Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Az útburkolati jelért nem fektetik a földre a gyalogost

Szeged – Újabb titkokat fedünk fel: elmagyarázzuk mi a különbség a kerékpárút és -sáv között, valamint a kék táblán apukával sétáló kislány vajon kinek szól.
Olvasóink szerint túlzott iróniával foglalkozunk a KRESZ-szel. Valljuk be, igazuk van, ellenben másképp nem figyelnek a mondanivalónkra. Tegnap délután, esőben, sötétben közlekedésbiztonsági akciót tartott a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete lámpákat osztogatott, a világítás nélkül közlekedőnek.

Az Oskola utcán percekig fagyoskodtunk és azon gondolkodtunk: biztos senki sem vállalja be, hogy sötét, esős időben lámpa nélkül tekerjen. Nem először tévedtünk. Ellenben sok pozitív dolgot is láttunk: a kivilágított bicajosok sárga esőkabátot, vagy épp láthatósági mellényt is viseltek. Őket érdemes kiemelni, és bízunk benne, a lámpa nélküli kisebbség előbb-utóbb kikopik.

Kerékpárosok a sötétben, kivilágítatlanul. Minden kétkedőt kérünk, jelölje be, hol a képen a bicajos. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Hallgassa meg a reggeli Rádió Plusz műsorát!
Király Tamással, a Rádió Plusz reggeli jam műsorvezetőjével csütörtök „hajnalban" – elnézést kérek a tényleg korán kelőktől – a kerékpárutakról, -sávokról is beszélgettünk. Itt jegyeznénk meg – a mérséklet irónia jegyében –, a KRESZ-szüzeknek elmondtuk: az útburkolati jelek segítenek a közlekedésben. Bár a tévhitekkel ellentétben nem élő kerékpárost festenek körbe a földön – mégis érdemes odafigyelni a sárga, kilapított bicajosra. Kialakításában alapvető a különbség a kerékpársáv – például a Feketesas utcai rész – és a kerékpárút között. Előbbi legtöbbször nyitott – néha még az úttesttől sincs elválasztva – mint a Boldogasszony sugárúton –, utóbbi védett, a forgalomtól jól elválasztott.

A KRESZ 54.§ (1) szerint Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. (11) Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot (158/k. ábra) is kijelöltek – ha a közúti jelzésekből más nem következik – a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.

Az idevonatkozó passzusokból kiderül, hogy ahol az út mellett kerékpárút is van, a bicajosnak ott kell közlekednie.

Másik, mindennapos történet: a járdán, sétálóutcán tekernek a kerékpárosok. Gondolom, mindenki találkozott már a Kárász utcán normális és gyorsan elsuhanó bicajossal is. A szabálytalanság egyben komoly veszélyforrás, ugyanis a „szabadon" engedett kisgyerekek könnyen a kerékpáros elé kerül – az ütközés elkerülése pedig csak a tekerő éberségén múlik.

Az unásig ismételt frázisokon túl, bízunk benne, hogy a bicajosokat jó időre kitárgyaltuk, és megfogadják tanácsainkat – vagy legalább egy picit elkezdenek érdeklődni a közúti közlekedés szabályai iránt. Pénteken, utolsó alkalommal, reggel 8:20-kor, a Rádió Plusz-on a gyalogosokkal foglalkozunk.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. LukSzusz 2010. december 04. 16:12
  „Gyalogos egy helyen van biztonságban Szegeden,otthon a TV előtt.
  A képen is az a biziklis majom nyugodtan teker a zebrán.
  Akkor hol menjen a gyalogos,autópályán?”
 • 29. u78 2010. december 04. 13:55
  „klj54!Sajnos nekem is csak rossz tapasztalatom van a rendőrséggel kapcsolatban.A balesetemnél mikor segítséget hívtam,ki sem akartak szállni a kocsiból,mivel nem történt anyagi károm és sérülésem sem keletkezett,éppen "csak"kirepültem az úttestre az autók közé.Kicsit hangosabban megkérdeztem hogy hajlandóak-e kiszállni vagy hívjam a 107-et megint,ekkor nagy nehezen neki láttak a munkájuknak.Ja és érdekes volt hogy a gyalogosoktól elfogatták azt a magyarázatot , hogy ünnepnapokon más a kresz akkor lehet korzózni a kerékpárúton,így nem kaptak helyszíni bírságot.Érdekes.És még valami,engem persze megakartak bírságolni 20e.ft-ra,mivel kirepültem az úttestre ezzel akadályoztam a forgalmat,komolyan mondom röhejes ami itt Magyarországon megy.Szégyen.”
 • 28. klj_54 2010. december 03. 21:15
  „25. hozzászólás u78 2010.12.03. 15:59
  Tanultam a példádból!
  Rendszeresen járok az újszegedi MÁV rendelőbe bringán és haza a Belvárosi hídon keresztül. Szeged felé menet jön szembe a gyalogos és egyértelmű kézmozdulattal jelzem neki, hogy én a Tisza felől maradok. Egyszer kellett csak eldobnom a bringát, de amikor elé álltam a nagylegénynek bocsánatot kért!
  A megálló rendőrnek a személyit, TIR papírt megmutattam és UTASÍTOTTAM az intézkedésre, jelezve, hogy a 107-es szalagos telefonon az intézkedésre rákérdezek!
  Igen meglepődött, amikor elkezdtem a paragrafusokat sorolni, valamint a saját szabályzatukból is tudtam idézni!
  Mi valóban korrekt képzést kaptunk KRESZ-ből minden országra kiterjedően, ahová fuvart vittünk.
  Európa boldogabbik felén a mi közúti rendőreinket mint terroristát lecsuknák!
  Mert a trabantost zaklatja, de a lámpa nélküli bringásra nem mer rászólni, ha az 100 kilkó feletti!
  Nagyon, sőt elképesztően nagyon rossz tapasztalatom van az itthoni rendőrség munkájáról:(
  Bocsánatot kérek ezúton is a munkáját korrekten végző rendőrtől, biztosan van ilyen!”
 • 27. u78 2010. december 03. 17:24
  „ifj.Nagy Gábor!A számból vetted ki a szót,azért írtam tisztelet a kivételnek,de sajna nagyon sok birka közlekedik,sétálgat az utakon.BŰNTETÉS!!!Ez a megoldás!”
 • 26. ifj. Nagy Gábor 2010. december 03. 17:11
  „25. u78
  "felhábórítónak tartom hogy a gyalogos szinte azt csinál amit akar(tiszt.a kivételnek),rájuk nem vonatkozik a Kresz"

  A gyalogos ugyanezt mondja a kerékpárosról, meg az autósról.

  Az autós mindkettőjükről.

  A buszos az autóvezetőről.

  és még lehetne sorolni a különféle kombinációkat...

  És részben mindegyiknek igaza van, mert akadnak a közlekedésben (is) hülyék. Járműtől függetlenül mindegyikben.”
 • 25. u78 2010. december 03. 15:59
  „ifj..Nagy Gábor!én ezt az észrevételemet nem azért irtam hogy bárkire is mutogassak,de felhábórítónak tartom hogy a gyalogos szinte azt csinál amit akar(tiszt.a kivételnek),rájuk nem vonatkozik a Kresz.Tapasztalat!Nekem most van a bíróságon egy ilyen ügyem,gyalogosok kilöktek a kerékpárútról(belvárosi híd),kirepültem az úttestre ,csak a szerencsén múlott,hogy nem gázoltak halálra,segítségnyújtás nélkül tovább mentek és mivel nem akartak megállni,utánuk kiabáltam(bevallom emlegetve a rokonokat)erre ők jelentettek fel garázdaság miatt. Természetesen helyszíni bírság nem történt(az egyik emberke azzal érvelt,hogy ünnepnapokon más a Kresz és akkor lehet e kerékpárúton gyalogolni)elhangzott a rendőrök részéről egy ejnye-ejnye!Szóval ezért írtam hogy több cikk kellene a tilosban sétálgató gyalogosokról is és hiába osztogatják a lámpákat a kerékpárosoknak, nem sokra mennek vele,jobb megoldás lenne a büntetés.Szerintem.”
 • 24. ifj. Nagy Gábor 2010. december 03. 13:13
  „22. klj_54 2010.12.03. 13:08
  "Én egy dolgot nem értek.
  Miért nem lehet (Lehet de nem szabad!) a Kárász utcán bringázni?"

  Azért mert a gyalogosok között ez egy 10 méter széles úton veszélyes.

  A város más részein 2-3 méter széles utakon ugyanez nem veszélyes.

