Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Baglyok költöztek a hivatalba

Népes erdei fülesbagoly-kolónia vendégeskedik a tiszaszigeti polgármesteri hivatal udvarán. A falu legmagasabb fáin olykor 35-40 madár gyűlik össze – a hivatal dolgozóinak nagy örömére.
Az erdei fülesbaglyok védett állatok. tó: Schmidt Andrea
A tiszaszigeti polgármesteri hivatalba érkező dolgozókat olykor 40 bagolyszempár köszönti reggelenként. Az önkormányzat udvarán lévő hatalmas fenyőkön azóta vertek tanyát a madarak, mióta a falu főterén kivágták a kolónia korábbi lakhelyéül szolgáló magas fákat. – Nagyon kedves állatok, örülünk annak, hogy ideszoktak. Igaz, hogy az ürülékük nem épületes látvány a fa alatt, de igyekszünk rendben tartani a környéket – mondja Ferenczi Ferenc alpolgármester. A baglyok októberben jelentek meg, amikor hűvösebbre fordult az idő. Az önkormányzat dolgozóinak a tisztogatási föladatok megszaporodásán túl nincs gondjuk a szárnyasokkal, hiszen nagyszerű vadászok, és a környező földekről beszerzik maguknak a táplálékot.

Étrendjük 80 százalékát a mezei pockok teszik ki – mondja Molnár Gyula ornitológus. Ez az egyetlen hazai bagolyfaj, amely csoportosan vészeli át a telet. Szinte mindenütt előfordulnak, a lakott településektől az árterekig.
Egyszer a Maros hullámterében egy 200 fős populációt is láttunk – teszi hozzá a szakember. Szegeden is találhatunk 30-40 példányból álló bagolycsapatot, hiszen a Sárga közelében és a Debreceni utcában is lakik a tiszaszigetihez hasonló kolónia. Ezek a csapatok márciusig maradnak együtt, majd szétrajzanak, saját fészket keresnek a párok. A költés után, a rossz idő beálltakor ismét visszatérnek, és együtt töltik a téli időszakot. Az erdei fülesbaglyok védett állatok, eszmei értékük 50 ezer forint.

Sz. Gy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a bűnügyi toplista élmezőnyében

Budapest után Szegeden történt a legtöbb lopás az elmúlt évben. Ennek ellenére a toplista élén… Tovább olvasom