Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bajba kerülhetnek a kukoricatermelők

Megkezdődött a kukorica betakarítása Csongrád megyében. A gazdálkodók a tavalyihoz hasonló, 6,4-6,5 tonna körüli átlagtermésre számítanak hektáronként. Az intervenciós szabályok tervezett változása miatt azonban akár veszteséges is lehet számukra az idei esztendő.
A jó termésen is lehet veszteség. Fotó: Segesvári Csaba
Brüsszel év közben változtatna az intervenciós felvásárlási szabályokon, ami a termelők szerint nem sportszerű eljárás. Kiss Gábor, a megyei agrárkamara titkára azt mondja: ezt vetés előtt kellett volna megtenni, amikor a gazdálkodók még tudtak volna alkalmazkodni. Betakarítás környékén már esélyük sincs arra, hogy a minőségi követelményekhez igazodjanak.

A tervek szerint négy paraméter is szigorodna az intervencióra felajánlható kukoricánál. Egy hektoliter tengerinek 71 kilogrammot kell nyomnia, a nedvességtartalom 13,5 százalékra, a tört szemek aránya 5, a hősérült szemeké pedig 0,5 százalékra csökkenne. A változás miatt nagyon sok gazda nehéz helyzetbe kerülhet, Kiss Gábor szerint a mostani nullszaldó környéki eredmény akár veszteségbe is fordulhat. Ezért is mondta Gráf József agrárminiszter, hogy az Európai Bírósághoz fordul, ha most az unió megváltoztatja a szabályokat.

Csökkenő piaci árakra számít Cserjési Lajos is. A megyei FM-hivatal növénytermesztési felügyelője figyelmezet: most még 28 ezer forint körül el lehet adni a terményt, ez intervencióban, jövő évi kifizetésnél kevesebb lesz. A gazdák egy része éppen ezért most próbálja meg értékesíteni a tengerit, akár olcsóbban is, hiszen ha a szabályok szigorodnak, még rosszabbul járhatnak. A hivatal becslése szerint a megyei átlagtermés 6,4 tonna körül várható hektáronként, akárcsak tavaly. Hasonló, vagy egy picit jobb adatokra számítanak a Csongrád Megyei Agrárkamaránál is. Kiss Gábor elmondta: idén 61 ezer hektárról kell betakarítani a termést. Eddig már több mint kétezer hektáron végeztek a gépek. A homoki, belvizes területeken 5,6-5,7 tonna az átlag, de a megye egészében ennél sokkal jobb lesz. Hódmezővásárhelyen és térségében például a belvíztől mentes földeken akár 8 tonna is lehet.

A gazdag termés tovább ronthat az áron. Hatala Mihály, a Hód-Mezőgazda Rt. termelési vezérigazgató-helyettese szerint ezért lenne elengedhetetlen a belső felhasználás erősítése. Vagyis növelni kellene a sertés- és baromfiállomány nagyságát. A szakember úgy gondolja: integráció nélkül a kisebb termelők nem boldogulhatnak a piacon. Aki például a vásárhelyi céggel együttműködik és használja szárító és tisztító kapacitását, termelhet akár exportra, vagy intervencióra is.

Péter Árpád

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom