Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Az újszegedi biológiai épületbe költözik a Solvo

A Szegedi Tudományegyetem új biológiai épületébe költözik két hónapon belül a Solvo Zrt., Közép-Európa egyik meghatározó biotechnológiai cége.
Az egyetem és a Solvo Zrt. – lapunk Presztízs-díjas vállalkozása – közötti együttműködés hosszú évekre nyúlik vissza. – Jelenleg fél tucat közös pályázatunk fut, az SZTE ebből származó bevétele meghaladja a félmilliárd forintot – mondta el ifj. Duda Ernő vezérigazgató. – A cég több mint tíz egyetemi kutatócsoporttal dolgozik együtt, alapkutatásból származó eredményekből készít ipari termékeket és viszi azokat piacra, így kézenfekvő lépés az összeköltözés – magyarázta a vezető.

A vállalkozás az elmúlt években 16 szabadalmat jegyzett be és 52 terméket vezetett be a piacra, elsősorban gyógyszerkutatásban használt reagenseket. Ezeket a cég szolgáltatásaival együtt már a világ húsz vezető gyógyszergyára használja. A vezérigazgató szerint az eredmények többek között annak köszönhetők, hogy a munka jelentős részét egyetemi laborokkal karöltve végzik.

A hamarosan elkészülő új egyetemi épület legfelső szintjén dolgozik majd a cég félszáz szegedi alkalmazottja, akik jelenleg három telephelyen végzik munkájukat. A mintegy ezer négyzetméteren a vállalkozás laborjait alakítják ki, ide több olyan műszer is kerül, melyekkel még nem rendelkeznek az SZTE biológus tanszékei. A cég az orvosi kar egységeit leszámítva az összes olyan egyetemi tanszékkel egy épületbe kerül, melyekkel napi munkakapcsolatban van. A nyolcvan munkatársat foglalkoztató vállalkozás – amely 2005-ben elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, tavaly pedig az Év Vállalata díjat is – az elmúlt három év során megtízszerezte árbevételét, amely a tervek szerint jövőre meghaladhatja az egymilliárd forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja ünnepségsorozat május 15–20. között

Borfesztivál jótékonysági borárveréssel, Dugonics téri délutánok könnyed szórakoztató műsorokkal,… Tovább olvasom