Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Bajba kerülhetnek a kis patikák

Néhány patika akár el is veszítheti a tb-támogatott készítmények kiadási jogát, ha júliusig nem sikerül kiépítenie az elektronikus összeköttetését az egészségbiztosítóval. A szakemberek szerint a kis falusi patikák komoly bajba kerülhetnek.
Egy kormányrendelet szerint júliustól nem adhatnak ki gyógyszereket tb-támogatással azok a patikák, amelyekben nem lesz elektronikus összeköttetés az egészségbiztosító adatbázisával. Ez az a rendszer, amelyet hónapok óta tesztelnek 270 patikában. Most folyik a második próbaüzem, ugyanis az első nem sikerült. A gyógyszertárak csak hosszú idő alatt tudtak feljelentkezni a rendszerre, sőt: olyan is előfordult, hogy ez egyáltalán nem sikerült. A gyakorlatban mindez azt jelentené, hogy a beteg a rendszer hibája miatt ilyenkor nem kaphatná meg a kedvezményes árú gyógyszert. A patikusok éppen emiatt tiltakoznak a hálózat országos, minden gyógyszertárra kiterjedő beindítása ellen.

Az elektronikus, mobilkommunikációs rendszert eredetileg azért építtették ki, hogy a közgyógyellátottaknál ellenőrizni lehessen, hogy valóban jogosultak-e a kedvezményre. Szakemberek szerint egy lázas gyereknek is csak akkor lehetne kiadni a fájdalomcsillapítót, ha az egészségbiztosító arra rábólintott.

– Reméljük, csak akkor vezetik be ezt a rendszert, ha az már mindenhol tökéletesen működik – fogalmazott Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Hozzátette, szerinte a teljes hálózat kiépítésével sem lehet majd garantálni, hogy az apró, falusi gyógyszertárakban ne forduljon elő térerőprobléma, és ezzel ne szoruljanak ki az ott vásárló betegek a kedvezményes gyógyszerkiváltás lehetőségéből. – Márpedig azt egyetlen patikus sem vállalhatja fel, hogy egy szükséges gyógyszert ne adjon ki csupán a technikai hiányosságok miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány exvezetők nélkül

Kampányában sem a jobboldal, sem a baloldal nem használja ki a rendszerváltás után megválasztott… Tovább olvasom