Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Bajusz Zadarban marad

A Horvátországban épségben leszállt hat magyar repülőgépről kiderült, hogy közülük csak egy rendelkezett az összes szükséges irattal. Ez a repülős már hazajött, ő viszi vissza a többiek – köztük a szegedi plasztikai sebész, Bajusz Huba – hiányzó iratait.
Horvát hegyi mentők az egyik magyar áldozatot viszik el a Medvjedjak-hegyről, ahol a baleset történt
A horvátországi magyar repülőgép-szerencsétlenség négy áldozata közül kettőnek a holtteste a felismerhetetlenségig összeégett. A már péntek este megtalált gépben a kaposvári Szabados Zoltán pilóta és utasa, a szintén kaposvári Viczián György urulógus vesztette életét. Szabados 1984 óta repült, átrepülte az algériai és a tunéziai sivatagot. 1994-ben megnyerte a normandiai partraszállás 50. évfordulójára rendezett nemzetközi repülős versenyt. 1998-ban 6000 méteres magassági rekordot állított fel sárkányrepülővel.

A vasárnap délután előkerült gép férfi pilótája a gépben égett, míg társának holttestére nem messze a roncsoktól bukkantak rá. Az ő holttestüket Zágrábba szállították, hogy elvégezzék az igazságügyi orvos szakértői boncolást.

– A hat épségben leszállt gépről kiderült, hogy azok közül csak egy rendelkezett olyan megfelelő papírokkal, amelyek birtokában berepülhetett a horvát légtérbe – tájékoztatta lapunkat Bajkó Erika.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője elmondta, a pilótáknak rendelkezniük kell a személyes szakszolgálati (jogosítvány) engedéllyel, valamint a fedélzeten kell lenniük a légi jármű okmányainak. – Az említett gép tulajdonosán kívül a többiek nem tudták a repüléshez szükséges dokumentumokat egyidejűleg bemutatni – tette hozzá a szóvivő.

Akinek minden papírja rendben volt, tegnap hazarepült Magyarországra, hogy visszavigye a többiek hiányzó iratait. Ők ugyanis addig nem kaphatnak felszállási engedélyt, míg minden dokumentumot hiánytalanul be nem mutatnak a horvát légügyi hatóságoknak.

Megtudtuk, a szegedi plasztikai sebész, Bajusz Huba iratai sem voltak rendben, ezért még ő is Zadarban tartózkodik. A sebész érdeklődésünkre közölte, nem mondhat semmit, mert nem szeretné befolyásolni a vizsgálat menetét. Bajusz Huba ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy miután hazatér Szegedre, nyilatkozik lapunknak.

A nyomozást folytató horvát vizsgálócsoport jelenleg a magyar kötelék és a horvát légi irányítás közötti rádióbeszélgetést elemzi, melynek alapján el tudják majd dönteni, hogy ki nem tartotta be a szabályokat.
Podolcsák András, a Szegedi Repülőtér vezetője élesen fogalmazott az esettel kapcsolatban: – A világ arra halad, hogy aki vesz egy repülőt, azt csinál, amit akar. Kötelékben repülés esetén a vezérgép pilótája felelős mindenért, aki nem bújhat ki a felelőségre vonás alól – tette hozzá a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznegyvenkét hektáron találtak parlagfüvet

A megyében 142 hektáron találtak parlagfüvet a megyei földhivatal, illetve a növény- és talajvédelmi… Tovább olvasom