Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Baktérium termelte a mérget a szegedi Zápor-tóban

Szeged - Az állat-egészségügyi állomás elsődleges vizsgálati eredménye szerint a szegedi Zápor-tóban élő állatok a kánikulában elszaporodott baktérium miatt pusztulnak.
A Zápor-tónál több tucat kacsa, béka és hal pusztult el, írtuk tegnap. Az állatvédők mérgezésre gyanakodtak. Farle Csabától, az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás igazgatóhelyettesétől megtudtuk, az elsődleges vizsgálatok szerint nem ember okozta mérgezésről van szó. A nagy meleg miatt felborult a tó ökológiai egyensúlya, és elszaporodott egy baktériumfajta, a clostridium botulinum, amely botulin nevű mérget termel. Ez blokkolja az idegrendszert, a légzés és a mozgatóizmok bénulását okozza. Így a madaraknál, a halaknál és a békáknál oxigénhiányos állapot lép fel, melynek következtében elpusztulnak.

A Szegedi Vízmű Zrt. is vizsgálatot indított. – A tó vizét tavaly cseréltettük ki, a medrét kikaparták. Folyamatosan gondoskodunk a friss víz utánpótlásáról, és egy levegőztetőt is működtetünk. Augusztus közepén pedig összegyűjtjük a tóba dobált szemetet – mondta Maróti Tibor víz- és csatornahálózati üzemvezető, aki szerint a Zápor-tóban a víz minősége jó.

Az állatok nem tudtak védekezni a baktérium ellen.. Fotó: Miskolczi Róbert
Az állatok nem tudtak védekezni a baktérium ellen.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Kedden is több tucat dögöt szedtünk ki a tóból. Mostanra elkezdtek felbuggyanni azok a tetemek is, amelyek eddig a meder alján feküdtek – magyarázta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. Munkatársaival tegnap délután kilenc kacsát szállítottak be a Szegedi Vadasparkba, ahol szakszerűen ellátják őket, így van esélyük a túlélésre.

Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője szerint a környékbeliek semmiképp se nyúljanak a tetemekhez, az állatokat ne vigyék haza. Megtudtuk, a clostridium botulinum baktérium levegő hiányában szaporodik, csak arra jelenthet veszélyt, aki sütés vagy főzés nélkül megeszi a méreggel fertőzött állatokat.

Olvasóink írták

 • 11. Thabita 2008. augusztus 10. 07:42
  „Mi emberek tehetnénk meg a legnagyobb lépst, hogy védjük és tisztán tartsuk a környezetet. Ezzel a lépéssel saját egészségünket is óvhatjuk, nem csak az állatokat, növényeket, élővilágokat.
  Az egyik álmom az, hogy ezek valóra váljanak, és meg is érhessem az életem során. 22 éves vagyok, tehát talán van esélyem megérni.
  Nagyon szeretem az engem körül vevő élővilágot, és én is megpróbálok tenni. Sokan vagyunk így ezzel. Sajnálom, hogy a 21. században ilyen sok buta ember él a világon, akik egyszerűen nem képesek felfogni, mit tesznek. Hiszen ezzel a Földet pusztítjuk!!! Aztán meg sírnak, hogy 10 perc alatt leégnek a napon. Azért van, mert a sok lebomló "dzsuva" termeli azokat az anyagokat, amik az ózonréteg elvékonyodását eredményezik.
  A cikk azt írta, baktérium okozta az ökológia felbomlását. Szerintem mi emberek is hozzájárultunk. Szomorú...”
 • 10. Mike3 2008. augusztus 07. 12:15
  „tahó”
 • 9. hápháp 2008. augusztus 06. 17:06
  „kaky ez nem vicces! Szegények meghaltak!:(”
 • 8. kaky 2008. augusztus 06. 17:03
  „Tóban rothadt kacsa zápor módra :D

  Csak ne lenne annyira omlós :D”
 • 7. Mike3 2008. augusztus 06. 12:27
  „Egen. Elég sokat olvasni erről, meg hallok ezt-azt pl. a szikszói ismerősöktől.”
 • 6. egy barát 2008. augusztus 06. 12:22
  „Mike3 valószinű járatos vagy benne.”
 • 5. Mike3 2008. augusztus 06. 09:01
  „Kaky

  Ezt ugye nem kérdezted komolyan? Azok, akik a tóban mosnak erősen hajlamosak a dögevésre. Külön módszereik vannak a döghús ehetővé tételére.

  m.”
 • 4. KukoricaJancsi 2008. augusztus 06. 08:50
  „Legfeljebb a zombi olvasók gondolhatják azt, hogy a cikk okfejtése valami kapcsolatban lehet a valósággal.

  Azért többségünkben gondolom felmerül, hogy a "nagy meleg miatt.."??? ... Szegeden???... ahol minden nyáron "nagy meleg" van?? (tavaly milyen hőhullám volt, de a kacsapusztulás elmaradt)
  A többi tó vízháztartása nemborult fel? A pláza kacsák nem döglöttek meg?

  Van azonban egy enyhítő körülmény a cikkben: "az elsődleges vizsgálatok szerint".

  Részemről várom a másodlagos vizsgálatok eredményeit!!

  (Csak a nagy melegre ne hívatkoztak volna...)”
 • 3. kaky 2008. augusztus 06. 08:50
  „És ki akarná megenni?”
 • 2. univ 2008. augusztus 06. 08:15
  „Én nem tudom milyen szakértőket kérdeztek meg, de ez a cikk hemzseg a szakmai hibáktól. A legfontosabb: a Clostridium botulinum - ha ugyan nem Cyanobacteria vízvirágzásról van szó - pusztulása során szabadulnak fel a toxinok, azaz a sütés-főzés nem segít!! Ugyanez a baktérium okozza a konzervmérgezést, közeli rokona a tetanusz. Magyarán se sütve, se főzve ne egyen senki a környéken elhullott állatokból!! A víz színe alapján inkább Cyanobaktérium (kékmoszat) vízvirágzás zajlik, ezek is termelnek mérgeket (sok a Closterium baktériumokhoz hasonlókat), ezek általános pusztulást idéznek elő minden vízben élő, vagy onnan táplálkozó állatok között. Hogy lehet tisztának minősíteni egy víztestet, ha abban nyüzsögnek a baktériumok? Egyébként a kiváltó okokban egyetértek, mindenféle szennyező anyag, akár halcsali vagy egyéb, az állatok etetésére szolgáló táplálák, nagy meleg, hiányozó magasabbrendű növényzet, ha pedig a pusztulási folyamat elindul, akkor megállíthatatlan láncreakció, felszabaduló mérgező gázok (kénhidrogén) stb. A normál állapotokat a tó kiszárításával lehetne helyreállítani, a későbbiekben a tóbe halakat telepíteni (legalábbis nagyobb mennyiségben) nem szabad. Ja és a tó nem szemétgyűjtő.”
 • 1. Lovag1999 2008. augusztus 06. 08:11
  „Kedves Bobkó Anna, nemrég volt egy cikk a DM-ben:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/milliardokkal_lognak_az_adohivatalnak/2065840/

  Én voltam a végén a 3. hozzászóló és lényegében majdnem én írtam meg az Ön cikkét. Köszönöm, hogy elfelejtette megemlíteni hogy minderre egy olvasó hívta fel a DM figyelmét.

  Adjak még tippeket? Ha már az tulajdonos tagadja hogy megvásárolta az üzletrészt és azt állítja jelen sem volt a cég adásvételekor és visszaéltek az adataival, ugyan:
  1) tessék FELJELENTÉST tenni okirathamisítás miatt
  2) a Cégbíróságnál nézzék meg, ki volt az ügyvéd aki az okiratot ellenjegyezte

  Érdekes oknyomozó riport lehetne belőle, országos visszhanggal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dupla aggodalom: óvatosabbak a negyvenes kismamák

Szeged - Egyre több nő vállalja negyvenévesen és még idősebb korban a szülést. A szakemberek úgy… Tovább olvasom