Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Az utolsó mozimohikánok

Falusi miniplexek – heti egy előadás, a nézőszám 15 és 100 között. Balástya, Deszk és Forráskút fenntartja moziját, a többi Szeged környéki kistelepülésen már nincs filmszínház. Deszken tavaly 36 filmet mutattak be 2628 látogatónak.
Deszken a bevétel fedezi a mozi költségeit. Fotó: Karnok Csaba
Deszk, Forráskút, Balástya kitart. Ezek azok a Szeged környéki települések, ahol még mindig működik mozi. Igaz, hetente csak egy előadást tartanak, és van, hogy csupán 20-30 embernek vetítenek, az önkormányzat ragaszkodik a saját filmszínházhoz. Az ok mindig ugyanaz: olyan kevés szórakozási lehetőség van egy faluban, legalább a mozit ne vegyék el a lakosoktól. Ruzsa és Üllés feladta, mindkét községben ettől az évtől szüntették meg a filmvetítést.

1997-ben Csongrád megyében 30 mozi volt, ebből 28 „rendes" és két vándor. Négy évvel később 26, most pedig csupán nyolc helyen bámulhatjuk a sikert, pénzt, csillogást a mozivásznon. A leépítés indoka a nézőket elcsábító multiplex, illetve a házi mozizás elterjedése.
Forráskúton a művelődési házban kialakított 150 férőhelyes nézőtéren többnyire 15-20-an ülnek. A – finoman szólva nem profitorientált – százforintos jegyár a mozigépész bérét még csak-csak fedezi, de az egyéb költségeket, például filmkölcsönzés díját már nem.

A hiányzó összeget az önkormányzat pótolja. Fodor Imre polgármester elmondta: a jegyárat nem emelik, mert az a cél, hogy minél többen beüljenek egy-egy filmre. Forráskúton hétfő esténként vetítenek, most éppen a Ember gyermeke című filmet. A forráskútiak egyébként törekszenek arra, hogy vígjátékokat és rajzfilmeket mutassanak be, mert a közönség ezekre jobban vevő – mondta Kovács Mónika, a mozinak is otthont adó művelődési ház vezetője. A településen majdnem negyven éve működik filmszínház, a helyiek az árakra és a technikára célozva nosztalgia mozinak hívják miniplexüket.

A péntek a mozinap Balástyán, minden alkalommal más filmet játszanak. Most éppen a Tégla van műsoron, háromszáz forintért bárki megnézheti. Tömegtől itt sem kell tartani, a kétszáz férőhelyen átlagosan 40-70 balástyai üldögél.

Üllés feladta a mozit

– Kicsi volt az érdeklődés – indokolta Nagy Attila, Üllés polgármestere, miért nincs már mozi a településen. A vetítéshez szükséges felszerelésen azonban nem adtak túl, diákoknak szóló előadásokhoz még beindítják a gépeket.

 
– Hozzájárul Balástya kulturális életéhez, ezért fenntartjuk – mondta Ujvári László polgármester. A mozit a Balástyáért Közalapítvány üzemelteti, az önkormányzatnak évente körülbelül félmillió forintba kerül a fenntartása. A működtetésre nincs pályázat, de a mozi – és egyúttal az annak helyet adó művelődési ház – felújítására pályázott Balástya. A külső-belső renoválás néhány éve megtörtént.

Ahogy a többi településen, Deszken sem külön épületben, hanem a faluházban működik a mozi. Egyébként itt előbb volt a filmszínház, mint a faluház, utóbbi költözött be az előbbi épületébe – mondta el Kószó Aranka, a faluház vezetője. A jegybevétel – egy mozijegy 350 forint – itt fedezi a vetítés költségeit, de ezért a faluház dolgozói sokat tesznek.

Reklámoznak, iskolai és óvodai előadásokat, közönségtalálkozót szerveznek – legutóbb a Mansfeld stábja járt Deszken. A faluház négy alkalmazottja minden munkát elvégez, ha kell, a vezető is beáll jegyet szedni. A nézőszámra büszkék, egy-egy előadást tavaly átlagosan 73 deszki nézett meg. Tavaly 36 filmet mutattak be, összesen 2628 látogatónak (a mozi a színházterem felújítása miatt egy hónapig zárva volt). Most pénteken az új James Bond-filmet, a Casino Royale-t vetítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs lelet a pincében

Szenzációs leletre bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A volt Juhász Gyula művelődési… Tovább olvasom