Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Baksról hódította meg a világot Gergely

Szeged - Papp Gergely harmadik helyezést ért el a tudományos versenyek Oscar-díjának tartott ISEF-en.
– Nagyon meglepődtem, mert először kiosztották az akusztikai díjat és az amerikai szabadalmi hivatal díjait. Nem számítottam a harmadik helyezésre – mondta Gergely, akinek beszámolóját osztálytársai is érdeklődve hallgatták az iskolaudvarban. – Amit bemutattam Arizonában, az egy koaxiális hangszóró neodym mágnessel. Új technológiai eljárással készült. Az egyik világcégtől kaptam hangfalat, amellyel össze lehetett hasonlítani az én hangszórómat. Összehasonlították a kettő átvitelét mind mérésileg, mind szubjektíve, zenével. A zsűri meghallgatta, melyiken szól tisztábban a zene. A harmadik nap volt a „judging day", a zsűritagokat vártuk különböző időpontokban – mesélte a fiatal feltaláló. Élénk volt az érdeklődés: projektjét 18-an zsűrizték 12 helyett, Nobel-díjas ítészeknek is beszélnie kellett munkájáról.

Osztálytársai büszkék Gergelyre és világraszóló hangszórójára. Fotó: Schmidt Andrea
Osztálytársai büszkék Gergelyre és világraszóló hangszórójára. Fotó: Schmidt Andrea


Nagyjából három-négy hónap alatt, a nulláról kellett felépítenie angoltudását.
Tele élményekkel

11 napot töltött Arizonában Papp Gergely, több mint ezer fotót készített, a tengerparton is járt. Közös fotó készült róla például DJ Tiestóval. Az ISEF-re több előszűrő után nagyjából 1500 versenyzőt hívtak meg a világ hetven országából, Magyarországról ő volt az egyedüli. Úgy tudjuk, ilyen prioritású díjat magyarok hosszú ideje nem nyertek.

A Magyar Innovációs Szövetség csak úgy engedte el a tudományos versenyek Oscar-díjának tartott ISEF-re, hogy megfelelően felkészül, hiszen tolmács segítségét nem kérhette.

– Gyakorlati tapasztalatok alapján indult a projekt, utána vezettem vissza az elméletre. Olyan új dolgot hoztam létre, amit még a hangszórók világában nem alkalmaztak. Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő segített végig a versenyen és a felkészítésben, szinte közös munka volt az egész. A hangszóró szabadalmaztatása folyamatban van. Szeretném, ha Magyarországon maradna a találmány, csak itt nincs igény ennek a gyártására. Valószínűbb, hogy elfogadok egy külföldi ajánlatot – tervezgeti a jövőjét. Ami biztos: 2014 májusában végez a Gábor Dénesben elektrotechnikusként. Már több cégtől felkeresték, és 18 államban ajánlottak neki tanulási lehetőséget. A díjjal járó 1000 dolláros jutalmat további fejlesztésekre fordítja.

– Nagyon sok volt hirtelen, ami egy év alatt lezajlott a magyar bajnokságtól a világbajnokságig. Egy kis faluból jöttem, Baksról. Tavaly ilyenkor még lehetetlennek tartottam volna, hogy ez lesz. A projekt megalapozta az életemet, innentől már ez olyan folyamat, amelyből ha akarnék, akkor sem tudnék kiszállni – hangsúlyozta Gergely, mielőtt ünnepelni ment diáktársaival.

Olvasóink írták

 • 8. s.h 2013. május 28. 16:49
  „Megáll az ész.. amikor ilyen tehetségeink vannak milyen menő ország is lehetnénk.
  Gratulálok!”
 • 7. Anyádlóháton2 2013. május 28. 10:59
  „Szép volt fiú! Csak így tovább. Dolgozz keményen és valóra fognak válni elképzeléseid. Gratulálok!”
 • 6. roxper 2013. május 28. 09:34
  „5.
  Mivel az elektronikus zajt csak csúfolják zenének, ezért elég valószínűtlen! :P”
 • 5. tirpák 2013. május 28. 07:23
  „remélem ilyen hangszóróból sose fog rockzene szólni szép munka srác!”
 • 4. baja2005 2013. május 27. 20:17
  „Gratula :-)”
 • 3. nanenáné 2013. május 27. 20:12
  „Azt a mindenit ! Minden elismerésem Gergő, fantasztikus vagy !!! Az ilyen tehetséges emberekről kéne szólni a tévéműsoroknak, nem a sok <moderálva> celebről ...”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. május 27. 16:23
  „Gratulálok.
  Remélem lesz lehetőség élőbe is meghallgatni ezt a hangszórót.”
 • 1. Lola81 2013. május 27. 14:16
  „Csak gratulálni tudok!! Használj ki minden lehetőséget Gergő, de mindig kérd ki jogász tanácsát, nehogy úgy járj, mint sok feltaláló!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Primadonna, bonviván a sztárfalon

Egy primadonna, Török Vera és egy bonviván, Csizmadia László dedikált portréját helyezték a Szegedi Sztárok Falára szombaton a Brnói étteremben. Tovább olvasom