Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Az üzletek gyűjtik a szemetet

Minden elektromos és elektronikai eszközt forgalmazó kereskedőnek vissza kell vennie új áru vásárlása esetén a régi, leselejtezett terméket.
Új termék vásárlásakor minden kereskedésnek vissza kell vennie a régi elektromos háztartási gépeket és elektronikai termékeket – a rendelet kedden lépett hatályba. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium korábbi, tavaly augusztusi rendelete még csak a 35 négyzetméternél nagyobb üzlettérrel rendelkező háztartásigép-értékesítőkre és a legalább 25 négyzetméteres IT-eszköz-forgalmazó üzletekre vonatkozott.

A visszavihető termékek listája a hűtőszekrénytől a teafőzőn és telefonon keresztül a discmanig tart. A rendelet szerint a kereskedőknek a régi készüléket akkor kell begyűjteniük, ha a vásárlók újat vesznek helyette. Sok kereskedő és márkaszerviz azonban nem köti új termék vásárlásához a régiek leadását, ám ez esetben a fogyasztóknak maguknak kell az odaszállításról gondoskodniuk.

A rendszer uniós jogkötelezettsége: 2009-ig minden tagállamnak lakosonként legalább négy kilogramm ehulladékot kell begyűjtenie évente (ez Magyarország esetében 40–42 ezer tonna), és annak 50–80 százalékát termékfajtától függően újra kell hasznosítani. A visszavétellel és a hasznosítással járó költségeket az elektronikus berendezések gyártóinak kell fedezniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom