Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Baktóban képezik ki a rendőrkutyákat

Szeged - Az emberi szagérzékenység ezerszeresével rendelkező kutyák hetek elteltével is megérzik egy elszívott füves cigi hamutálban hagyott pernyéjét. Az ambrózfalvi takarékszövetkezet kirablásakor egy rendőrkutya bizonyította be, hogy az elkövető a szemközti padon ücsörögve várta a megfelelő pillanatot.
Híres bűnözők szagmintáit is őrzik a rendőrség baktói kutyakiképző központjában, ahol tegnap a másfél éves német juhász nőstény, Héra foglalkozását néztük végig. Sötétített üveg mögött álltunk, ahol előttünk már számtalan gyanúsított.

A feladat a következő volt: Drabant István bűnügyi kiképző öt üvegben Ágnes pelenkát helyezett el. Az egyik szaga azonos volt azzal, amelyet a kutyával először megszagoltatott, és amelyet Hérának ki kellett választania az öt közül. A pajkos szuka kiválóan vizsgázott: pillanatok alatt megtalálta a keresett minta párját.

Drabant István és Héra – a rendőrségi szupereb orra előtt semmi sem marad titokban. Fotó: Miskolczi Róbert
Drabant István és Héra – a rendőrségi szupereb orra előtt
semmi sem marad titokban. Fotó: Miskolczi Róbert

– Több mint harminc éve foglalkozom kiképzéssel. Az én kutyáim még soha nem tévedtek – mondta Drabant István, s néhány esetet is elmesélt. Az ambrózfalvi takarékszövetkezet kirabláskor, néhány évvel ezelőtt a helyszínelők a közeli padról is vettek szagmintát. A kutyás azonosításkor kiderült, a gyanúsított ott ücsörgött rablás előtt. 2004-ben a Lechner téri gyilkosság helyszínén egy poros bőrönd őrizte meg az elkövető tenyérlenyomatát. Innen vettek szagmintát – a kutya szimata ekkor sem csalt.

Simi, a Sztár

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság több mint 30 kutyát alkalmaz. Az ebek között is akadtak már „sztár zsaruk". Az egyik ilyen Maxi volt. Négy emberölés tettesét azonosította. Egy alkalommal kilométereken keresztül követte a lábnyomot, a gyilkosság színhelyétől egészen az elkövető ágyáig, ahol a férfi kibújt a cipőjéből. A határon pedig egy spániel, Simi volt a sztár. Az ő nevéhez fűződik többek között egy 90 kilogrammos drogszállítmány lefülelése is.

– A Magyar Köztársaság és a schengeni övezet tagállamainak külső, szerbiai határszakaszán járőr-, kábítószer-kereső, fegyver-, lőszer- és robbanószer-kereső, valamint nyomkövető kutyákat alkalmaznak. Van köztük német juhász, labrador retriever és rottweiler – tudtuk meg Éberhardt Gábor ezredestől, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetőjétől. Az emberi szagérzékenység ezerszeresével rendelkező szimatok közel 100 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Hetek elteltével is megérzik egy elszívott füves cigi hamutálban hagyott pernyéjét.

– Aki kutyával járőrözik, az olyan, mintha eggyel több érzékszerve lenne. Ha az ember figyelme lankad, a kutya akkor is éber marad – mondta Rácz-Fodor Timótheus hadnagy, aki évekig járőrözött egy kutyával Röszke és az államhatár között.

A hűséges társakat kiváló munkájukért rendszeresen meg is dicsérik: a jutalomfalat elmaradhatatlan, és a játék is állandó. A rendőrebek mindössze egy dologban szenvednek hiányt: mivel számukra a karrier az első, általában nem fialhatnak. Ha mégis, csak tenyésztési célra.

Nyugdíjkorhatár

Rendőrkutya nem lehet akármilyen ebből. A természete és adottságai alapján kiválasztott négylábút egy éves koráig játékosan tanítják, ezután kezdik el az intenzív kiképzést. A szagazonosítást két kutyával végzik. Drabant Istvántól megtudtuk, az üvegbe zárt Ágnes pelenkán évtizedekig is megmarad a szagminta. Baktóban 1989-ből származót is őriznek. A kutyáknak minden napra jut legalább egy feladat, de előfordul, hogy két gyanúsítottat is visznek a telepre. A csodaebek nem dolgozhatnak életük végéig. Nyolc-kilenc év a nyugdíjkorhatár.

Olvasóink írták

  • 1. egyszeru polgar 2008. október 18. 13:12
    „A rendorkutyak egyenlo tagu munkatarsaik ketlabu kollegaiknak.
    Jo lenne, ha minden rendorsegi cikkben megemlitenek oket, ahol segitseget nyujtanak. Nelkuluk a bunugyek jelentos reszere nem derulne feny.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányolják Telihay Pétert - Lengyelországban rendez

Szeged - Semmi rendkívülit nem látnak a leginkább érintettek abban, hogy a szegedi színház új vezetésének tagja, Telihay Péter főrendező,a prózai tagozat vezetője – nincs Szegeden. Tovább olvasom