Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Badár és Szőke a szegedi vasutasnapon

Nevetés, könnyek, malacpörkölt és csokiszökőkút. Mindebből jutott annak, aki kilátogatott a Szegedi Vasutas Sportegyesület pályájára szombaton. A 57. vasutasnapon Badár Sándor és Szőke András is tiszteletét tette.
– Vasúti menetjegyeket ellenőrzéshez kérem felmutatni! – tisztelgett a Tápai család előtt Pintér István nyugalmazott MÁV főellenőr a Szegedi Vasutas Sportegyesület tornatermében. A sportpályán és a csarnokban az ötvenhetedik vasutasnapot tartották, ahol a nevetés éppúgy jelen volt, mint a meghatódottság.

Előbbit Badár Sándor és Szőke András szolgáltatta, akik az egész napos programsorozat sztárvendégei voltak. A Szentesről elszármazott két színész percre pontosan érkezett a stadionba, majd ötvenperces műsoruk után a Hajdúság felé vették az irányt, ahol aznap szintén jelenésük volt.

Badár Sándor annyit mondott, ilyen nagyszámú vasutas közönség előtt még nem léptek színre, de mivel jómaga is több mint egy évtizedet lehúzott a szentesi vasút kötelékében, tudja, vevők lesznek egykori pályatársai a humorra. Szőke Andrástól – aki a Hasutasok című film rendezője – sem volt idegen a közeg, hiszen, mint mondta, a szentesi vasútállomáson sokszor felkereste az ott bakterként szolgáló Badárt.

Kiderült az is, bár sok időt töltöttek Szentesen, mivel nem hívják őket, nem léptek még fel a városban. A két dumagép, aki stand-up comedy-jével mindenhol nagy sikert arat, elmondta: ők nem sztárok, hiszen nem követi őket fotósok hada, és sztárgázsit sem kapnak.

Bográcsőrök

A vasutasnapon harminc csapat a malacpörköltfőzés tudományában is összemérte tudását. Az első helyet a kiskunfélegyházi „Bográcsőrök" szerezték meg. Vastag Ferenc főszakács elárulta a nyerő receptet. Pörköltjükhöz a húson és a fűszereken kívül szívüket-lelküket beletették.

– Megbecsült emberek vagyunk, akiket szeretnek a többiek. Ezen nem is akarunk változtatni – adott magukról jellemzést Badár Sándor. Mindjárt bizonyíték is került: néhány perc alatt több tucatnyian vették körbe őket, ki autogramot, ki közös fotót kért tőlük. Fellépésük előtt Badár Sándor még megjegyezte, komoly feladat lesz a Szegedi Ifjúsági Napokon tervezett hétórás dumaműsorával fellépnie, amire nemcsak szellemileg, fizikailag is készül. Szőke András hozzátette, ő is fellép majd a SZIN-en, „valamivel". Ezután még kiosztott pár autogramot, s mivel saját tollát elvesztette, az egyik rajongó pennáját kérte kölcsön – örökbe.

Ami még mosolygásra adott okot: két idős néni Pintér Istvánnak azt ecsetelte, hajdan a vasutasok mind úgy néztek ki, mintha skatulyából húzták volna ki őket, ma pedig szandálban, rövidgatyában ellenőrzik a jegyeket, vonatokat. A volt főellenőr erre megjegyezte, a MÁV régebben olyan volt, mint egy második hadsereg. A legmeghatóbb pillanat: a lapunkban már korábban többször is bemutatott 11 éves mozgássérült Varga Ádám, aki születésekor agykárosodást szenvedett, a Békéscsabai Körös-parti Vasutas Koncert-fúvószenekart dirigálta egy szám erejéig. A zenészek Louis Armstrong: Milyen szép a világ című számát adták elő, ami sokak szemébe csalt könnyeket. A kisfiú őssejtkezelésére ajánlották fel egyébként a tombolából származó bevételt is: majd negyvenezer forintot adtak át a családnak.

A könny és a mosoly mellett édes pillanatok is várták a kilátogatókat. A csokiszökőkutak alá sokan tartottak banán-, sárgadinnye-, és ostyadarabokat, azaz holipnit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gallusz Niki: Minden erőmmel megpróbálok optimista lenni

Minden megtakarított pénzét a tánc– és énekóráira költötte, keményen megdolgozott a sikerért.… Tovább olvasom