetében akár 8-10 különböző adminisztrációt is jelenthet – mondta el Szilárd András háziorvos. – A napi 50-60 fős betegforgalom mellett ez másfél órás pluszmunkát jelent. Az asszisztensem a pár hetes próbaüzem alatt rendszeresen túlórázott emiatt, hogy ne a betegellátást lassítsa az adminisztráció, ahol viszont váltásban dolgoznak az orvosok, szinte lehetetlen ezt a feladatot elvégezni.

A Csongrád Megyei Orvosi Kamara azt reméli, hogy a döntéshozók újragondolják a tételes betegforgalmi jelentés bevezetését, vagy legalább felülvizsgálják annak aggályos pontjait. Mindenképpen fontosnak tartották azonban felhívni a figyelmet arra: szeptembertől a rendszer alkalmassá válik személyes adatok gyűjtésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom