Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Azonosították a boncmestert

Mikó Tivadar intézetvezető tegnap reggel a TV 2 székházában járt, ahol megnézte a szegedi patológián készült, koponyaeladással kapcsolatos műsor vágatlan felvételét. A professzor felismerte az intézet egyik boncmesterét, akiről kiderült, nem is teljesen azt mondta, ami az adásba került.

Mikó Tivadar, a Pathológiai Intézet igazgató professzora tegnap reggel személyesen is megtekintette a TV 2 székházában annak a riportnak a vágatlan felvételét, amit Szegeden készítettek a csatorna Magellán című magazinjának munkatársai. Mint azt korábban megírtuk, a tévések az intézet egyik dolgozójától akartak emberi koponyát vásárolni.

A műsorban látható rejtett kamerás és megvágott anyag szerint a fehér köpenyben és nadrágban, a nyakától lefelé mutatott férfi nem lepődött meg kérésükön és kilátásba helyezte: „Lesz olyan állapotú, amit érdemes eladni". Mivel Mikó Tivadar az adásba kerülő képkockák alapján egyértelműen felismerte az intézet bejárati csarnokát, azonnali belső vizsgálatot rendelt el. A szerkesztőséget ezzel párhuzamosan arra kérte, engedjék meg az egyetem által kijelölt személyeknek a vágatlan anyag megtekintését. A patológia vezetője a teljes anyagból felismerte az intézet egyik boncmesterét, hiszen a vágatlan felvételen elhangzott a férfi neve, valamint hangjából is be tudták azonosítani.

Még tart a vizsgálat

Haiman Éva, az egyetem orvos és gyógyszerészeti centrumának szóvivője elmondta, a vágatlan filmet megtekintették, de a belső vizsgálat még továbbra is folyik. A boncmesterrel ugyan már beszéltek, de hogy ez ügyben milyen felelősség terheli, az csak a későbbiekben derül ki. – A riportból egyértelműen úgy tűnt, hogy a patológiáról származhat majd az emberi maradvány, pedig a boncmester többször is határozottan állította, nem onnan tudna koponyát szerezni – magyarázta Haiman Éva.

Hadas Krisztina, a TV 2 Magellán című műsorának főszerkesztője elmondta, nem volt céljuk sem az intézmény, sem az ott dolgozók lejáratása. – Egy jelenségre akartuk felhívni a figyelmet, hiszen az orvostanhallgatóknak a sikeres szigorlat letételéhez szükségük van emberi koponyára, ami Magyarországon legálisan nem szerezhető be. A riportban a Belvárosi temető sírásója elmondta, egy korábban felszámolt temetőből (a Gyevi – a szerk.) származó koponyák megvételéről lehet csak szó, és ezzel irányította riporterünket az intézetbe – mondta.

Ugyanakkor elismerte: kihagyták azt a mondatot, amikor a boncmester is hangsúlyozza, nem a patológiára került embereknek a koponyáját bocsátaná áruba. – Sajnálom, hogy ez a mondat kimaradt az adásból, de valótlant nem állítottunk. Az adásvétel egyébként sem jött létre, csak érdeklődtünk – mondta a magazin főszerkesztője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadtuk babaszépségversenyünk díjait

Átadtuk Az év babája verseny győzteseinek járó nyereményeket. Tegnap délelőtt kilenc családot… Tovább olvasom