Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Bajnai hatás - roham várható a bölcsődékben

Szeged - Nyáron születik, de 2010 őszére már beírattak egy babát egy szegedi bölcsődébe. A Bajnai-csomag hatására várhatóan nő az érdeklődés a férőhelyek iránt, egyelőre azonban országos viszonylatban Szegeden jó a helyzet.
Több bölcsődei férőhelyre lesz szükség, ha a Bajnai-programnak megfelelően két évben maximalizálják Magyarországon a gyest és a gyedet. A várólisták és a csúcsra járatott intézmények már így is legendásak, a szegedi helyzet viszont országos viszonylatban egyelőre jó. A hasonló méretű nagyvárosok közül nálunk a legjobb a férőhelyek aránya – erről Botka László polgármester is beszélt a legutóbbi közgyűlésen.

Szegeden 15 bölcsőde működik, Győrben és Debrecenben az államigazgatási hivatalok honlapja szerint 13. Miskolcon 540 bölcsődei férőhely áll rendelkezésre, Győrben 600, Szegeden 812 – ez várhatóan hússzal nő jövőre egy pályázatnak köszönhetően. A 812 helyre 1100 gyereket írattak be, ez az érintett korosztály körülbelül 10 százaléka.

– Dorkát 2005 decemberében bejelentettem a bölcsődébe, és márciustól, amikor dolgozni kezdtem, már járhatott is. A második lányomat, Alizt jövő tavasszal szeretném bölcsődébe adni, ezt már idén tavasszal jeleztem a kiválasztott intézményben – foglalta össze saját példáján a várólista növekedését Gábor Klára.

Nekik már biztosan van helyük. Fotó: Schmidt Andrea
Nekik már biztosan van helyük.
Fotó: Schmidt Andrea

– Van olyan anyuka, akinek augusztusban születik a gyermeke, de 2010 szeptemberére már beíratta hozzánk – mondta Uhercsák Zoltánné a Siha közi intézményben. Hozzájuk 96 gyerek jár, 65-en ősszel óvodába mennek – ugyanennyi újat vesznek fel. Senkit nem kellett elutasítaniuk. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a kétéves gyes, gyed hatására még nagyobb lesz az érdeklődés. A bővítést az épület és az infrastruktúra lehetővé tenné, az állami normatíva azonban nem elég.

Lihótzkyné Láng Ildikó, a szegedi bölcsődék igazgatója úgy gondolja, a plusz 20 férőhely Szegeden egyelőre elég lesz. A Bajnai-féle intézkedések szerinte 2012-től növelhetik jelentősen az intézményekbe jelentkezők számát, mert a szigorítás a tervek szerint csak a július után fogant gyerekekre lenne érvényes. Bár az is elképzelhető, hogy az alacsony összegű támogatás miatt a gyerek már kétéves kora előtt bölcsődébe kerül.

Ezt akarják az anyák

Megkérdeztünk néhány édesanyát, melyek a legfontosabb szempontok a bölcsőde kiválasztásánál. Íme a lista: 1. legyen udvara az intézménynek, a gyerekek szép időben sokat legyenek a szabad levegőn 2. döntő a gondozó személye, lehetőleg ne dohányozzon (a szegedi intézményekben a kerítésen belül mindenhol tilos a dohányzás, a szülőknek is) 3. ne legyen forgalmas út mentén a bölcsi 4. legyen közel a család lakásához/házához.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. bambinaXX 2009. május 31. 14:42
  „azokról nem is beszélve, akik otthon voltak továbbra is, kapták a gyedet vagy a gyest és hamis munkáltatóival beakták a gyereket, h ne nekik kelljen vele foglalkozni.. és így vették el a helyet más, valóban dolgozni akarók elől.. és közben feketén dolgoztak a saját vállalkozásukban (hisz jogviszonyuk volt még a gyes alatt is, nem kellett maguk után TB-t fizetni) - ez itt a tényleges baj!!
  Ha lehetőség van a gyes alatt dolgozni az nem: az a baj, ha "hivatalosan" nem dolgozik közben, csak feketén.
  hány ilyen van...
  és hány olyan, aki nem fizet maga után amennyit kellene, majd mikor eszébe jut, h menne szülni: gyorsan "bepótolja", hogy magasabb Tgyást, gyedet kapjon.. ??

