Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az utcai meggy jogilag a városé

Szeged - Mit szólnak a lakók, ha a házuk elé, az utcára ültetett gyümölcsfa termését dézsmáljuk? – kérdeztük Baktóban. Tisztáztuk a jogi helyzetet is: a fa és a gyümölcs az önkormányzaté.
A baktói, tápéi utcákon rengeteg a meggyfa, a járókelő nehezen állja meg, hogy ne nyúljon fel egy-egy gyümölcsért. Becsöngettünk néhány házba, hogy megkérdezzük: mit szólnak a dézsmáláshoz.

– Nem tudom megakadályozni. Ha szólok napközben, leszedik éjszaka. A hetvenes években ültettem a fákat – meggyet, szilvát –, ma már lehet, hogy mást ültetnék. Tavaly egy reggelre szinte az összes szilvát elvitték – válaszolt egy férfi. Szemben egy házaspár azt mondta: van, hogy előre bejelentik a szomszédok, hogy másnap jönnek egy kis meggyért. Máskor kérnek néhány szem szilvát a gombócba. A házaspár szerint ez még belefér, de ha valaki vödröket szedne tele, azt elküldenék.

– Aki kiülteti a fát, számol azzal, hogy nem minden gyümölcs az övé. Aki meg leszedi, azzal, hogy talán permetezettet eszik – fogalmazott a férj.

Anasztázia és Abigél csak a nagymama háza előtt szüretel. Fotó: Schmidt Andrea
Anasztázia és Abigél csak a nagymama háza előtt szüretel.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az nem a miénk! – szólt négy év körüli kislányaira, Anasztáziára és Abigélre Szakály Csabáné az Alkotmány utcában, amikor a gyerekek meggyért nyúltak. Néhány méterrel arrébb, a nagymama háza előtt már szabadon szedhettek. Szakály Csabáné az Ószövetséget idézte: ha felebarátod szőlője, gyümölcsöse mellett sétálsz, és éhes vagy, akkor egyél. De ha viszel is magaddal, az már lopás.

Nagyjából ezt az elvet vallja a legtöbb, utcára gyümölcsfát ültető szegedi is. Úgy gondolják, nem akadályozhatják meg a szüretet, mert az utcán lévő fa termése mindenkié. Tévednek. A közterületen lévő meggy-, szilva-, barack- és többi gyümölcsfa a közterület tulajdonosáé, vagyis az önkormányzaté. A föld tulajdonosa a fa tulajdonosa – magyarázta el a jogi helyzetet Besenyei Lajos professzor. Elvileg tehát az önkormányzat szedhetné le a termést.

Városi befőzés?

Az önkormányzat nem tart igényt a gyümölcsre. Konfliktus a szegediek és a város között emiatt az utóbbi évtizedekben nem volt – tájékoztatott Mózes Ervin jegyző. Egyébként idén sem terveznek nagy városi szüretet vagy befőzést a városházán.

Olvasóink írták

 • 16. Boldi Ati 2008. június 13. 19:01
  „Ez a városi befőzés nagyon tetszett-)))))))”
 • 15. egyszeru polgar 2008. június 13. 18:05
  „Igen, igaza van SP-nek. Bar a terulet es a fa jogilag az allame, jutalekul a termes annak jar , aki gondozza oket, torodik veluk. Talan valami hasonlot akar rogzithetnenek jogilag is, a feleslege vitak megelozesere.”
 • 14. SP 2008. június 13. 16:01
  „Az, aki elviszi a termést nem telepítette, nem gondozta a fát,
  tudja, hogy semmit nem tett érte.
  Tehát tudatosan, szándékosan vitte el, azaz LOPOTT.
  Azért, mert valami a közterületen van, mindegy hogy köz vagy magántulajdon, ha elveszik, rongálják az elitélendő. Nem kell a közterületre hivatkozva felmenteni.
  A termés persze megjelenik a piacon is. Büntetendő cselekmény.”
 • 13. egyszeru polgar 2008. június 13. 13:38
  „Regi hagyomany az utcai gyumolcsfa ultetes. Sot, valamikor meg nagy orszagutak melle is ultettek gyumolcsfakat. baranyaban nottem fel es emlekszem, bizony szedtuk roluk a cseresznyet. Aztan a parkositas a varosokban. A varosi embernek szukebbek a lehetosegei, igy elofordult, hogy a kis homokozo kore es akis labadazo helyre gyumolcsfakat ultettek a kornyek lakoi. A gyerek /mi/ nyaron jatek kozben fel-fel masztunk es jokat legeltunk a meggyfarol, szilvafarol, sot meg diofat is ultettek szuleink. nem volt ebbol semmi baj, mert a lakokozosseg orult, ha a gyermekeik nem csatangoltak el, hanem a szulok kozeleben toltottek napjaikat. En azt mondom, a szemtelenjet el kell zavarni !!! A cikk most egy felesleges vitat dobott fel, mert a haszonlesok JOGUKAT fogjak hangoztatni es fogjak dezsmalni a masok altal gondozott kozteri gyumolcsfakat.”
 • 12. tetü 2008. június 13. 11:22
  „Kedves Mil!
  Úgy látom nincs ma túl jó napod! :))) Tudod, sokan vannak, akik úgy veszik a házat, hogy már ott a gyümölcsfa... Gondolom Te kivágnád és ültetnél a helyére valami tüskéset? :))))))))”
 • 11. Mil 2008. június 13. 10:58
  „EGyébként meg nem értem, minek az utcára ültetik, ha aztán meg rinyálnak, ha szednek belőle. Ültesse a kertjébe, azt kalap kabát. Hülye lennék gyümölcsfát az utcára ültetni, pláne, ha kell is a termése..”
 • 10. Mil 2008. június 13. 10:52
  „Egyszer még gyerekkoromban mi is megdézsmáltunk egy meggyfát. Az utcán állt. Aztán kijött a "tulaj", és fel volt háborodva. Elvette a biciklimet, meg kérdezte a nevemet, blablabla. Azon akadt ki, hogy nem csak 1-2 szemet szedtünk le, hanem zacskóba szedtük(kis nylon zacskó, mégcsak nem is szatyor).
  Aztán végülis "elengedett". De akkor ezek szerint jogtalanul járt el :)”
 • 9. tetü 2008. június 13. 09:21
  „Nálunk az idén fordulnak termőre az utcai gyümölcsfák, nem közvetlenül a járda mellett. Kíváncsi vagyok, így is megtépkedik-e őket, vagy csak akkor érdekes, ha útba esik.

  Ami a telek előtti utcarész karbantartását illeti, természetesnek tartom, hogy akit zavar, az gondozza. Mi is nyírjuk a füvet, eltakarítjuk a havat, virágot ültetünk, fát metszünk, még öntözünk is. A vízelvezető árok kérdését problémásabbnak találom. Az utcánkban a 2000-es belvíz idején húztak gyorsan árkot, nem valami nagy műgonddal. Ráadásul nincs bekötve semmilyen elvezetőbe, vagyis ha ömlik az eső, csak megtelik és kibuggyan, el nem tud folyni a víz. A közterület felügyelet szorgalmasan jegyzőkönyvez !JANUÁRBAN!, hogy így, meg úgy kell mélyíteni az árkot, tisztítani az átkötő elemet. Még szerszámot is biztosítanak, ha nincs. Csak el kell érte menni az önkormányzathoz, kaukció, aztán lehet dolgozni! Persze, mondom, majd ha (nem) fagy! Mi meg tudjuk csinálni, de mit tegyen az idős, beteg ember?
  Homokon még nehezebb a feladat, hiszen az ugye omlik. Főleg ha a kedves szomszéd lusta gyermekeit a játszótérre vinni a homokozóba, igaz, az Ő oldalán nincs árok, neki nincs vele dolga. Persze mikor meglát bennünket, gyorsan kitereli a gyerkőcöket.
  Bocs, ez kicsit hosszú lett, de kihoztak a sodromból...”
 • 8. ciroka 2008. június 13. 09:04
  „Eddig meg nem volt konfluktus---- de lehet. Ez nagyjabol kezd engem a tudoszurore emlkeztetni.
  Kronologia:
  1. Kotelezo volt.
  2. Eltoroltek a kotelezoseget.
  3. Csak beutaloval es vizitdijjal.
  4. Beutaloval, vizitdij nélkul.
  5. Sehogy, mert nem adhat beutalot a haziorvos, csak ha tudopanaszod van: diagnosztikai celra, es az eredmeny kinyomtatasaert 100 Ft koltseget kell fizetni.
  Csakhogy: amikor kotelezo volt, nem volt fertozesveszely, es hogy most hogy nem mehetsz: "Ukrajnaban jelentosen nott a TBC-s megbetegedesek szama"

  Szerintem, most meg azert nem jelent meg az onkormanyzat, mert elkerulte a figyelmet, de nemsokara felmerik a gyumolcsfakat es meg is adoztatjak :))) miert is ne? Csak rendelet kerdese az egesz.”
 • 7. mai 2008. június 13. 08:46
  „Mint valaha országot járó - szervezethez tartozó - túrista mondhatom, igazat adok Szakály Csabánénak. Mi is ezt az elvet követtük, soha nem volt konfliktusunk emiatt senkivel. Viszont ma azt látom - éppen tegnap - hogy két vándor fiatalember a szőregi út menti magánház előtt lévő cseresznyefa el nem érhető ágait letörve, zúzva tépkedte le az érett gyümölcsöt, s tömködte tarisznyájába. Érdekes Besenyei Lajos véleménye amiatt, hogy ha már az önkormányzaté a közterület - ahol a fák állnak - miért az ott lakókat kötelezik a terület gaztalanítására, fűnyírásra és egyebek?”
 • 6. Hné 2008. június 13. 08:41
  „Mint ahogy a magánházas övezetben a házak előtti fűnyírást, a fák permetezését sem tervezik......
  Gyakorlatilag sem az úttisztítás, sem a közterület rendbentartásának gondolata fel sem merül az önkormányzat illetékeseiben ezeken a területeken.
  Ez a cikk csak a kedélyek borzolására alkalmas, mert joggal merül fel a kérdés: ha ezeken a területeken átvállalják az ott lakók az Önkorm. feladatainak egy részét, pl. úttisztítás, miért nem kapnak semmiféle kedvezményt ( pl. a szemétszállítási díjból)?”
 • 5. piszke 2008. június 13. 08:35
  „Ha pár szem meggyet leszed ,ám jóétvágyat,de ha kosárral jön.....?”
 • 4. AN 2008. június 13. 08:35
  „Most akkor kéném szépen az önkormányzat illetékeseit, sziveskedjenek a házam előtt álló 1 db cseresznye, 1 db meggyfa, valamint 1 db szilvafát megpermetezni, metszeni és egyéb módon karbantartani. Vagy később ezeket a költségeimet megtéríteni.
  Birom ezt a dolgot. Ha havat kell hányni, az enyém az utca, ha a lehullott leveleket kell összeszedni, akkor az enyém, ha parkosítani kell, akkor az enyém. Ha megállok rajta az autómmal akkor az övé, ha a fa terméséről van szó, akkor az övé.
  Most meg ezzel a cikkel még lovat adnak azok alá, akik eddig csak szatyorral jöttek szüretelni. Most majd örülhetünk, ha le nem fűrészelik az ágakat, mivel mégcsak nem is tiltakozhatok.

  Köszi! Ez jólesett!!!!”
 • 3. egyszeru polgar 2008. június 13. 08:19
  „Igen izgalmas kerdes. Azert maradjunk emberek es igyekezzunk lakoteruletunket szereto polgarok maradni. A hazak elotti rendezett kozterulet mindenki erdeke. A kozterulet tulajdonosa nem kotekedes keppen kotelezi a tulajdonosokat, hanem egyuttmokodesert. Teljesen termeszetes, hogy fizikailag keptelen egy- egy fenntarto vallalat mindenhol egyszerre megjelenni es a szukseges munkakat elvegezni. Kulonosen igy van, ha varatlanul avatkozik be a termeszet termeszet.
  Szerintem mindannyiunk erdeke, hogy lakokornyezetunk tiszta es rendezett legyen. A gyomolcsrol csak annyit, hogy altalaban csaladihazas teruleten ultetnek utcara gyumolcsfakat. Valojaban mindenkinek van a sajat teruleten is. Mindenkinek szamolnia kell azzal, hogy a jarokelok meg-megkivanjak mikozben elhaladnak az uton. A vodrozes azonba nagyon ronda dolog!!!!!”
 • 2. 4 2008. június 13. 06:52
  „Ez ugyan az mint a járda vagy a ház előtt húzodó árok ügye, ha le
  le szeretnék tenni ott egy köbméter homokot jön a közterület felügyelő a birsággal, hogy közterületen nem lehet homokot tárolni, ha viszont takarítani kell akkor hirtelen magán terület lesz és azért birságol meg mert nics kitakaritva.Ez a tipikus van sapkája, vagy nincs sapkája..”
 • 1. nagypappa 2008. június 13. 04:38
  „Én is így látom, ahogyan az Ószövetségből idéztek.

  A kockázat a permetezés időpontja körül van, mert elvileg ki kellene írni mikor permetezték a fát, de senki nem várhatja el, hogy az önkormányzat tulajdonát képező fa permetezését a a fát gondozó telektulajdonos jelezze.

  Ha a házam előtt el megy egy gyerek és megkívánja, még meg is mosom neki a gyümölcsöt, azzal a pár szemmel nem leszek szegényebb, a jó szándékomat pedig pozitívan fogadják, sok esetben szivélyes, köszönő viszony alakul ki ebből az aprócska gesztusból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentmihály és Gyálarét felé kerülni kell

Szeged - Elkezdik építeni a Szabadkai út és a Horgosi út kereszteződésében a körfogalmat. Ez a… Tovább olvasom