Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Aztékok és maják enciklopédiája

Mexikó és Közép-Amerika ősi népeinek történelme, kultúrája, legendái és mítoszai kelnek életre abban a színes albumban, amely nemrég került a könyvesboltokba. Az aztékok és maják históriája iránt érdeklődők számára igazi meglepetés lehet a karácsonyfa alatt.
Nagy volt az izgalom Európában, amikor Hernán Cortés, az aztékok meghódítója egy hajórakomány aranyat, tolldíszt és más ritka kincset küldött Mezoamerikából V. Károly udvarába. Albrecht Dürer német festő is megtekintette ezt a gyűjteményt, és a következőket írta naplójába: „Még sohasem láttam olyat, ami ennyire feldúlta volna szívemet, mint ezek a műtárgyak, mert különleges és gyönyörűen megmunkált tárgyakat láttam, és csodáltam a távoli földeken élő emberek különleges tehetségét."

Majdnem hat évszázaddal azután, hogy Dürer leírta ezeket a szavakat, és több mint egy évszázadnyi ásatást és elemzést követően ma már sokkal többet tudunk az ősi mezoamerikai civilizációról. Az egymást követő népek fantasztikus építészeti és kulturális teljesítménye közel háromezer évet ölel át. E teljesítmények a Kr. e. 1200 táján élt olmékok lépcsős piramisaival és hatalmas kőfaragványaival kezdődtek, s az aztékok és maják félelmet keltő városaival, kiterjedt kereskedelmi hálózatával és bonyolult vallási társadalmával értek véget, miután a spanyol hódítók leigázták őket. A régészeti leletek és a fennmaradt dokumentumok izgalmas betekintést nyújtanak számos lenyűgöző ősi civilizációba, amelyek úttörő sikereket értek el a csillagászatban és a naptárkészítésben, a matematikában, az írásban és a művészetekben – és amelyek a háborúnak éltek, és olyan isteneket imádtak, akik emberi vért kértek áldozatként.

Az Aztékok és maják képes enciklopédiája ennek a történészek által Mezoamerikának nevezett térségnek a régmúltjába, az ott élt népek történelmébe és kultúrájába enged bepillantást. Több mint ötszáz színes fotó, reprodukció és térkép könnyíti meg a témában való elmélyedést azoknak, akiket érdekel ez a világ.

(Charles Phillips: Aztékok és maják képes enciklopédiája, Athenaeum 2000 Kiadó, 256 oldal, 7490 forint.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a pofozkodás végére

Újra meghallgatnak két villamosvezetőt, ami után lezárják a gyermekbántalmazással kapcsolatban… Tovább olvasom