Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Az Unió fékezi meg a külföldi autósokat

Csongrád megye - Több hazai kísérlet után úgy tűnik, az Európai Unió lép fel hatékonyan a szabálytalankodó külföldi autósokkal szemben.
1999 óta nem vehet át hazánkban pénzt rendőr a szabálysértőktől, így a gyorshajtó külföldiektől sem. A 3 éve elfogadott szabálysértési jogsegélyről szóló törvény alapján el lehetne járni velük szemben, de egy fordítási hiba – az „infringements of the rules of law" kifejezést „szabálysértésnek minősülő"-ként és nem jog- vagy törvénysértésként fordították – miatt külföldieken és a külföldi rendszámmal közlekedő magyarokon szinte semmiféle bírságot nem lehet behajtani. A rendőrök ugyanis nem tudnak hozzáférni az adataikhoz.

Két éve német és román rendőrök vendégeskedtek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Kiderült: Németországban egy külföldit megmotozhat a rendőr pénz vagy bankkártya után kutatva, míg Romániában elveheti a jogosítványát a gyorshajtónak. Ha azonban Magyarországon állít meg egy rendőr egy külföldit gyorshajtás miatt, a rá kiszabható helyszíni bírság kiegyenlítéséhez mindössze egy sárga csekket és egy helyszíni bírságolásról szóló papírt adhat neki. A szabályszegők nagy többsége azonban eldobta a csekket, és elhajtott. Ez a helyzet áll fenn a mai napig, hiszen tavaly 3,6 milliárd forint helyszíni bírságból 1,2 milliárdot nem fizettek be a szabályszegők. A befizetetlen bírságok aránya Csongrádban volt a legmagasabb – főleg a külföldi autósok miatt.

Ennek próbálta elejét venni a CSMRFK, amikor márciusban 15 bankkártya-leolvasót szerelt be autóiba (képünkön). A próbaüzem eredményét az ORFK sajtóosztálya tudatta lapunkkal: „a rendőrség kísérleti jelleggel vezette be a bankkártyás fizetés lehetőségét, nem várható a rendszer bevezetése az országban". Néhány napja a kormány azonban bejelentette: létre kívánja hozni a központi közlekedési közigazgatási bírságnyilvántartás rendszerét, amelybe mindenki – a külföldi is – bekerül, ha közigazgatási bírságot szabtak ki rá. A közúti ellenőrzések során eljáró hatóságok tudomást szerezve a bírságtartozásról, akár a határon is visszatarthatják a szabálysértőket.

Európai adatcsere-hálózat

Az Unió közlekedési miniszterei a napokban fogadtak el egy javaslatot, amely az Unió egész területén büntetné a szabálytalankodó sofőröket. Egy határokon átnyúló elektronikus adatcsere-hálózatot vezetnének be, amelynek révén a szabálysértés helyszíne szerinti ország és a gépjárművet nyilvántartó ország között kicserélhetők lennének a szükséges adatok. A javaslat törvényerőre emelkedéséről az Európai Parlament szavaz majd. A következő két évben a tagállamoknak saját jogrendszerükbe kell átültetniük az uniós jogszabályt, amely 2013-ban léphet hatályba.

Olvasóink írták

 • 4. magyarock1 2010. december 17. 09:28
  „Mi a ...., külföldön leszarják ezeket az unijós előírásokat, úgy bírságolnak, hogy ihaj, már megint csak mi copunk, komolyan mondom ez egy fekete lyuk europa közepén.”
 • 3. vuk 2010. december 16. 23:59
  „Nem ertem, hogy itt miert nem tehetnek semmit. 11 eve toketlen a torveny (hmm 99 ota. ki is volt akkor kormanyon?)”
 • 2. heró 2010. december 16. 22:41
  „Egyszerű megoldási javaslat! Tavaris! Sztolj! Paszport bitte ide!!! Csekk oda, Paszport addig no! amig nem ér a befizetett csekkel izibe ide!!!”
 • 1. ValakiaSOKKözül 2010. december 16. 21:39
  „?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejvesztve menekültek a piacról a kínai árusok

Elszeleltek a Cserepes sori piac kínai árusai a vámosok és a rendőrök elől csütörtökön. Tovább olvasom