Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Ázsiai matekzsenik a Bolyai Intézetben

Szeged - Kínai, japán, koreai fiatalok az influenzát ültetik át a matematika nyelvére a szegedi Bolyai Intézetben. A csoport tagjai tudnak már néhány szót magyarul, a szegedi halászlét imádják.
– Jártam Kalocsán egy disznóvágáson, minden részét megkóstoltam az állatnak, még a fülét is. Legjobban a véres hurka ízlett – mondja Kyeongah Nah. A koreai lány másfél éve költözött Szegedre. Tagja annak a fiatalokból álló kutatócsoportnak, amelyet Röst Gergely matematikus hozott létre. Ahogy annak idején beszámoltunk róla, az SZTE Bolyai Intézet egyetemi adjunktusa két évvel ezelőtt elnyerte az Európai Kutatási Tanács pályázatát az influenzajárvány matematikai modellezésével. A támogatásból sikerült létrehoznia egy nemzetközi kutatócsoportot, ennek tagja Kyeongah is, aki PhD-hallgató, és itt, Szegeden szeretné befejezné tanulmányait. Rajta kívül japán, kínai és magyar tagok alkotják a csapatot.

Röst Gergely tanítványaival. A matematika a közös nyelvük. Fotó: Frank Yvette
Röst Gergely tanítványaival. A matematika a közös nyelvük. Fotó: Frank Yvette

– Az ragadott meg Gergely modelljében, hogy a matematikát a gyakorlatban is alkalmazhatóvá teszi – mondja a japán Yukihiko Nakata, aki fél éve él Szegeden. A harmadik ázsiai Maoxing Liu, ő Kínából jött a Tisza-partra, egy esztendővel ezelőtt. Röst Gergely szerint mindannyian átlagon feletti matematikai tudással rendelkeznek, ezért is jöhettek a Bolyaiba. Az intézetet mindhárom országban jól ismerik, megtiszteltetésnek számít itt tanulni és dolgozni. A két fiú kutatói státuszban tevékenykedik itt. Ahogy Yukihiko mondja, egy álma vált valóra azzal, hogy ide jöhetett.

Népszerű Pest és a kínai

Maoxing Liutól megtudtuk, amikor először Budapesten járt, nagyon meglepődött. Kínában ugyanis a legnépszerűbb színészt Pest Chennek hívják. Először azt gondolta, hogy köze lehet a sztárnak a fővároshoz.

A rengeteg munka mellett Kyeongah-nak tanulnia is kell, felvette például a magyarórát. Kollégiumban lakik, magyar szobatársától sokat tanul, ő a koreaira oktatja barátnőjét. – Amikor Erdélyben jártam, az emberek nem beszéltek angolul. Kénytelen voltam magyarul boldogulni – emlékszik vissza a fiatal lány, aki kuriózumnak számít Röst Gergely szerint. Nem tud olyan koreait mondani, aki itt végezte volna a PhD-t. Mindhárom fiatalember azt mondja, kedves nép a magyar, segítőkészek a szegediek. Ízlenek nekik a magyar specialitások, legfőképpen a halászlé. Mindannyian tudnak néhány szót magyarul.

– Meg tudom kérdezni, hogy „most szabad vagy?" – mondja magyarul Yukihiko. Egy bárban hasznos lehet. Jelenleg egy fiatal olasz matematikus is a csapat munkáját segíti, ő véglegesen tavasszal csatlakozhat. A projekt 2016-ban zárul. Az ázsiai matekzseniknek tetszik Európa és Magyarország, maradnak is néhány évre, de utána hazaköltöznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadával csökkent a halálos balesetek száma Csongrád megyében

Csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma a megyében: a halálos szerencsétlenségekben a tavalyi 42 áldozattal szemben 21-en vesztették életüket. Tovább olvasom