  Ó, mondd, ki érti ezt, ó, mondd, ki érti ezt?”
 • 23. ifj. Nagy Gábor 2010. december 03. 13:09
  „21. varadipal

  Lehetőségek:

  http://www.ujpalyan.hu/survey/1/kapcsolat
  info@szegedpolus.hu
  csanadi.zoltan@szegedpolus.hu

  Ha válaszoltak, majd írd már be, mert engem is érdekel.”
 • 22. klj_54 2010. december 03. 13:08
  „Én egy dolgot nem értek.
  Miért nem lehet (Lehet de nem szabad!) a Kárász utcán bringázni?
  Én anno még autóval is jártam rajta.”
 • 21. varadipal 2010. december 03. 12:04
  „A turbokörforgalom útburkolatba épített fénysorainak szabályos működéséért ki felelős? Hetek óta csak részlegesen működik, most már megtévesztően is. Mi lesz, ha a hó is leesik? Garancia nincs a működés karbantartására?”
 • 20. ifj. Nagy Gábor 2010. december 03. 10:38
  „19. Fremen1

  Az melyik fórum? :)”
 • 19. Fremen1 2010. december 03. 01:49
  „"erőltetett jópofáskodás, ami közben átmegy gagyiba."

  Gábor, ez nagyon talált. Sanszos, hogy ki tiltanak majd téged is Lázár Szvetozár barátai a fórumukról. Nagy kárt neked sem okoznak majd ezzel.:)”
 • 18. ifj. Nagy Gábor 2010. december 02. 23:16
  „15. hozzászólás szegarazs 2010.12.02. 21:11
  "Nekem nem az irónia jut az eszembe, inkább a gyengeelméjűség."

  Vagy erőltetett jópofáskodás, ami közben átmegy gagyiba.

  Vagyis lényegében egyetértek. :) vagy inkább :(”
 • 17. ifj. Nagy Gábor 2010. december 02. 23:15
  „14. hozzászólás rezsóka 2010.12.02. 20:05
  "Ez mind szép.De ki magyarázza el a kerósnak,NE a járdán tekerjen,ha elmúlt 12 éves!!!"

  Amíg az folyik a csapból is, hogy ne az "életveszélyes" úttesten tekerjen, hanem a különféle járdán kialakított "biztonságos" létesítményeken, addig éppenhogy az általad jogosan kértnek az ellenkezőjét hallják mindenhol...”
 • 16. ifj. Nagy Gábor 2010. december 02. 23:13
  „6. hozzászólás u78 2010.12.02. 17:12

  "egyszer legyen már cikk a tilosban sétálgató gyalogosokról is!szívesen segítek összeállítani a cikket."

  Volt már nem is egyszer:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/percenkent_jarnak_a_tilosban_a_gyalogosok/2073309/

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kozlekedes_ahogyan_a_szegedi_soforok_latjak/2074178/

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gyalogos_labatlankodasok_a_szegedi_utakon/2052709/

  Attól nem lesz jobb, hogy folyton a másikra mutogatunk...”
 • 15. szegarazs 2010. december 02. 21:11
  „"Olvasóink szerint túlzott iróniával foglalkozunk a KRESZ-szel."

  Nekem nem az irónia jut az eszembe, inkább a gyengeelméjűség. Talán mert a célközönséget annak vélitek - amivel eleve vérig sértetek egy csomó normális kerékpárost - így ti is lementek egy imbecilis szintre.

  Nem akarok sértő lenni, mert jó, hogy foglalkoztok a témával, de lehetne komolyan, észérvekkel is, magyarázva. És nem kéne általánosítani.”
 • 14. rezsóka 2010. december 02. 20:05
  „Ez mind szép.De ki magyarázza el a kerósnak,NE a járdán tekerjen,ha elmúlt 12 éves!!!”
 • 13. vuk 2010. december 02. 18:47
  „10. hozzászólás E-Medve 2010.12.02. 18:21
  igen ezt en is lattam. Nem art tudni merre jar a kutya ha el van engedve. Es fekete. Es nagy.”
 • 12. Vega 2010. december 02. 18:39
  „szánalmas hogy ennyi idő után még mindig nemmegy.”
 • 11. CsImre 2010. december 02. 18:37
  „9. Ott a pont Vuk... a sok s.ggelés után újra meg kell tanulnom gondolkodni. ;)”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évet értékelt a szegedi román kulturális fiókintézet

Nem volt könnyű éve a Román Kulturális Intézetnek, de túlélték, és ez a legfontosabb, hangzott el csütörtökön Szegeden. Tovább olvasom