Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Bahá'í kutató orvos

Stresszhatásra az emberi immunrendszer egyes elemei nemhogy gyöngülnének, erősödnek. Meghökkentő, és még az orvosi területen sem közismert állítás. Többek között ezzel foglalkozik dr. Keresztes Margit és csoportja az SZTE orvoskarának Biokémiai Intézetében. A kutató orvos a bahá,í vallás híve. A bahá,í-ok szerint van remény az emberiség számára – a mostani, zűrzavaros korszak után bekövetkezik a világbéke.
Dr. Keresztes Margit kutató orvos olyan témán dolgozik, ami még az orvostársadalomban sem közismert. Fotó: Karnok Csaba
Dr. Keresztes Margit kutató orvos éppen huszonöt éve dolgozik a Szegedi Tudományegyetem orvoskari biokémiai intézetében. Első hallásra meghökkentő az az újkeletű tudományos megállapítás, mellyel kapcsolatban csoportja kutatásokat végez az ő vezetésével.

– Mint köztudott, stresszhatásra a szervezet immunrendszere legyöngül. Az azonban nem köztudott, hogy ez csak a szervezet törzsfejlődésileg „fiatalabb" részére vonatkozik. Az immunrendszer falósejtekkel kapcsolatos, ősi része viszont épp ellenkezőleg, stressz hatására egyre erősebben kezd dolgozni – mondja. A kutatást, mint az orvoskaron megalakult stressz munkacsoport vezetője, dr. Keresztes Margit koordinálja. De a munkában részt vesznek az egyetem pszichiátriai, neurológiai, és az endokrin területen működő szakemberei is. S miből telik pénz minderre? Pályázatokkal kell előteremteni a forrásokat, tehát muszáj folyamatosan nyerni. Sajnos – jegyzi meg a kutató – a pályázati úton történő pénzteremtés rengeteg adminisztrációt igényel és már több időt vesz el, mint maga a kutatás.

Világvallás

A bahá'í vallást Bahá'íu'lláh (1817–1892) alapította, az akkori Perzsiában, a mai Irán területén – azóta világvallássá lett. A bahá'í hitben nincs papság, minden embernek joga van az igazság önálló keresésére. A világbéke megvalósítása érdekében mindenféle előítéletet föl kell számolnunk magunkban – tartja a hit. A hét végén, szombat–vasárnap Szegeden tanácskozott a bahá'í országos szellemi tanács.

Ez részint garancia arra: csak olyan témákba kezdjen bele egy csoport, ami nagyon ígéretes – részint viszont kétszer is meggondolja valaki, hogy olyan témával kezdjen foglalkozni, amellyel kapcsolatban még nem tudni, mikor lesz hasznosítható eredmény. – A mi területünk nagyrészt még föltáratlan. Éppen ezért nem igazán könnyű pénzt szerezni rá – ismerteti a nehézségeket a kutató orvos. De őt épp az ilyen, kevéssé ismert témák vonzzák. A kutatás azzal is kiegészül, hogy – együttműködve az orvoskar haemodinamikai osztályával – vizsgálják: a szívkatéterezés, mint gyulladással járó folyamat, mennyire fokozhatja a falósejtek aktivitását. Olyan módszert akarnak kidolgozni, mellyel meg lehet előzni a szívkoszorúerek katéterezés utáni, újbóli elzáródását.

Dr. Keresztes Margit a bahá'í világvallás követője. A bahá'í, mint modern vallás, a mai kérdésekre ad választ. E hit lényege: az emberiség előbb-utóbb „felnőtt korába érkezik", rádöbben, fönnmaradását csak a konfliktusok békés rendezésével biztosíthatja, s így beköszönt az általános világbéke. Ehhez az egyes emberek szellemi fejlődésén keresztül vezet az út. A bahá'í toleranciára nevel. – Ezt sokszor nem könnyű megvalósítani a mindennapi konfliktushelyzetekben – mondja –, de törekedni kell rá.

Mennyire elfogadott környezetében a bahá'í hit? – Nincs kiírva rám, hogy bahá'í vagyok – így a kutató orvos. – De ha valakit érdekel, szívesen beszélek róla. Egyébként a szegedi bahá'í-ok a bahá'í új évet az orvoskar oktatási épületében ünnepelték – kitűnően sikerült rendezvény volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom