Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Bajnai Gordon is ott volt az SZTE tanévnyitóján

Szeged - Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Botka László polgármester részvételével zajlott le a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitója, melyen Szabó Gábor rektor többek közt a felvételi eredmények sikereiről és az intézmény fejlesztési terveiről is szót ejtett.
Az idei felvételi statisztikák szerint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a jelentkezők körében a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény. Szabó Gábor rektor a 2008. szeptember 7-i tanévnyitón örömmel jelentette be, hogy az egyetem közismerten magas színvonalú képzéseket kínáló portfóliójának és az oktatásügyi kormányzat egyes kapacitás-keretszámokra vonatkozó döntésének köszönhetően idén ezerrel több gólya kezdheti meg a tanulmányait, mint tavaly ilyenkor. Ezzel 240 szakon több, mint 30.000 hallgatónak kezdődik el a tanítás szeptemberben az SZTE-n.

Ugyanakkor a rektor köszöntőjében arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már egy felsőoktatási intézmény nemcsak az oktatással egyenlő, egyre fontosabbá válnak az egyetemek és a vezető iparágak meghatározó vállalatai között kialakuló együttműködések. Különösen fontos ez akkor, amikor az „agyelszívás" már nem csak a felzárkózó országok egyetemeit, hanem magát a tudományos életet is fenyegeti, hangsúlyozta Szabó Gábor rektor. A Szegedi Tudományegyetem éppen ezért egyre erőteljesebben fókuszál kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységére is. Az egyetem éves költségvetése 60 milliárd forint, melyet 2008-ban több mint ötven sikeres pályázattal 300 millió forinttal, továbbá a közelmúltban elnyert 6,4 milliárdos TIOP pályázati forrással egészített ki, részletezte a rektor.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Szabó Gábor rektorral a tanévnyitón
Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Szabó Gábor rektorral a tanévnyitón

Ehhez a gondolathoz csatlakozva a tanévnyitó ünnepség díszvendége, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter köszöntőjében a munkához való viszony változásának szükségességéről beszélt: „Magyarország ugyanis a foglalkoztatottság terén van a leginkább elmaradva a többi európai uniós országtól. Hazánk a nemzetközi és hazai megítélés alapján is kiemelkedő egyeteme, az Szegedi Tudományegyetem jelentősen hozzájárulhat ehhez a változáshoz a munkaerőpiacon jól hasznosítható képzettség átadásával. Ezt segíti elő az a 7,7 milliárd forintos program is, amely az NFT keretében valósul meg az egyetemen, és infrastrukturális fejlesztések, eszközbeszerzések segítségével járul hozzá a mérnöki, természettudományi és informatikai oktatás bővüléséhez."

Pro Universitate-díj Janics Natasának és Vajda Attilának, Sajtódíj Méhes Gábor kollégánknak

Bajnai Gordon miniszter a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét adta át Dr. Badó Attila professzornak, az egyetem hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesének, aki a kitüntetést augusztus 20-a alkalmából a nemzetközi, intézményi és kari együttműködés kialakításában végzett elévülhetetlen érdemeinek, valamint kiemelkedő oktatói és tudományos munkájának elismeréséül kapta, de külföldön tartózkodása miatt nem tudta a kitüntetést Budapesten átvenni.

Az ünnepi beszédet követően Szabó Gábor rektor átadta a legmagasabb egyetemi elismerést, a Pro Universitate-díjat Janics Natasának, a Mérnöki Kar hallgatójának a 2008-as Nyári Olimpiai Játékokon szerzett olimpiai aranyérmének elismeréséül. Majd ugyancsak Pro Universitate-díjat adományozott Vajda Attilának a Szegedi Tudományegyetem hallgatójaként a 2008-as Nyári Olimpiai Játékokon szerzett olimpiai aranyérmének elismeréséül.

Mecénás-díjat kapott Gerbrandt Redmer de Boer, a Sole Mizo Zrt. vezérigazgatója, Sajtódíjban részesült Méhes Gábor, a Délmagyarország újságírója, a Sport TV kommentátora, a Magyar Televízió olimpiai tudósítója, az SZTE-Szedeák Kosárlabdázó Egyesület elnökségi tagja. Egyetemi Sportért-díjat kapott Dr. Laluska Pál, az SZTE-Szedeák Kosárlabda Egyesület Ellenőrző Bizottságának tagja, az Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi adjunktusa és Bélteki Pál, az SZTE Sportközpont testnevelő tanára.

