Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Bácsban segítettek állatorvosaink

Csongrád megyei hatósági állatorvosok is részt vettek a Bács-Kiskun megyei madárinfluenza elleni védekezőmunkában. A vásárhelyi kerületből naponta egy-egy orvos ment át úgynevezett udvarszemlére. A kerületi főállatorvos a tegnapi közgyűlésen beszámolt az ATEV-telepen folyó baromfimegsemmisítésről is.
A Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsa térségben közel félmillió háziszárnyast kellett kiirtani, mivel madárinfluenza vírusával fertőzött példányokra bukkantak a szakemberek. A betegség elleni védekezést az ottani hatósági állatorvosok nem győzték, ezért Csongrád megyei kollégáiktól kértek, s kaptak is segítséget.

– A madárinfluenzával fertőzött terület tíz kilométeres védőkörzetében úgynevezett udvarszemlét tartottak munkatársaim. Ez azt jelentette, hogy teljes védőruházatba öltözve végigjárták az összes olyan helyet, ahol baromfit tartottak, s felírták az állományt – tudtuk meg dr. Papp Zoltán vásárhelyi kerületi főállatorvostól.

Csongrád megye állatorvosi szempontból hat kerületre tagozódik, s ennek egyike a vásárhelyi, melyhez a városon kívül Mártély és Székkutas is tartozik. Innen naponta egy hatósági állatorvos ment át Bács-Kiskun megyébe. A vásárhelyieken kívül makói és csanyteleki állatorvo-
sok is részt vettek a munkában.

A lakosság tájékoztatását és megnyugtatását szolgálta a vásárhelyi kerületi főállatorvos tegnapi beszámolója a városi képviselő-testület rendkívüli ülésén. A szakember elmondta: nincs ok az aggodalomra azzal kapcsolatban, hogy az ATEV itteni telephelyére szállítottak szárnyasokat. Ide ugyanis az egészséges, de biztonsági okokból elpusztított kacsák, libák tetemei kerültek, mégpedig teljesen zárt konténerben.

A dolgozók megfelelő védőfelszerelésben, a szükséges óvintézkedések mellett látják el faladatukat: a szárnyasokat legkevesebb 133 Celsius-fokon, legalább 20 percig hőkezelik – ez a sterilizálás, ezután lesz a tetemekből húsliszt, amelyet majd egy égetőműben elégetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom