Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bajban van a szegedi traumatológiai ügyelet

Szeged - Négy orvos helyett csak három kezdte meg az ügyeletet a szegedi traumatológiai klinikán még szombaton – átcsoportosításokkal akarják biztosítani a szokásos létszámot. A traumatológián megnőtt a betegforgalom, de kevesebb lett a pénz. A vezetők ma tárgyalnak a megoldásról.
Információnk szerint hétfő délelőtt egyeztet a traumatológiai klinika vezetőjével és orvosaival Pál Attila, a szegedi egyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke – az ügyeletekről. Szombaton ugyanis az történt, hogy a szokásos négy helyett csak három orvos kezdte meg az ügyeletet. Bár – mint Kovács Ivántól, a klinikai központ stratégiai igazgatójától megtudtuk – fél órán belül bement a negyedik orvos, a traumatológián egyre nehezebb a helyzet.

Az egészségügyi átalakítások során megszűnt a traumatológiai ügyelet Makón és Hódmezővásárhelyen. Míg korábban Szegeden fölváltva adta az ügyeletet a városi kórház és a klinika, a kórház már csak keddenként és havonta egy hétvégén ügyeletes. Mindezek miatt is megnőtt – úgy tudjuk, legalább a kétszeresére – a betegforgalom. Időközben viszont az ügyeleti órák díjazása lecsökkent: korábban az alapbér 110 százalékát kapták az orvosok, most csak 70 százalékát. Megszűnt a traumatológusoknak járó pótlék. Idén április 1-jétől pedig elvonta a minisztérium a progresszív ellátásért járó korábbi díjazást, ami havonta 50 milliós kiesést jelent a szegedi klinikán.

Szombaton az ügyeleteshiányról Török László egyetemi adjunktus tájékoztatott, mondván, az orvosok kétharmadának szeptember 1-jéig elfogyott a kötelezhető túlóra- kerete, ezentúl csak önkéntes alapon vállalhatnak pluszmunkát. Ennek díjazásáról viszont nincs megállapodás az egyetemvezetők és a klinika között.

Kovács Iván szerint az intézményben dolgozó 18 orvos közül 9-nek még nem telt be a kötelezhető túlórakerete – egyikük ment be dolgozni szombaton is. A stratégiai igazgató átcsoportosításokkal megoldhatónak látja a szokásos létszámú ügyeletet a továbbiakban – erről is szó lesz a mai egyeztetésen a klinikai központ és a traumatológia vezetői között. Pál Attila egyébként az elmúlt csütörtökön tájékoztatta a traumatológusokat, hogy július 1-jéig visszamenőleg megkapják a 110 százalékos ügyeleti díjakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek félnek a kecsketejtől

Szeged - Az országban eddig összesen huszonhárman kerültek kórházba vírusos agyhártyagyulladással,… Tovább olvasom