Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Bababiztonság: sok eszköz megkönnyíti a családok dolgát

Szeged - Amikor a gyerekek mászni tanulnak és kikerülnek a kiságy biztonságot nyújtó rácsai mögül, a szülőknek át kell gondolniuk, mi jelenthet veszélyt a kicsi számára a lakásban. Ma már rengeteg ötletes eszközt találunk az áruházakban, ami megkönnyítheti a kisgyermekes családok dolgát.
– A bukósisakot túlzásnak tartom, amikor a kicsi járni tanul, de a konnektorvédőt és a gyerekzárat az autóban már kezdettől fogva használjuk. Soha nem lehet tudni, hova vezet a gyerek kíváncsisága – magyarázta Szirmainé Szerencsés Kata, két fiúgyermek édesanyja. Kisebbik fia, Zalán most lesz hároméves. Kata azt is elmondta, ők rövid ideig konyhaszekrény- és fiókreteszelőt is használtak, nem árt, ha a csöppség nem pakolja ki az egész konyhát.

– Amióta Donát helyet változtat, gondosan figyelünk minden lépésére. A konnektort biztonságossá tettük, a vegyszereket egy olyan dobozba pakoltuk, amit ő nem képes kinyitni. Mivel a kisfiammal főként az emeleten tartózkodunk, fontosnak tartottuk a lépcsőlejáró elé rácsot szerelni. Minden éles bútorhoz takarót vagy párnát raktunk – mesélte Priskin Katalin. Az anyuka azt is elmondta, ha tizenöt hónapos gyermeke kicsit megcsúszik a kádban, nagyon megijed, ezért beszereztek neki egy delfines csúszásgátlót is.

Priskin Katalin a kis Donáttal. Bedugaszolták az elosztót. Fotó: Frank Yvette

A kisgyermekes családok otthona folyamatosan változik. Amíg a csöppség a kiságyban fekszik és a fölé akasztott játékokkal babrál, addig nincs gond, de amint elkezd mászni, hirtelen minden a keze ügyébe, majd a szájába kerül. Ma már sokféle hasznos eszközt vásárolhatunk, amivel megóvhatjuk a kicsi épségét. Az általunk megnézett két szegedi babaáruházban egy többdarabos konnektorvédő csomagot például – márkától függően – hatszáz-kétezer, egy öntapadós, az ajtó kinyitását gátló szerkezetet ötszáz-kétezer forintért láttunk. Körülbelül ekkora összegért a bababoltokban többdarabos kiszerelésben az asztalok vagy a komódok sarkára helyezhető élvédőt, ajtó- és fiókzárakat, illetve csúszásgátló apró harisnyákat és zoknikat lehet vásárolni. 2-5 ezer forintért találtunk olyan sisakokat és kutacsvédőket, melyek esés közben megóvják a gyermek fejét.

– A lufi módjára felfújható, állatokat ábrázoló csapvédő megóvja a kicsit attól, hogy beüsse a fejét, illetve megakadályozza, hogy önként kinyissa a csapot – magyarázta Baghy Andrea, a szegedi, Petresi utcában található gyermekáruház üzletvezetője. Azt is elmondta, hasznos lehet az a rács is, amely létezik műanyag, fém-, hálós változatban, és az ajtófélfára, vagy pedig a lépcsőlejárókhoz lehet rögzíteni. Így nem kell rácsuknunk a szobaajtót a picire, és attól sem kell félnünk, hogy leesik a lépcsőn. A hasznos eszköz egyszerűbb változatát már ötezer forintért is láttuk, a drágább, huszonötezer forintos típus zenével jelzi, ha véletlenül rájön a gyermek, hogyan lehet kinyitni.

Biztonságos autózás

– A KRESZ kimondja, hogy újszülött kortól egészen addig, amíg a gyermek el nem éri a 150 centimétert, vagy be nem tölti a tizenkét éves kort, ha kocsiban utazik, kötelező valamilyen biztonsági ülést használni – figyelmeztetett Török Szabolcs, a szegedi Kisteleki Ede utcában található babaáruház munkatársa. A kocsiba rakható alkalmatosságokat három kategóriába sorolta a szakember. A maximum tizenhárom kilós babáknak gyártott, újszülött bébihordozók, a kicsit nagyobbaknak megfelelő ülések és a tizenöt-tizennyolc kilós gyerekeknek szánt háttámlás ülésemelők 7-160 ezer forint között vásárolhatók meg. Az ár attól is függ, hogy a biztonsági eszközöket a kocsi biztonsági övével, vagy az úgynevezett izofixes módszerrel, a kocsi karosszériájához tudjuk-e rögzíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozások a szegedi egyetem szárnyai alatt

Szeged - Több mint 14 úgynevezett spin off cég működik a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódva. A… Tovább olvasom