  Egyébként: nincs az kőbe vésve, hogy egy gyereknek 3évig az anyja mellett a helye.. 2éves kor után kell nekik a hasonló korúak társasága. is.

  Azonban nem értem, hogy miért ne lehetne otthon maradni 3évig - legfeljebb gyes nélkül! aki megengedheti magának, miért ne lehetne hivatalosan otthon??????!!!!!!!!!!!!”
 • 20. trixi11 2009. április 14. 09:40
  „AN
  Az a probléma, hogy eddig 2 évig járt a gyed, és mostantól majdcsak 1 évig, onnantól pedig a gyes! Nem mindegy sem az anyukáknak sem a piciknek, hogy meddig vannak együtt otthon!”
 • 19. AN 2009. április 14. 08:23
  „Nem akarok rosszindulatú lenni, de egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a környezetemben hány kismama nem ment vissza dolgozni a 3 év lejárta előtt. Tehát akkor is bölcsődébe kellett vinni a gyereket.
  Itt arról van szó (szerintem), hogy innentől nem fog járni a gyes is meg a fizetés is. Ez ugyan tényleg kellemetlen, de szerintem meg éppen ez az egyik baj ebben az országban, hogy rengetegen vesznek fel több helyről pénzt. Pl. nyugdíj és munkabér, gyes és munkabér + bölcsődei hely elfoglalása, stb.”
 • 18. web 2009. április 13. 11:14
  „"Van olyan anyuka, akinek augusztusban születik a gyermeke, de 2010 szeptemberére már beíratta hozzánk" -Vajon milyen anyakönyvi kivonattal,ha már előre beíratták azt a gyermeket aki még meg sem született? Miért kell elvennie a helyet azok elől akik valóban szeretnének járni bölcsibe ?”
 • 17. SP 2009. április 13. 09:08
  „Gordonkának a kottát továbbra is az MSZP-SZDSZ duett írja.”
 • 16. Sziti 2009. április 12. 22:32
  „török, te ne akarjál betiltani semmit.
  Tele van a hócipőm a tiltásokkal.
  Egyébként meg mi köze a cikkhez amit írtál?”
 • 15. török 2009. április 12. 21:34
  „Kerítésen kívül dohányozhat? De az utolsó slukkot persze már bent fújja ki. Én megtiltanám, hogy orvosok, tanárok, tanítók, óvónők, dadák dohányozzanak.”
 • 14. Sziti 2009. április 12. 19:01
  „Ne aggódjatok.
  Tőletek fogják megtanulni amit meg kell tanulniuk.
  Mellettük lehettek csak pénzt nem kaptok.
  Ne higgyétek, hogy minden gyökeresen megváltozik.
  Nem lessz több munkahely és nem lessz több bölcsődei férőhely sem.
  Most pillanatnyilag rengeteg pénz kell a munkájukat jól végzett politikusok végkielégítésére.
  Anyukák, jövőre meg a most tisztségbe álló politikusok végkielégítése lessz a fontosabb mint ti.”
 • 13. pocor 2009. április 12. 14:25
  „az előttem szólókhoz csatlakozom.
  én itthon vagyok gyeden, és valóban a gyerekemnek most van a legnagyobb szülsége rám !!! az anyjára. mindjárt 1 éves lesz a kicsi és most kezd kíváncsiskodni, beszélni, járni, enni, stb....
  ezt tőlem az anyjától kell megtanulnia és nem egy idegentől!
  gordonkának nincs gyereke gondolom! nem tudja mennyit is árthat ezzel a piciknek!
  a gyerekek nem tudják elmondani a politikusoknak, hogy mit szeretnének, mert még beszélni sem tudnak normálisan, de az ő életükről sorozatosan rosszul döntenek!!!!”
 • 12. babocska 2009. április 12. 13:44
  „Újabb hülyeség a kormánytól,a gyereknek 3 éves koráig az anyja mellett kellene lenni. A bölcsöde az fél megoldás,ott minden féle nyavaját összeszed a gyerek.A gyógyszer egy megfázás ellen kb 5500-6000 Ft között van.Ha nincs a közelben nagyszülő aki erre az időre mozgósitható,akkor a munkából ki kell maradni.A táppénz sem véges.Akkor már a szülő munkahelye van veszélyben,mert nem szeretik a hiányzókat.Mivel a munkát másnak kell elvégezni,vagy ha olyan akkor hazatáskáézni.Itt az újabb ,akkor már csak a hetes bölcsöde hiányzik,mint a Kádár éra alatt.Vagy mint az oroszoknál volt,a gyerek a bölcsödében,anyák meg a munkahelyen robotoltak éjjel-nappal végkimerülésig.Addig legalább újakat lehetne nyitni,épiteni,úgyis a lakásépités leáll a szocpol és a kamattámogatás miatt.Igy legalaább az ott felszabaduló épitőmunkásoknak lesz munkájuk.Csak igy előre !!!”
 • 11. Szirilli 2009. április 12. 12:55
  „Ha csak vajas kenyert adnék a gyerekemnek, akkor sem íratnám bölcsödébe.
  3 éves korig az anyjuk mellett a helyük....”
 • 10. szabi-ka 2009. április 12. 10:08
  „Óriási a káosz! Anyukának - szerencsés esetben- lesz munkahelye, a pici túlzsúfolt bölcsiben, a gondozónők túlterheltek, az első köhögés után min. 2 hét gyerekápolási táppénz, anyukát azonnal kirugják! Nincs jövedelem, de van bölcsödei díj! Na Gordonka! Ennek átgondolásához nem sok ész és szakértelem kell!”
 • 9. SP 2009. április 12. 09:44
  „Az autó csere program majd a meglévő óvodai fejlesztési pénzt is elviszi.
  Most nem az lenne a legfontosabb, hogy mindenki a spórolt pénzét elköltve a legmodernebb járgánnyal furikázzon, vagy pénz szűkében a parkolóban vesztegeljen.”
 • 8. spiler 2009. április 12. 08:36
  „4-5 év mulva már nem lesz annyi gyerek/legfeljebb a szoc polos barna börű/,akkor majd nyugdijas otthon lesz a böliből.”
 • 7. gardista33 2009. április 12. 06:27
  „hehe moderaltak,fajo cikk a dm-re nezve valoban.”
 • 6. Beth 2009. április 11. 22:37
  „Én még úgy is beírattam a gyereket a bölcsibe, hogy 125 +/-10% volt a kihasználtsága a bölcsinek. Papír kellett a munkáltatótól, hogy dolgozom. Anélkül nem is írathattam volna be. Max. előjegyzésbe vettek, tudtak róla, hogy meg fogok jelenni, ha biztos, hogy visszamegyek dolgozni.

  De mennyi anyuka van, aki csak azért íratja be, hogy gyerekek között legyen! Hány ilyen történet van!
  Ezért is ilyenek a mai gyerekek. Vezetik a felnőtteket.
  A mi óvodai csoportunkban az egyik gyerek rossz, az anyuka válasza: mit tudok tenni, otthon is ilyen, sőt még meg is ver!”
 • 5. Sziti 2009. április 11. 20:27
  „flex!
  Te tényleg pénzt kapsz mindenegyes beírásért azért duplázod?
  Szerintem szimplán is elég.”
 • 4. flexsnake 2009. április 11. 19:51
  „Jó a kép, azok legalább aranyosak nem ilyen hülyék mint a felnőttek.”
 • 3. flexsnake 2009. április 11. 19:51
  „Jó a kép, azok legalább aranyosak nem ilyen hülyék mint a felnőttek.”
 • 2. Sziti 2009. április 11. 19:43
  „És mindent megoldott ez a jóember.
  Nézzük már mennyibe kerül egy bölcsődei férőhely.
  Építenek majd bőlcsődéket?
  Nemtán megszűnik a munkanélkilüség és minden anyuka dolgozhat majd?
  Vagy az a jövő, hogy az anyukák meg a 62 év felettiek dolgozzanak a fiatalok meg munka után kuncsorogjanak?
  Jó program mondhatom.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

József Attila jelnyelven?

Szeged - „Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám": most ezt a József Attila-költeményt tanulja jelnyelven előadni a szegedi Sára Ildikó. Tovább olvasom