Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

''Babakocsi'' a partfalnál

Vége a meglepetések korszakának a szegedi partfalnál. Az Atikövizig georadarral vizsgálja, mit rejt vagy nem rejt a föld mélye a partfal mentén – elejétől végig.
Érzékeny georadarral derítik föl, mit rejt a szegedi partfal mentén a föld mélye. Fotó: Segesvári Csaba
Lezárult a szegedi partfal árvíz miatti meghibásodásainak kijavítása, s az alsótelepi szivattyúháznál fölfedezett pincét, illetve közművezetéket is kitöltötték betonnal. Miután a várthoz képest túl sok meglepetést okozott a partfal, pályázati pénzből beszerzett, ultramodern georadarral elejétől végig átvizsgálják. A munka a napokban kezdődött, és két hónapig tart.

– Akár kilenc méter mélységig is kitűnő képet ad az eszköz mindenről, amit csak rejt a mély. Legyen az elfeledett pince, közművezeték, vagy akármely más alépítmény. Nemcsak láthatóvá teszi a föld alatti tárgyakat a küllemre sárga babakocsihoz hasonlító georadar, hanem adatokat is szolgáltat róluk – mondja Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. Az országban ez az első alkalom, hogy georadart ilyen célokra használnak, most vizsgázik az eszköz. Az igazgatóság voltaképpen a vízgyűjtő csatornák átvizsgálására szerezte be a szerkezetet – de minden jel szerint az új feladatra is beválik. Ha találnak segítségével föld alatti építményt, ami árvíz esetén veszélyt jelenthet, akkor ártalmatlanítják, vagy ha kell, eltávolítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízi károkra szivárog a pénz

A vis maior alaptól tavasszal kért támogatás csak szivárog: belvízkárokra a megyei települések a… Tovább olvasom