Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Bajban van a szakrendelő nőgyógyászata

Kezd tarthatatlanná válni a helyzet a szegedi rendelőintézet nőgyógyászatán: vizsgálatra már csak több mint négy hónapos várakozás után lehet ide bejutni, és a terhesgondozóban is órákig kénytelenek várakozni a kismamák. A szakvezető szerint már az összeomlás fenyeget – a városvezetéstől vár segítséget.
A napi plusz két óra sem jelent megoldást a betegtorlódás csökkentésére. Fotó: Schmidt Andrea
Az utóbbi időszak megszorító intézkedései a legsúlyosabban talán a szegedi rendelőintézet nőgyógyászatát érintették. A Vasas Szent Péter utcában működő szakrendelés mostanra elérte teljesítőképessége határát. A terhesgondozásra érkező kismamák órákat várakoznak, mire orvoshoz kerülnek, az ambulancián pedig irreálisan hosszú a várólista: a tegnap vizsgálatra jelentkező betegek csak jövő év február 20-ára, tehát több mint négy hónappal későbbre kaptak időpontot.

– Egy közgyűlési határozat értelmében tavaly április óta az addigi 16 orvos helyett már csak hatan dolgoznak a szakrendelésen – mondta el Kajtár István szakvezető főorvos. – Az ellátandók száma viszont nem csökkent, ezért úgy határoztunk, hat helyett ezentúl nyolc órát dolgozunk naponta, így csökkentve a betegtorlódást.

Még három

A Szegeden és vonzáskörzetében élők a rendelőintézeten kívül még három intézménybe mehetnek nőgyógyászati vizsgálatra. A Szegedi Városi Oktató Kórház ambulanciáján egyelőre nincs várólista, csak napi keretszám. A nőgyógyászati klinikán sincs várólista, az ultrahangra azonban legalább négy hetet kell várni. A MÁV-rendelőben kétféle várólista van: vasutas dolgozóknak három napot, minden más betegnek három hetet kell várni nőgyógyászati vizsgálatra. Térítés ellenében néhány pluszórában a bejelentkezés napján fogadják azokat a pácienseket, akik mégsem szeretnék kivárni sorukat.

Csakhogy a kialakult helyzetre ez sem jelenthetett megoldást. – Szegeden és vonzáskörzetében a terhestanácsadók 1994-es összevonása óta egyedül mi végzünk terhesgondozást. Hozzánk jön az összes, évente 3000 szülő nő, fejenként 6-8 alkalommal, akiket kötelességünk azonnal ellátni – magyarázta Kajtár főorvos. – Ehhez adódnak még az abortuszok, melyeket szintén nem lehet várólistára tenni, könnyen belátható tehát, miért vagyunk kénytelenek a nem sürgős vizsgálatokat halogatni.

Az egészségügyet érintő teljesítménykorlátozás a rendelőintézeten belül a nőgyógyászatot érintette a legsúlyosabban. – Negyvennyolc százalékkal kell visszafognunk a teljesítményünket – mondta a szakvezető.
– Vagyis, ha nem kapunk valamiféle segítséget, hamarosan már csak a terhesgondozásra lesz kapacitásunk.

A főorvos szerint mindenképpen a városvezetők segítségre lenne szükség, hiszen önkormányzati feladatot látnak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű… Tovább olvasom