Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Azonnal méri az oxigénszintet a korszerű berendezés

Egyetlen műszer sem volt képes korábban arra, amire az INVOS – vallja a műszert már többször is használó szegedi altatóorvos. Gyűjtés indult a szegedi gyerekklinikán eddig tesztüzemben működő korszerű berendezés megvásárlására.
Mint tegnapi számunkban megírtuk, gyűjtés indult az INVOS nevű, úgynevezett optikai spektroszkópiás műszerre, amelyet a szegedi gyermekklinika számára szeretne megvásárolni a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány.

Debrecen, Szeged, Pécs

Az INVOS-t eddig a debreceni szívsebészeti illetve az idegsebészeti klinikán állították rendszerbe: a gép annyira bevált, hogy a magyar forgalmazó szerint most egy második megvásárlásán is gondolkodnak. Szegeden március második felében kezdték el kísérleti jelleggel használni, de a pécsi klinikai központ is érdeklődik iránta. A szegedi gyermekklinika számára vásárlandó műszerre a felajánlásokat az alapítvány nevére, a Szőreg és Vidéke Takarékszövetkezet 57400217-10137057 számlaszámára várják.


 

Az orvosok munkáját és a betegek gyógyulását is segítő korszerű amerikai berendezést Nyugat-Európában már tíz éve használják, hazánkban azonban még csak az idén jelent meg. A szegedi gyermekklinika újszülött intenzív részlegén és a II. számú belgyógyászati klinikai szívsebészeti osztályán – kísérleti jelleggel – már közel két hónapja használják az infravörös fénnyel, fájdalom nélkül is pontos és azonnali információkat adó hatmilliós berendezést.

Babik Barna szegedi klinikai aneszteziológusnak eddig négyszer volt alkalma műtét közben „tesztelni" az INVOS-t. Mint elmondta, segítségével a szívműtétek alatt illetve után ellenőrizheti, mennyi oxigént használ föl az agy. Erre korábban egyetlen műszer sem volt képes. A kapott adatoknak megfelelően azonnal képes a szükséges terápiát, eljárást alkalmazni. Ez különösen gyerekeknél fontos, hiszen ők minden ingerre, változásra gyorsabban reagálnak, a kis szervezetben bekövetkező változások pedig nehezebben fordíthatók vissza, mint a felnőtteknél. A műszernek nagy hasznát vennék a felnőttek intenzív ellátásánál és egyéb mellkasi műtéteinél is, a gyerekeknél pedig a mérgezéses, égéses és szepszises esetekben jönne igencsak jól – tette hozzá az adjunktus.

Bogáts Gábor, a szívsebészet osztályvezető főorvosa szerint is nagyban segíti a műtétek és a betegek biztonságát az INVOS, ezért örülnének egy másik készüléknek is a szegedi klinikákon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja: készülődik a város – Holnaptól borfesztivál

Az utolsó simításokat végezték el a holnap megnyíló 13. borfesztivál pavilonjain tegnap. Lázasan… Tovább olvasom