Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Bajban vannak a régiós újszülött-életmentők

Szeged - Időnként üzemanyagra sincs pénze a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak. Most segített rajtuk az egyik rádió felhívása, ám továbbra is 25 millió forintos hiánnyal küszködnek.
Évente 1300 kisbabán segít, hazánkban a legnagyobb területet látja el a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány.

– Bár az államkasszából a működésünkhöz szükséges pénz 70 százalékát megkapjuk, a fennmaradó 30 százalékot, vagyis 25 millió forintot nekünk kell összegyűjtenünk. De az elmúlt hónapban már benzinre sem volt pénzünk – hallottuk Pintér Sándor professzortól. Az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a legutóbbi Rádió Pluszos karitatív akcióban valamivel több mint 1 millió forint gyűlt össze. Ez persze könnyít a helyzetükön, de még mindig nem elég.

A szolgálat egyetlen rohamkocsijának javítására évente kisebb vagyont kell költeniük.

Bajban vannak a régiós újszülött-életmentők. Fotó: Schmidt Andrea
Bajban vannak a régiós újszülött-életmentők.
Fotó: Schmidt Andrea

A Ford Tranzitot hat éve alakították át mentőnek. Az alapítvány munkatársai ezzel járják Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részének útjait. Egy új autó megvásárlása az alapítvány számára lehetetlennek tűnik, hiszen egy ilyen több mint 20 millió forintba kerülne, felszereléssel együtt 40 milliónál is többe.

A speciális felszerelésű rohamkocsi mozgó intenzív osztályként működik. A koraszülötteknél szükség lehet – többek között – lélegeztetőgépre vagy akár kisebb sebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszközökre is. A szegediek által megmentett gyermekek 55 százaléka 2500 grammnál kisebb, 45 százalékuk viszont nagy súlyú baba, akinél előfordulhatnak szívfejlődési rendellenességek is. Az életmentő szolgálattól legtöbbször a szülészeti osztályok kérnek segítséget, innen szállítják tovább a piciket a szegedi koraszülött intenzív osztályra, de előfordul, hogy kórházi gyermekosztályról visznek tovább kis betegeket, vagy otthonszüléshez robognak ki. Pintér professzor egyik legfelemelőbb élménye is egy otthonszüléshez köthető.

Néha még benzinre sincs pénze a szegedi alapítványnak. Fotó: Schmidt Andrea
Néha még benzinre sincs pénze a szegedi alapítványnak.
Fotó: Schmidt Andrea

– Szegedtől 40 kilométerre fekvő településre mentünk ki a kollégákkal – emlékezett vissza a professzor. – Mire odaértünk, az anyuka megszült, az egyik mentős tartotta az infúziót. A kisbaba bepólyálva feküdt a kandalló előtt. Nekünk már nem is volt más dolgunk, csak beszállítani a csecsemőt a szegedi klinikára.

Életmentés szállítás közben

Amennyiben az országban nem működnének speciális újszülött-életmentők, évente 150-nel több kisbabát vesztenének el szüleik, és 250-nel több gyermek lenne szellemileg károsult. Nagyon fontos, hogy a szakemberek időben segíteni tudjanak, hiszen az első percek, órák döntően meghatározzák az újszülött, koraszülött életkilátásait és későbbi éveinek életminőségét. Felajánlásaikkal olvasóink is támogathatják munkájukat. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány számlaszáma: OTP Bank 11735067-20036634.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. baloghkatica 2010. szeptember 21. 19:14
  „Az OMSZ nek is lehetne ilyen mentője, csak akarni kellene, meg olyan embereket alkalmazni, akik legalább olyan önfeláldozók, mint a gyermekmentősök!”
 • 32. gróf 2010. szeptember 21. 09:37
  „31!
  Tisztelt Zsolt!
  A dolgozók javarészt főállásban az OMSZ és a magyar eü intézmények dolgozói, tehát a babákat a főállásukban is el tudnák látni (ebben biztos vagyok)...értem én, hogy speciális, de miért nem az állam finanszírozza a koraszülött babák mentését, miért egy osztrák üzletember viseli a magyar koraszülött babák sorsát a szívén immár 21 éve?
  Világos számomra, hogy a speciális mentőnek speciális kisméretű műszereket és nagy inkubátort valamint szakirányú gyermek ápolókat, gyermekorvosokat kell szállítania kicsi betegekhez.
  Úgy tudom aki régen meghalt a koraszületése miatt, az most lassabban fejlődik de teljesen egészséges életet élhet, ezért érthetetlen számomra az állam hozzáállása a koraszülött mentéshez, pont akkor amikor a születések száma a béka segge alatt van.
  Elnézést ha nagyon értetlenkedek, de nagyon laikus vagyok.”
 • 31. Zsoltee0716 2010. szeptember 20. 17:53
  „27. hozzászólás gróf 2010.09.20. 12:04

  A Szakképzetséget is kifelejtetted kedves betty, mivel az újszollöttes kocsin dolgozok, csak kis babákkal foglalkoznak! Felszereltség is nagyon fontos!
  Mert úgye a 90 éve nagyinak azért jól oda nyomjuk a melkasára a kezét. Egy babánál meg elég két újjal is ha nem tévedek!
  De erről betty tudna többet mesélni!”
 • 30. gróf 2010. szeptember 20. 14:11
  „28. hozzászólás v.bettyy 2010.09.20. 13:01
  Még egy kérdés kedves Bettyy!
  Miért nem lehet az OMSZ üzemeltetésében a mentőautó és a dolgozók amivel el lehet látni a 600 gr-s embereket?
  Miért kell erre kuncsorogni a pénzt?(nem pejoratív)
  Értem és örülök ha több kisbaba marad életben és az minőségibb is nem csak létezés egy esetleges agykárosodás miatt, de ha a nem(férfi/nő) váltást és az abortuszt, öngyilkosok, drogosok ellátása állami és közös feladat akkor miért nem lehet ezt a mentőt az államnak üzemeltetnie 100%-ban?
  Más hozzánk hasonló államokban ez hogy működhet? Mindenütt a Peter Cerny alapít egy szervezetet? Vagy simán meghalnak?”
 • 29. bélás 2010. szeptember 20. 13:18
  „lehet én vagyok hülye, de ha a rendőrség tankolgat ahogy akar, ebben az esetben mi lehet az ok, hogy egy újszülött élete kevesebb. ez most rendőr állam, v demokratikus köztársaság ?”
 • 28. v.bettyy 2010. szeptember 20. 13:01
  „gróf 2010.09.20. 12:04

  A 90 éves néni nem 600gr-os!!!!!!!!!!
  Sajnos az OMSZ-nak nincs olyan mentője amibe az inkubátor kompatibilis lenne!!!!!!!!!!!

  (UI:Régen ezeknek a kis koraszülötteknek nem sok esélye volt az életben maradásra, most azért több van!)”
 • 27. gróf 2010. szeptember 20. 12:04
  „26. hozzászólás v.bettyy 2010.09.20. 11:54
  Miért?
  Mi lesz ha nem lesz adakozó?
  Mi lesz a babákkal?
  Miért nem lehet a babákat az OMSZ-nak vinni ha a 90 éves nénit vihetik röntgenre?
  Ha a 45 éves van életveszélyben akkor az OMSZ szállít ha a baba akkor adakozni kell az ellátására?
  Nehéz pár mondatban válaszolni és kérdezni, de nem a rossz indulat munkálkodik bennem, csak az értetlenség.
  Magyarul, nem fontos az adófizetőknek a baba?
  Értem, hogy az Alapítvány feladata, de miért, és mi volt a babákkal az alapítvány előtt?”
 • 26. v.bettyy 2010. szeptember 20. 11:54
  „Kedves gróf!

  Értsd meg már végre, hogy ezt a tevékenység nem az OMSZ feladata, hanem a Magyar Koraszülött Közalapítványé. Ez egész Magyarország területén így működik, sőt Budapesten saját mentőállomása van a Peter Cerny alapítványnak!”
 • 25. gróf 2010. szeptember 20. 08:07
  „24!
  Őszintén örülök a cáfolatodnak!
  Érdekes volt viszont 1-2 hozzászóló reakciója, "Gróf diszkréten kapd be!", "szóval miről beszélünk?????????"
  Ha minden rendben van akkor mire ez a vehemencia?
  21, 10, 8 hsz-k viszont korrektül tájékoztatnak, ahogy azt kell egy alapítványnál aki az adományozók pénzéből létezik.
  Mivel írtam is nem értek hozzá, persze, hogy meglepett az amikor 23 részmunkaidős sofőrt alkalmaznak A Medi-Sprint Bt -n keresztül (tudomásom szerint), amikor 12/24 12/48-ban le lenne fedve az egész év 4 dolgozóval + 1 fő a szabik-táppénzek idejére. Tehát 5 főállású sofőr járulékai ezek szerint többe kerül mint 23 részmunkaidős máshol már lefáradt dolgozó járuléka. Mivel a pénzt az adományozók nem a sofőröknek és orvosoknak, szerelőknek adják hanem a gyerekek ellátására szerintem semmi gond azzal ha kétkedünk valamiben...ha (mint itt is) kiderül a pénz legcélszerűbb felhasználása akkor lehet további jó munk...illetve nagyon unalmas szolgálatokat kívánni!!!
  Továbbra is azt vallom ez a munka nem egy alapítvány feladata hanem az OMSZ hatásköre!

  Persze, hogy nem bízunk az alapítványokban:
  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/az_erzosziv_alapitvany_ertetlenul_all_es_var/2064111/”
 • 24. Pircsike 2010. szeptember 19. 19:54
  „Ne haragudj de ezt megcáfolom! gróf a 3. hozzászólást. Én festettem nekik egy épülete, amit az alapítvány fizetett ki és ismerek onnan 3-4 embert hidd el hogy tényleg meg kell harcolniuk a pénzükért mert sajnos nem adnak nekik. Rengeteg pályázat írás és munka áll a háta mögött. Hidd el hogy lelkiismeretes becsületes emberek dolgoznak ott. És nincs a lóvé elherdálva felesleges dolgokra.”
 • 23. zoltanszabo 2010. szeptember 19. 16:51
  „Minden elismerésem az ÖVÉK! Remek emberek,megérdemelnek minden segítséget.Jó lenne ha ma kampányoló polikusok zsebbe nyúlnának és ne csak egymásnak utalnának ki milliókat ha nem ide is.Jó hogy megírták szla.számot,köszönjük.”
 • 22. Lacko84 2010. szeptember 19. 14:18
  „Nem értem a sok vállalkozó miért nem tud felajánlani támogatást?! :( Sok vállalkozónak egy hónap alatt bejön egy ilyen 10milliós új autó ára! Csak ha 1 havi bevételüket odaadnák.... A szegény ember meg még a kicsiből is ad! Majd elgondolkodnának ők is ha velük történne meg hasonló eset,persze egyátalán nem kívánná az ember senkinek csak ez elég szomorú.:(”
 • 21. v.bettyy 2010. szeptember 19. 13:55
  „Zsoltee0716

  Lehet, hogy egy transit 10 millióba kerül, de az csak krumpliszállításra alkalmas, mint a jelenlegi autónk. Ja és a koráról nem is beszélve, ez az autó 7 éves és mint tudjuk a mentőautók csak 10 évig futhatnak az utakon.”
 • 20. flexsnake 2010. szeptember 19. 13:51
  „8. nem érted a lényeget.... nem mentő a mentő az OMSZ kötelékébe tartozik, ez alapítványi dolog, vagyis nem fizetik 100%ban az önkormányzatok. Vagyis eleve szar alapítványként működni.”
 • 19. Zsoltee0716 2010. szeptember 19. 09:44
  „A transit nem kerül 40 millióba, inkább a felszerelés bele annyi! Az autó max 10 millió újonan, és az üzemanyag meg dízel, nem pedig benzin, régen volt benzines trasnsit.
  Minden esetre az állam csusztathana pénz ide!”
 • 18. gedeon 2010. szeptember 19. 08:08
  „Személyesen ismerem Pintér professzor urat, régen együtt dolgoztam vele. Le a kalappal előtte és munkatársai előtt, emberfeletti munkát végeznek.”
 • 17. 6664 2010. szeptember 19. 07:48
  „Gróf diszkréten kapd be! Van eü jellegű alapítvány, aminek a bevétele 60%-ban a bérekre megy el (én is beszoptam), de ez NEM AZ! Minden tiszteletem az övék és Pintér prof-é, aki valaha oktatóm is volt...”
 • 16. vogyo 2010. szeptember 19. 06:57
  „Az egészségügy már régen csak attól működik, hogy a benne dolgozóknak nem ez a munkahelyük, hanem ez az ÉLETÜK.
  polo, te nem tudod mit beszélsz.
  Egyébként tudjátok, hogy minden évben a legmagasabb összegeket az állatvédők kapják? A gyerekek tán csak 3-4-ik helyen vannak. Pedig sokkal olcsóbb ma támogatni a megfelelő szállítást, mint évekig ápolni a sérült gyermeket. A számvetéshez a szakmát sem kell érteni, csak gondolkodni kellene józan paraszti ésszel.”
 • 15. polo 2010. szeptember 19. 06:21
  „A kormány lazán ki tudná fizetni ezt az összeget csak erre nincs pénze valamint a vezetök kevesebb pénzt vennének ki az alapitványból lenne pénz”
 • 14. kergezerge 2010. szeptember 18. 23:54
  „Kedves Mindenki!
  Én csak köszönettel tartozom a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány minden dolgozójának, mert ha Ők és a Szegedi Gyermekklinika orvosai nincsenek, talán ma egy gyermekem sincs!!!! Nem tudok elég hálás lenni ezért!! Így minden évben a családunk összes adózója adójának egy százalékát a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány-nak ajánlja fel. Sajnálatos, hogy egy ilyen esemény miatt kell róluk írni... s nem arról jönnek napjában a hírek, hogy hány és hány gyermek köszönheti Nekik az életet és mennyi család a boldogságot!!! Jó lenne, ha nem csak a magánszemélyek adójából kapnának az ilyen alapítványok 1%-ot, hanem a helyi iparűzési adóból is részesülhetnének valamint a "nagyok" is jobban odatehetnék magukat az ügy mellé!
  Sok kitartást kívánok a munkájukhoz!
  Nagyon KÖSZÖNÖM!!!!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók éjszakája Szegeden

Szeged - Hazánkban 21 városban 22 intézmény programjaira több mint negyvenezer látogatót várnak a… Tovább olvasom