Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Baka István prózái és drámái

Bombitz Attila gondozásában és utószavával megjelent a Tiszatáj-könyvek sorozatban Baka István ötrészes életműsorozatának második kötete, amely a költő összegyűjtött prózáit és drámáit adja közre. A szakemberek úgy tartják, Baka novellái, elbeszélései, kisregényei a verseivel egyenértékűek.
A kötet borítólapja Pataki Ferenc A korinthoszi menyasszony című festményének felhasználásával készült
Baka István halálának tizedik évfordulójára – a 2003-ban napvilágot látott összegyűjtött versek után – a költő prózáit és drámáit tartalmazó kötetet is kiadta a Tiszatáj. Az ötrészesre tervezett életműsorozat második kötetét Bombitz Attila szerkesztette. A prózagyűjtemény egyik fő forrása az 1991-ben a Pannon Könyvkiadónál megjelent Beavatások című kötet volt, amelynek teljes anyagát közreadták, kiegészítve Baka első prózai írásával, A Város és az Idegen című elbeszéléssel, amely később a Transzcendens etűd címet kapta.

A kötet szerkesztése közben derült ki, hogy ezt a címet eredetileg egy költemény viselte, amely kimaradt a gyűjteményes verseskötetből. Most közös címmel megtalálhatjuk mindkettőt. Baka két drámáját, A völgy felett lebegő lányt és A korinthoszi menyasszonyt is olvashatjuk az új könyvben, amelynek borítólapját a szegedi barát, Pataki Ferenc festőművész A korinthoszi menyasszony című alkotásának felhasználásával Annus Gábor tervezte.

– Prózaíró munkássága teljesen egyenértékű a költészetével. Izgalmas megfigyelni azt is, ahogyan a versek vezérmotívumai előjönnek az elbeszélésekben is. Míves prózai szövegei fontos értékei a magyar irodalomnak. A nyolcvanas évek elejétől prózában is szuverén világot teremtett, amiről ma még kevesen tudnak. Prózai írásai így, egy kötetbe gyűjtve most jelentek meg először. Drámái közül A korinthoszi menyasszonyt sikerrel játszotta a zalaegerszegi színház, özvegye, Baka Tünde pedig azon dolgozik, hogy hangjátékai is megjelenhessenek CD-n – mondja Olasz Sándor irodalomtörténész, a Tiszatáj főszerkesztője.

A könyvpremiert ma 19 órakor a Grand Café művészmozi vetítőtermében tartják, ahol Bombitz Attila és Olasz Sándor beszélgetnek. A kötetben is szereplő Szekszárdi mise című kisregényből Orbán György ad elő részletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom