Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

B. Nagy soha nem játszik vesztésre

Szeged - Augusztusra ígér programot B. Nagy László, a Fidesz–KDNP szegedi polgármesterjelöltje. Változtatna az egyetem és az önkormányzat kapcsolatán, a közszféra szerkezetén. Szerinte Szegeden a szúnyogügyből Botka László politikai előnyt akar kovácsolni.
- Mikor mutatja be a polgármesteri programját?
– A program legnagyobb része megvan, de megvárjuk az egyetem és a kutatóhelyek nézeteit – ezek a rektorválasztás miatt még nem jöttek be, sokan ugyanis az eredménytől tettek függővé bizonyos dolgokat. Úgy gondolom, augusztusra lesz komplett program, amely megismertethető a közvéleménnyel. De a gerince nem titkos: Szeged helyzetét a lehető leggyorsabban meg kell változtatni. A két legnagyobb munkáltató az egyetem és az önkormányzat, a reálgazdaság egyre zsugorodik. Nincs értelme egy összezsugorodott gazdaságnál ekkora közszférát fenntartani, hozzá kell igazítani a realitásokhoz, és mindenáron új vállalkozói támogatásokkal új munkahelyeket kell teremteni. Az uniós források időarányosan el vannak költve, a hazai források kiapadtak. Ami lehetőségként maradt: olyan törvényeket kell alkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy a vállalkozók terhei csökkenjenek. Szegeden is önkormányzati rendeletekkel fogjuk serkenteni ezeket a vállalkozói köröket. Az önkormányzat és az egyetem együttműködése eddig enyhén szólva is megkérdőjelezhető volt, a szellemi potenciált ezért nem használták ki kellőképpen. Ennek leginkább az az oka, hogy a két intézmény vezetői nem voltak partnerek.

– A közszféra csökkentése kevesebb álláshelyet jelent, így nem lesz több munkahely.
– Be kell látni, hogy a fölösleges közszférát is az adófizetők pénzéből tartják fönt. De ha nincsenek adófizetők, ez a folyamat előbb-utóbb úgyis visszacsap. Nem azt mondom, hogy nagy elbocsátások lesznek, de a szerkezetet át kell alakítani.

– A legutóbbi sajtótájékoztatóján említette: örül, hogy a fizikus Szabó Gábor lett az új rektor. Miért?
– Találkoztam vele néhányszor, és neki is elmondtam, hogy tarthatatlan, hogy az egyetem és az önkormányzat nincs jó kapcsolatban. Remélem, hogy ez változik, és jó hatással lesz a különböző szervezetek kapcsolatára is. A kutatóhelyek eredményeinek egy része nem hasznosul, vagy ha igen, nem Szegeden. Ezen is változtatni szeretnék.

B. Nagy László azt mondta, hogy augusztusra teljesen kész lesz polgármesteri programja. Fotó: Frank Yvette
B. Nagy László azt mondta, hogy augusztusra teljesen kész lesz polgármesteri programja.
Fotó: Frank Yvette

– Ugyanezen a sajtótájékoztatón elődeiként említette a város mostani és korábbi vezetését. Nyelvbotlás volt, vagy ennyire magabiztos?
– Egy kérdésre válaszolva mondtam, és nyilván abból indultam ki, hogy mi lesz akkor, ha én leszek a polgármester. De nem szeretek veszíteni, nem is akarok. Sportoló is voltam, és vesztésre soha nem játszottam.

– Igaz, hogy Bohács Zsolt is szeretett volna polgármesterjelölt lenni?
– Ezt tőle kellene megkérdezni, de nekem mindig azt mondta, hogy ez nem igaz. Mi jó viszonyban vagyunk, együtt dolgozunk, nem vagyunk egymás riválisai, partnerek vagyunk.

– Miért nem szavazta meg a parlamentben azt a 125 millió forintos támogatást, amit Botka László Szeged és huszonhat környező település számára szúnyogirtásra kért?
– A szúnyogprobléma létező probléma, de a megoldás az önkormányzat faladata. Meg is tudná oldani, ha akarná, hiszen még 40 millió forint tartaléka van erre a feladatra. De ebből szerintem a polgármester úr egy kis politikai előnyt akar kovácsolni.

– Bárki is kovácsol belőle politikai előnyt, a térségben élők szenvedik meg.
– Ez az egész országban probléma. Ennyi erővel az összes város beterjeszthetne egy interpellációt, hogy miért nem ad az állam szúnyogirtásra. Erre a város költségvetésében van elkülönített összeg, amit még nem költöttek el. Pedig most van sok szúnyog, és most sem irtják normálisan. Nem a szegedi Fidesz az, aki nem akarja ezt a problémát megoldani. Ez helyi probléma, itt kell megoldani.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. embrumm 2010. július 11. 07:47
  „Bla bla bla....
  Semmi jövőkép, csak a sárdagasztás.

  Na meg a lényeg:

  "- Bárki is kovácsol belőle politikai előnyt, a térségben élők szenvedik meg.
  - Ez az egész országban probléma. Ennyi erővel az összes város beterjeszthetne egy interpellációt"

  Szerintem ezzel el is árulta, mire számíthat Szeged, ha ő lesz a főember.
  Első a politika, aztán majd jönnek a parasztjaim...
  Erre számíthatunk, pedig nem ezért lenne oda téve...”
 • 92. macs 2010. július 07. 20:42
  „Arnika,
  nyugi, már többször voltak próbálkozások, de pusztába kiálltott szavak voltak. Kívánom, legyél sikeres. :-)”
 • 91. Arnika 2010. július 07. 14:16
  „Mike3 Még annyit, Szeged messze van a Mercedes magyar beszállítóihoz( legalább 4 cég), Szegeden senkivel sem tárgyaltak akkor a Mercedestől, az iparüzési adó meg olyan kevés pénz, hogy nem is érdemes mérlegelni.
  Egyébként nyilvánosak a Mercedes kiválasztási szempontjai, nézz körül a honlapjukon.
  Még egyszer ezek a tények, Te a pletykákat ismételgeted.”
 • 90. Arnika 2010. július 07. 14:07
  „77. Mike3 Te semmitsem tudsz!

  Magyarország Romániával és Lengyelországgal "versenyzett" a beruházásért - meglehetősen titokban. Az csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy hazánk is a lehetséges célországok között van, miközben - mint kolozsvári tudósítónk jelentette - Romániában eddig szinte biztosra vették a sikert. A gyár ott a választási kampányban is szerepelt, Kolozsvár, Temesvár és Nagyvárad is az emlegetett helyszínek közt volt a lengyel Wroclaw mellett. Azt mondják, a román kampányt nem vették jónéven a német döntnökök. Azt viszont a hét elejéig nem sokan tudták, hogy a Mercedes Kecskeméten és Miskolcon is körülnézett.

  A cég szerint viszont az új kecskeméti gyár a gazdasági szempontok alapján összességében a legjobb perspektívát biztosítja. A Mercedes-Benz szerint ez a gyártóhely teljesíti a Mercedes-Benz üzemének sikeres felépítéséhez szükséges magas követelményeket mind minőségi, mind mennyiségi szempontból. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke és a Mercedes-Benz Cars vezetője azt mondta: versenyképességük tartós növelése és a kelet-európai piaci lehetőségek kihasználása érdekében döntöttek Magyarország mellett.

  Olyan presztízsű beruházás történik meg, ami segíteni fog mind a városban élők munkafeltételeinek biztosításában, az itteni megélhetési körülmények javításában, az ország presztízsének emelkedésében is - közölte Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere.

  Önök mit tudtak ajánlani, amiért a Mercedes az Önök városát választotta?

  - Egy szigorú átvilágítási folyamat zajlott több hónapon keresztül, ahol a város működését, az infrastruktúrát, a logisztikát, a munkaerő biztosításának lehetőségét, szakképzést, főiskolai képzést vizsgálták.
  A Narancs több, egymástól független forrásból származó értesülése szerint ez év elejéig a Daimler AG-ban föl sem merült, hogy új gyárukat Magyarországon építsék fel. Február 7-én azonban Gyurcsány Ferenc fogadta Günther Oettingert, Baden-Württemberg tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökét, és Kilián Csabának, az ITD Hungary Ügynökség befektetésösztönzési igazgatójának külön kérésére szóba hozta az ügyet. Néhány nappal később Gyurcsány személyes hangú levélben kérte német politikustársa közbenjárását. Azt nem tudni, hogy Oettinger kihez fordult, ám napokon belül beindult a német gépezet. A felek nagy gyorsasággal tisztázták a Daimlert érdeklő kérdéseket - hogyan és mennyi idő alatt megy egy nagyberuházás engedélyezése, hány hatóság dönt, van-e állami támogatás és mekkora.
  Zombor Gábor (aki egyúttal országgyűlési képviselő is) áprilisban egy hétfői - parlamenti - napon kapott titokzatosan rövid hívást az ITDH-tól. Alig több mint 36 órával később Kecskeméten megkezdődtek az érdemi tárgyalások a befektetők képviselőivel. A felek kikötötték a teljes titoktartást, elkerülendő, hogy idő előtt bármi is kiszivárogjon. Ez aztán olyannyira jól sikerült, hogy például az MTI a Daimler AG döntése előtt német sajtójelentésekre hivatkozva írta: Magyarország is szóba került lehetséges helyszínként.
  "Büszke vagyok arra, hogy a Mercedes Magyarországot választotta" - írta blogjában Gyurcsány, hozzátéve: a gyár teljesítménye önmagában 1-1,5 százalékkal növeli a magyar GDP-t. Zombor Gábor sajtótájékoztatóján azt mondta: a beruházás révén Kecskemét Közép-Európában is kiemelkedő gazdasági potenciálra tehet szert, és ez a fejlesztés a város minden szegmensére kihat. Florian Martens, a német vállalat szóvivője így reagált: "Magyarországon a legjobbak a feltételek a Daimler-Benz számára a tervezett új üzem létrehozásához."”
 • 89. theseus 2010. július 07. 11:18
  „"Szeged helyzetét a lehető leggyorsabban meg kell változtatni. A két legnagyobb munkáltató az egyetem és az önkormányzat, a reálgazdaság egyre zsugorodik. Nincs értelme egy összezsugorodott gazdaságnál ekkora közszférát fenntartani, hozzá kell igazítani a realitásokhoz"

  Egy kérdés: vajon Oxfordban vagy Cambridge-ben is ezzel kampányolna B. Nagy?

  A realitás talán az, hogy Szeged egyetemi város, és nem egy ipari központ. Az ipart persze lehet fejleszteni, de talán nem kellene szembeállítani a közférával.”
 • 88. theseus 2010. július 07. 11:04
  „Kíváncsian várom a programot, mert ez így sajnos nem túl szimpatikus és biztató, stílusában Botkára hajaz.

  Ami az egyetemet illeti: egyrészt örülni kellene, hogy a szegedi az ország egyik legnagyobb egyeteme, másrészt az nem is városi fenntartású intézmény, tehát talán nem egy polgármester-jelöltnek kellene hozzákezdeni a leépítéséhez.
  Egyébként is elég visszatetsző azzal kezdeni a kampányt, hogy csökkentsük a közszférát, hátha majd attól beindul a gazdaság.”
 • 87. Tapasztalt 2010. július 07. 10:34
  „Rossz az Egyetem és az Önkormányzat kapcsolata, ezzel kampányol B Nagy ur. Hát éppen most adta oda nulla forintért az Őnk. az Egyetemnek az I.-es Kórház épületét a Dóm téri épület felujitás idejére. És a költöző tanszékek között van Szabó Gábor rektor ur saját tanszéke is! Hát ennyire rossz az a kapcsolat B Nagy úr! Ez pedig Önnek nagy blama, hogy valótlansággal kampányol! /ha fideszes lennék, másképp mondanám, de értik..../”
 • 86. reagens 2010. július 07. 10:32
  „Ez csak a kezdet:
  http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=135596

  :))”
 • 85. reagens 2010. július 07. 10:08
  „Minden folyamatnak vannak veszteségei. Az ország vezetésének és kormányzásának is.
  Ezek a veszteségek elsősorban a korrupcióból állnak, emellett lehet még természeti csapás károk, háborús konfliktus miatti veszteségek.

  Amit te itt emlegettél azt senki nem vitatja.

  A lényeg az ezekenek a veszteségeknek a mértéke. Az a nem mindegy! Az elmúlt 8 évben piszkosul elfajult a korrupció, a kormányzati teljesítmény és az ország gazdasági teljesítményének drasztikus romlása mellett.

