Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bábterápia: játszva gyógyuló lelki sebek

Csongrád megye - Szegedi színész dolgozta ki a bábterápiát, amellyel hátrányos helyzetű, lelki sérült vagy éppen haldokló gyerekeknek segítenek problémáik feldolgozásában. A több hónapon át tartó foglalkozásokon a fiatalok saját konfliktusaikat jelenítik meg. Miközben játszanak, komolyan dolgoznak saját lelkük rendbetételén.

Kézzel mozgatható figurákra épít a bábterápiát kidolgozó Kiss Ágnes. A szegedi bábszínész nevéhez fűződik az ország egyetlen terápiás módszere. A bábszakkörként ismert foglalkozások iránt egyre nagyobb a kereslet: önkormányzatok indítanak csoportokat hátrányos helyzetű vagy lelkileg sérült fiataloknak, de több haldokló betegnek is segítséget jelentett már abban, hogy el tudja fogadni sorsát.

Kiss Ágnes bábterápiája egyedülálló az országban – gyerekeknek segít problémáik feldolgozásában. Fotó: Schmidt Andrea
Kiss Ágnes bábterápiája egyedülálló az országban – gyerekeknek segít problémáik feldolgozásában. Fotó: Schmidt Andrea

– Mindig is foglalkoztatott, hogyan tudnék többet adni a gyerekeknek annál, mint a hagyományos előadások – kezdte történetét Kiss Ágnes. –
A beteglátogatásról mindig az volt a véleményem, hogy ajándéknak jó, de a nevetés és a rövid ideig tartó jókedv nem elég ahhoz, hogy egy probléma megoldódjon. Szociális munkásként a szakdolgozatomat árnyjáték-terápiából írtam, amelyet drogfüggőknél használnak. Ezt vettem alapul, amikor kidolgoztam a bábterápiát.

Rivalizálásból kooperáció

A bábterápia alkalmazható csoportosan – ilyenkor a gyerekek egymáshoz való viszonya is javítható. – Általában olyan fiatalokat dolgoztatok együtt, akik nem kedvelik egymást. A közös játék először rivalizálást szül, de aztán az szép lassan, számukra észrevétlenül alakul át kooperációvá – mesélte Kiss Ágnes, aki például a battonyai S. O. S. Gyermekfaluban 2009 augusztusától 10 hónapon keresztül foglalkozott a fiatalokkal. A „bábszakkörön" színpadra állították meséjüket, amelyet aztán – a terápia részeként – elő is adtak.

Az egyéves program egy állapotfelmérő kérdőívvel kezdődik, amelyből kiderül, hogy milyen problémák foglalkoztatják a gyerekeket. A második kérdőív már arról szól, milyen hősökkel tudnának azonosulni, mitől félnek. Az elsőből a mese témája, a másodikból a szereplők állíthatók össze. Kiss Ágnes ezek alapján megírja a gyógyító mesét, amelyet elmesél, egy zeneterapeuta zenei aláfestésével. Ezt követően pedig a gyerekek lerajzolják a mese három részletét, amelyet pszichológus elemez.

– A személyes mesét a gyerekek rajzaival, valamint saját magukról készített önarcképével egy kemény fedeles, kulccsal zárható könyvbe szerkesztjük. Ez a pszichológusnál van, de a kulcs a könyv tulajdonosáé, azt bármikor elkérheti és nézegetheti. Amikor kinyitja, mintha a saját lelkét nyitná meg – magyarázta a bábterapeuta. A történetet mindezek után kezdik bábelőadás formájában feldolgozni – természetesen a gyerekek főszereplésével.

A terapeuta szívéhez legközelebb álló alkalmazási terület az egyéni foglalkozás. – Amikor kezdtem, karitatív tevékenységként jártam be a klinikára haldokló gyerekekhez. A saját mese, amelyet aztán eljátszottunk, esetükben segített a kezelés vagy éppen sorsuk elfogadásában. Sajnos ez jó ideje abbamaradt, jelenleg uniós pályázati pénzekből finanszírozott csoportok működnek. Hamarosan például Bakson indul ilyen, a máriatelepi romák számára – elsősorban a konfliktuskezelésre kihegyezve. De nagyon várom, hogy eljöjjön az idő, amikor egy szponzor meglátja ebben a fantáziát, és az egyéni terápia költségeit felvállalja. Biztosan sok gyerek kórházi napjait könnyíthetnénk meg ezáltal.

Olvasóink írták

  • 2. Adnil 2011. október 12. 13:32
    „Gratulálok! Nagyon jó ötlet, biztosan sokat segít, a rászorulóknak. Remélem senki nem fogja derékba törni eme szép kezdeményezést, Kiss Ágnesnek én is kitartást kívánok, hogy minél inkább el tudja terjeszteni terápiáját, hogy sokan átvegyék és inkább ezzel segítsenek a pici lelkeknek, mint dilibogyókkal! :)”
  • 1. korsholm 2011. október 10. 19:57
    „Nagyon csodälkozom, hogy eddig meg nem kommentälta senki ezt a gyönyöru cikket.
    Egyik legjobb dolog ami törtenhet a klinikän.Nagyon sok szeretetet es kitartäst kivänok,drukkolok hogy minel több sikerelmenyben legyen resze Kiss Agnesnek.Azt is kivänom, hogy minel többen kövessek,illetve sajätitsäk es alkalmazzäk modszeret.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízdíjak a megyében

Központi hatósági vízdíj megállapítását tervezi a kormány. Kíváncsiak voltunk, hogy megyénkben hol a legolcsóbb a víz. Tovább olvasom