Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Azonnal bírságolnak, ha lezárják a menekülési utat: még mindig sok az éghető tárgy a lépcsőházakban

Szeged - Az ellenőrzési kampány hatására sokkal inkább betartják a tűzvédelmi előírásokat a társasházakban, mint korábban - derült ki a megyei katasztrófavédelem adataiból. Krónikus problémák azonban még most is akadnak.
Akadályozó rácsok

A vagyonvédelmi rácsokkal kapcsolatban megtudtuk, azok csak akkor maradhatnak, ha nem zárják el a beépített tűzvédelmi berendezéseket, a hő- és füstelvezető rendszer kézi vezérlését, a fali tűzcsapot, tűzoltó készüléket. Akkor is le kell szerelni a rácsokat, ha a lezárás mögötti részen van mentésre használható ablak. A rácsos lezárások ugyanis tűz vagy műszaki mentés esetén a tűzoltók és mentők munkáját erősen hátráltatják.
– Ahol elvégeztük a tűzvédelmi ellenőrzést, és később visszamentünk utóellenőrzésre, mindenütt javult a helyzet. Egyre inkább betartják a tűzvédelmi előírásokat – válaszolta kérdésünkre Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Mint megírtuk (2017. október 2.: Maradt a rács, de lomok már nincsenek az útban), 2016 elejétől kampányba, majd tavasztól átfogó tűzvédelmi ellenőrzésbe kezdett a katasztrófavédelem annak érdekében, hogy a társasházak folyosóiról eltűnjenek a tűzoltók munkáját nehezítő és a mentést akadályozó lomok, a menekülési úton tárolt biciklik, az éghető egyéb tárgyak és a vagyonvédelmi rácsok.

Szegeden tavaly ősszel másfél hónapon át folyt kiemelt akcióban az ellenőrzés – akkor nagyon sok problémát találtak a katasztrófavédelem munkatársai. 97 ellenőrzésben 151 lépcsőházat vizsgáltak át, és összesen 437 szabálytalanságra bukkantak. Az érintettek figyelmeztetést, hatósági felhívást kaptak, bírságot akkor még nem szabtak ki.
Még mindig sok az éghető tárgy a lépcsőházakban
A rács és a folyosón hagyott bútor akadályozhatja a tűzoltók munkáját.
Fotó: Karnok Csaba

Idén eddig 89 ellenőrzést hajtottak végre, és „csak" 106 hiányosságot, szabálytalanságot fedeztek fel. Gyakran előfordult, hogy nem volt megjelölve a gázfőelzáró és az elektromos tűzvédelmi főkapcsoló helyiségének ajtaja vagy maga a gázfőelzáró – esetleg hiányzott róla a működtetőkar. Emellett általános, hogy a villanyóraszekrényben, a szemétledobóban, a közlekedőfolyosókon, a lépcsőházban éghető anyagokat tároltak. Azzal is gyakran találkoztak a szakemberek, hogy a közös tárolókban nem hagytak közlekedésre alkalmas utat.
Azonnal bírságolnak, ha valahol le van zárva a menekülési út. Fotó: Karnok Csaba

– A legnagyobb probléma, ha lezárják a menekülési utat. Ebben az esetben azonnal bírságolunk. Ennek mértéke 10 ezer forinttól 1 millióig terjedhet. Szerencsére eddig nem kellett 100 ezer forintnál magasabb bírságot kiszabnunk – mondta el Molnár Krisztina. A panelekben egyébként tervszerűen 6 évente tartanak átfogó ellenőrzést, de vannak kampányszerű és rendkívüli ellenőrzéseik is. Ha pedig lakossági bejelentést kapnak, akkor is átvizsgálják az adott épületet. – Mivel a szomszédok nagyon figyelnek egymásra, és a tűzvédelemre, mi is gyorsabban tudunk lépni – tette hozzá a szóvivő

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám menet köszöntötte az őszt Pusztaszeren

Vidám menet köszöntötte az őszt Pusztaszeren
Szüreti felvonulással fogták össze a közösséget szombaton Pusztaszeren. Tovább olvasom