Olvasóink írták

 • 17. csanyiv 2008. szeptember 09. 18:32
  „Normatíva szintjén járó uniós támogatás, he? Hát nem sok közöd volt akkor még a pályázati rendszerhez eddig... Még utólag is elvehetik a pénzt, vagy visszatartják az utófinanszírozást, ha nem tudsz elszámolni vagy a nem a célnak megfelelően használod fel. Szerinted miért nem épül a déli Tisza híd vagy a Biopolisz program, ember? Miért nem kapott például támogatást az újszegedi tömegközlekedés fejlesztése vagy a 3-as villamos külső szakaszának korszerűsítése? Azért mert nem lehetett megfelelő gazdaságossági, megtérülési mutatókkal alátámasztani a város ilyen irányú igényét! És még hosszan lehetne sorolni...”
 • 16. Mil 2008. szeptember 08. 14:44
  „Mit gondolsz, miért akarták bármi(szó szerint bármi) áron megnyerni a 2006-os választást? Azért hogy ők oszthassák szét az unios zsét. Egyrészt nyilván csurran-cseppen nekik és köreiknek is belőle, másrészt a birka szavazó agyában az marad meg, hogy ezt meg azt a szocik építették.. Ezért tették taccsra az országot, hogy bebetonozzák magukat a hatalomba. De lehet hogy elszámolták magukat..”
 • 15. síkvidéki 2008. szeptember 07. 23:10
  „egyet ne felejtsünk el: kormányunk "világbajnok" abban, hogy a gyakorlatilag normatíva szintjén járó uniós támogatást úgy aposztrofálja, mintha kizárólag a saját érdeme lenne...ez akkor is járna, ha én lennék a miniszterelnök...meglehetősen gusztustalannak (bocsánat: Gusztostalannak) tartom, hogy úgy páváskodnak a tallérok felett, hogy szinte az ég világon semmi erőfeszítésük nincs benne...”
 • 14. magda 2008. szeptember 07. 21:31
  „Hát nem Debrecenbe ment? /Magdolna/”
 • 13. epiktetos 2008. szeptember 07. 20:04
  „Nem feltételeztem, hogy nem az egyetem vezetése hívta meg Bajnait. Éppen ez minősíti őket. Egy fehérgalléros bűnöző ne legyen már díszvendég.”
 • 12. magda 2008. szeptember 07. 19:50
  „A CÍMHEZ: "Na bumm!..." /Magdolna/.”
 • 11. okoska54 2008. szeptember 07. 18:24
  „Nem értem, ha most nyitotta meg az évet, mért volt nekem már iskola hétfőtől...Főleg hogy órákat se tartotta még, csak be kellett járkálni, meg a vidékieket jól megszívatták a korai beköltözéssel.”
 • 10. szgd-i 2008. szeptember 07. 18:17
  „Amilyen az egyetem, olyan a vendége is.
  A (volt)"híres" szegedi egyetem lassan lasssan mindenben alább adja...”
 • 9. zweistein 2008. szeptember 07. 17:43
  „epiktetos 2008.09.07 17:32 ???
  Egyébként mit gondol, a díszvendégek bejelentkeznek, hogy márpedig ők díszvendégek akarnak lenni? Vagy szavaztassák meg a hallgatókat? Esetleg az egész várost? Tényleg nem értem, elvileg van olyan hogy egyetemi autonómia, a díszvendég meghívása szerintem ebbe a kategóriába tartozik.”
 • 8. zweistein 2008. szeptember 07. 17:39
  „epiktetos 2008.09.07 17:32
  Ez egy egyetemi rendezvény volt. Azaz az egyetem vezetése azt hív meg, akit akar. Őszintén szólva nem is értem, mi ebben a probléma.
  /Nyilván a meghívni szándékozottakkal egyeztetnek, illetve testületi szinten határoznak./”
 • 7. epiktetos 2008. szeptember 07. 17:32
  „Ez szégyen, az egyetem vezetői megválogathatnák, hogy kit hívnak meg díszvendégnek.”
 • 6. Lyon 2008. szeptember 07. 17:31
  „Nagyon megvolt elégedve magával Bajnai,pedig...Az egész beszéde a politikáról meg az oszág rossz helyzetéről szólt,de kinek is köszönhetjük ezt a helyzetet???”
 • 5. a piruló libák 2008. szeptember 07. 17:14
  „Magyar módi: lopott pénzből magasra kapaszkodni, onnan lenézni a meglopott emberekre, megmondani nekik hogy tartsák be a törvényt!”
 • 4. zweistein 2008. szeptember 07. 17:01
  „Vaxp 2008.09.07 16:43-nak:

  A Tanulmányi és Információs központ (TIK) megépítéséről az Orbán kormány határozott. (Medgyessyék 1 évre leállították az építkezést (+ 1 milliárd költség), majd mégis befejezték a többé-kevésbé szerkezetkész épületet (igaz előtte olyan pénzügyi konstrukciókat akartak VOLNA ráerőszakolni az egyetemre, hogy még mindig nyögnénk a költségeket (ismerős?). A TIK teljes költsége kb. 7-8 milliárd forint volt, abban az időben az egyetemnek nem 60, hanem 25 milliárd volt az éves költségvetése. Na erre köss csomót!”
 • 3. Vaxp 2008. szeptember 07. 16:43
  „"Ezt segíti elő az a 7,7 milliárd forintos program is, amely az NFT keretében valósul meg az egyetemen, és infrastrukturális fejlesztések, eszközbeszerzések segítségével járul hozzá a mérnöki, természettudományi és informatikai oktatás bővüléséhez.""


  Óóó, nem nagy dolog. Orbán 8.8 milliárdot adna + olcsó földgázt és csirkafarhátat, olcsó Köbambival.”
 • 2. maci52 2008. szeptember 07. 16:39
  „Magyarok,férfiak és asszonyok,hallgassátok Gordon Vezért:Nem loptam én életembe,csak 5 milliárdot,Debrecenbe,a libások kussoljonak, az én zsebem jól megdagadt.Hej-haj.AudiQ7? nem száz liba húzott rabszállítón?”
 • 1. csáje 2008. szeptember 07. 16:26
  „Bajnai luxus Audi Q7-es terepjárón érkezett!

  Add vissza a pénzt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kerékpáros túra a pekingi paralimpiára

Szeged - A tervezettnél néhány nappal hamarabb érkezett meg Pekingbe az a két szegedi és egy… Tovább olvasom