Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Babázás helyett íróasztal

Szeged - Vérre menő vitákat képesek folytatni az anyukák: mi a jobb a babának? Ha otthon maradnak vele óvodáskoráig, vagy ha közösségbe kerül?

Akinek felelősségteljes a munkaköre, nem engedhet meg magának három év szünetet, mondja a szegedi óvodák igazgatója: náluk apuka ment gyesre. A válság miatt sokszor az is dolgozik, aki inkább babázna. Az utazási iroda vezetője szerint anyának és gyereknek is jobb a közösség.

Magyarországon az él a köztudatban, hogy az anya helye a gyermeke mellett van – de mi lesz ezalatt a karrierrel? Minél több gyereket vállal egy nő, a munkaadók annál kevésbé értékelik a munkáját – kongatta meg a vészharangot néhány hete Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége. Holott a válság egyre több nőt „kényszerít" vissza a munkaerő-piacra egy-két éves gyerekeik mellől.

Aki vezető munkakörben dolgozik, nem hagyhat ki három évet, és akad, akit a hivatás szeretete szólít vissza a munkahelyére, derült ki szegedi édesanyákat kérdezve. Ha van rá mód, az apuka segít, ha nem, marad a bölcsőde – férőhelyből már most sincs elég. Egyre több anyuka megy vissza dolgozni, miután lejár a gyes, bár a gyerek csak ötéves kortól óvodaköteles, tudtuk meg Lóczi Tündétől. A szegedi óvodaigazgatóság vezetője maga is kétgyermekes anyuka. Felelősségteljes pozíciója miatt munkába állt, amint letelt a szülési szabadság.

A férj ment gyedre a kicsivel

– A párom ment gyedre Gergővel, aki most tizenöt hónapos. Nagyon egy hullámhosszon vannak! Egyelőre megengedhetjük magunknak, hogy itthon maradjon vele, de Gergő bölcsődébe megy, amint betölti a második évét – mesélte a vezető. Az a húszezer forintnál alig nagyobb összeg, ami kétéves kortól járna, semmire nem elég. Szerencse, hogy az anyuka szakmájánál fogva tudja: magas színvonalon működnek a szegedi bölcsődék.

Lóczi Tünde munkába indul, párja marad otthon a kis Gergővel. Fotó: Segesvári Csaba
Lóczi Tünde munkába indul, párja marad otthon a kis Gergővel.
Fotó: Segesvári Csaba

Lóczi Tünde úgy véli: családtól, helyzettől és gyerektől függ, a bölcsőde vagy az otthoni környezet a jobb megoldás. Az anyagiak viszont azon anyukákat is munkára „kényszerítik", akik mást sem tennének szívesen, csak babáznának. A 24 éves Horváth Mariann már kislánykorában is az anyaságról álmodozott, mégis bölcsődébe kellett adnia örökmozgó kisfiát.

Ki vigyáz a beteg gyerekre?

– Nagyon nehéz Petit más gondjaira bízni, rettenetesen hiányzik! De ha lejár a gyed, nem tudunk megélni a férjem fizetéséből – felelte Mariann a kérdésre: miért keresett munkát. A fiatal anyuka ugyanis nem volt abban a szerencsés helyzetben, hogy lenne hová visszamennie a „babázásból".

– Legalább ötven helyre beadtam az önéletrajzomat, de aztán jöttek a kérdések: ki vigyáz a gyerekre, ha megbetegszik? Egy cégnél nyíltan megmondták: ha nem lenne kicsi gyerekem, engem vettek volna fel – emlékezett vissza. Végül nagy nehezen sikerült elhelyezkednie – olyan munkakörben, ahol könnyen helyettesíthető, messze a képzettsége alatt. A távmunka lenne a legjobb megoldás, jegyezte meg: de azt a magyar munkaadók mintha nem ismernék.

Az anyának is hiányzik a társaság

Szakemberek és gyakorló szülők is sokat vitáznak: mi a jobb a babának? Ha minél tovább otthon marad, vagy ha hamar közösségbe kerül? Az anyák lelkivilága azonban ritkábban kerül szóba. – Szerintem a gyereknek szüksége van a szabadságra, a közösségre, de az anyuka is vágyik a társaságra. Különösen akkor, ha szülés előtt pörgős munkakörben dolgozott – vallja Bozsó Bea, egykori többszörös Európa- és világbajnok búvárúszó. Sportolóként bejárta a fél világot, miután felhagyott a versenyzéssel, nagy szerelme maradt az utazás: idegenforgalmi menedzserként ment babázni. Most elsős kisfia, Milán kétéves volt, amikor újra dolgozni kezdett, egy évig csak négy órában. – Nálunk nagyon jól működött ez a megoldás, ha lenne még egy gyerekem, ugyanezt választanám – jelentette ki a volt sportoló, aki évek óta saját utazási irodát vezet Szegeden.

Gombos Edinát sok kritika érte a rádiózás miatt

– Októberben elmentem szülési szabadságra, úgy beszéltük meg a rádióban: februárban visszamegyek dolgozni. Amikor a kezemben volt a baba, már nem voltam ennyire biztos a dolgomban. De amíg én a stúdióban ülök, Miranda nyugodtan alszik az apjával, észre sem veszi, hogy nem vagyok ott – mesélte Gombos Edina, az Aktív korábbi műsorvezetője, aki a Sláger rádió reggeli műsorában indítja a napot. Egész napos munkát nem vállalna a baba mellett, de azért is sok kritika érte, hogy elmozdul a gyerek mellől. – Nem jó, ha a kicsi csak az anyukáját ismeri, az apa, a nagyszülők is foglalkozni akarnak vele – fejtette ki a véleményét Edina. – Szeretem a munkámat, feltölt pozitív energiával, így a kislányomnak is jobb, hogy az életem nem csak a gyereknevelésről szól. Mert egy jókedvű anyuka megy haza néhány órás távollét után – magyarázta. Egyébként sem akarja burokban nevelni a kislányt, nem szeretné, ha sírva a sarokba futna egy ismeretlen arctól. Miranda később bölcsődébe megy, hogy barátkozzon, ismerkedjen a többi gyerekkel.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2009. március 21. 15:05
    „miért kellene már otthonlenni 3évig is?
    illetve - tele a bölcsődék: mégis muszáj!!!
    :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr mentette meg az öngyilkosjelöltet

Szeged - Itatta, beszéltette, vérzését csillapította; a szegedi Pálfi Tibor törzsőrmester megmentett egy öngyilkosságot megkísérlő dóci férfit. Tovább olvasom