  Ez is egyértelmű, nem részletezem, ezért alakult ki a 2/3.

  Az 1/6-os szoci-gyurcs fanklub meg merítsen erőt az öszödi beszédből!
  :))”
 • 84. saturnus 2010. július 07. 09:12
  „Te "valoperes_zugugyvéd ", én talán nem minősítenélek csak felhívnám a figyelmed két tényre. 1/: A kis és nagybetűk használata a mondat szerkesztés és értelmezés alapvető szabálya,mely a közérhető fogalmazás feltétele egy inteligens lény számára. 2/: Az öszödi beszéd lényege nem az amit mondott szó szerint,hanem amit ki lehetett belőlle hallani üzenet értékű.! Eddig/vagyis az akkori időben elhangzott időben/ minden politikusok állandóan hazudtak és valóban nem tettek annak érdekében semmi értelmes értékteremtő munkát, ami az ország és a benne lévő embereket fel emelje és jobb sorsot boldogabb életet biztosítson számura. Na most ez nemcsak az mszp politikusaira vovatkozott mert az ott önritika volt hanem az összes többi párt politikusaira is MDF-SZDSZ-FIDESZ-KISGAZDA-KERESZTÉNYDEMOKRATA-MIÉP-képviselőire ha úgy tetszik a rendszerválltó pártokra. Erre mi tőrtént elkezdtek kórusban tiltakozni,hogy ők sosem hazudtak csak Gyurcsány!! Te elhiszed ezt,hát ha csak azt nézzük akkor és annak idejé 1988-ban mikor elkezdőttek a folyamatok Ausztria és Magyarország gazdasági paritásban volt közérthetőbben egyenlő gazdasági erővel rendelkezdtek.Azóta mi is tőrtént hova vezetett az azóta is tartó folyamatos hazudozotás? Hát ide amilyen közállapotok vannak ma Magyarországon. Ausztria tíz emeletet emelkedett míg Magyarország Húsz azaz Húsz emeletet sűlyedt le.!!!!És az ország lepusztításában a fent leírt pártok tevékenyen rést vettek. Mikor hallottál te olyan alkotmány bírósági itéltet vagy egyálltalán figyelmeztetést,hogy tisztelt kormányzó pártok tisztelt országgyűlés azok a törvények és rendeletek alkotmány ellenesek mert evvel a lakosságot leszegényítetek le pusztítjátok és csak a korrupció melegágyát készítitek elő,lásd:olajszőkítés ,közbeszerzések fő válalkozó és alválalkozó.Korrupt lett az egész államhatalmi gépezet. Kaja Ibrahim meg Joszip Tot,BKV meg ingatlan ügyek,vagy itt a friss M43 ügyei .Tevékenyen részt vesznek itt a közszereplők,jut eszembe a bróker ügy meg Tocsik is meg a VIP pénzek .”
 • 83. gróf 2010. július 07. 09:02
  „71. hozzászólás meggymag 2010.07.06. 17:37

  "A közszféra dolgozóin kívül, senki nem fizet jövedelemadót,"

  Én több mint 10 éve a közszférában dolgozom és fizetem az adót...abból a pénzből amit adóstul, táppénzestül, szabadságostul a versenyszféra dolgozói adnak nekem a munkámért, szolgálatomért cserébe...mondhatom az Ő alkalmazásukban állok közvetve.
  <moderálva>”
 • 82. reagens 2010. július 07. 08:41
  „balraat:

  De bátor botka szembenézett a fidesszel és Orbánnal és vállalta a harcot a szúnyogokkal a nép nevében!
  :))
  Ugyan már!

  A szeviépes sumákságokat kellene így vállalnia amik az M43-al és a 47-es úttal kapcsolatosan folynak, vagy azt tán addig akarja halogatni amíg B.Nagy nyakába nem akaszthatja??!!!

  Ez a szúnyogos fiaskó csak ürügy, terelés, a nagyon ciki sumákságokról.
  Csak az 1/6-os szoci fan klub vakul pörög rajta...
  De ezért is van csak 1/6-uk.”
 • 81. Tapasztalt 2010. július 07. 00:28
  „Mike3, azt szeretem benned, azt a nagy szerénységedet..........!! Hát mégis minden fideszes ilyen?”
 • 80. balraat 2010. július 06. 23:34
  „65 achilleus
  A város eddig 80 millió forintot költött szúnyogirtásra. De ennek ötszörösét is elköltheti, ha a város körül 20 kilométeres körzetben más nem írt a szúnyog pedig szépen berepül onnan. A kérelem pedig arra vonatkozott, hogy ne csak Szegeden, hanem 26 környékbeli településen is irtani lehessen. A tisztelt fideszes képviselők ezt pontosan tudták és ezért is tartózkodtak a szavazásnál. Gyávák voltak és nem mertek szembe menni Pártunkkal és Kormányunkkal, de gyáván nem is merték az igen gombot megnyomni és segíteni az itt élő közel 300 ezer embernek.”
 • 79. balraat 2010. július 06. 23:29
  „Amikor bejelentették, hogy Ő lesz a fidesz polgármester-jelöltje azt mondta 3-4 héten belül kész a programja. Ez úgy 4 hete volt. Most pedig augusztusra ígéri a programot. Gondolom utána szeptemberre, majd októberre és ugyan úgy nem látunk tőle programot a választásokig, mind ahogy a fidesztől sem láttunk.
  28. frakk - a város munkanélküliségéről csak annyit, hogy az messze alatta van az országos átlagnak. A másik, hogy munkahelyeket nem csak a termelőberuházások tudnak adni, hanem a kutatás, a szolgáltatás és az innováció is. Ez pedig Szegeden erős és egyre erősebb. Több száz munkahelyet teremt az ELI, munkatársakat keresnek a logisztikai központhoz is hamarosan. És ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy a PICK az ipari parkban kíván fejleszteni, amely szintén munkahelyeket hoz.
  A tisztelt jelölt úr azt pedig sehol sem mondja, hogyan képzelné el a munkahelyteremtést. Pedig konkrétumok jók lennének!”
 • 78. Larsson 2010. július 06. 23:08
  „Már írtam neked 80 beruházásból belekötöttél pár apróba, amiről azt hiszed, hogy tudsz vmit, ez édes kevés egy egészséges kritikához!”
 • 77. Mike3 2010. július 06. 21:56
  „Kedves Logaritmus

  1. nem kampányolok a fidesz mellett, mivel nem kedvelem őket. azt viszont nagyon akarom, hogy ez a banda eltűnjön
  2. a rendelkezésedre álló információk alapján írsz véleményt. ahogy én is, csak úgy tűnik sokkal többet tudok, mint te.

  Kedves Arnika

  Sajnos nincs igazad. A város nem ment bele a csökkentett iparűzési adóba, ezért mentek el Kecskemétre. A Mercedesnek esze-ágában sem volt Ferihegyet használni. Erre a legékesebb példa, hogy megegyeztek a kecskeméti katonai bázissal a cargotér kialakításáról és a pálya használatáról. Rád is vonatkozik amit Logaritmusnak írtam: úgy tűnik, sokkal többet tudok, mint te.”
 • 76. jozko 2010. július 06. 21:30
  „Most akkor mi legyen? Győzzön a jobbik?”
 • 75. reagens 2010. július 06. 21:12
  „szarumán az orkokat keltette ki cúf botka meg a szúnyogokat.
  :))
  Szerintem botka interpellálni fog, hogy adjanak szavazati jogot a moszkítóknak - a szavazataikkal biztosan nyerő.
  :))
  Honnan a fenéből jött össze ezöknek az 1/3-juk?
  Ja igen, hát persze! Hát bezárták a lipót mezőt is pestön, Szegeden a Pulcz utcai intézetet is, és ők képezték tkp a szavazóbázist!”
 • 74. olmosnyomdasz 2010. július 06. 20:43
  „A bejegyzéseket olvasva, egyszerűen nem értem:
  Ki a qrv@ anyja szavazta meg a kétharmadot? Nem lehetek ennyire hülye!”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárutak épülnek Szeged körül

Őszig a domaszéki temetőig és Ásotthalomig hosszabbítják a tavaly nyáron átadott Domaszék–Mórahalom kerékpárutat. Tovább olvasom