Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Bal lábbal kelni – tönkreteszi a szerencsénket?

Sokáig aludni, korán kelni és sportolni, vagy csak kávézni és újságot olvasni – mindenki máshogy, de mégis hasonlóan kezdi a reggelt. Megkérdeztünk egy kutató professzort, egy igazgatónőt és egy színművészt, kíváncsiak voltunk, mit tesznek a sikeres nap érdekében.
Sokan hiszik, bal lábbal kelni: tönkre teheti napi szerencsénket. Mások szerint ez csak buta babona. Mindenesetre az ébredés hangulata és a reggeli procedúrák befolyásolhatják, sikeresek leszünk-e aznap. Van, aki sporttal, más jó erős kávéval és újságolvasással kezdi a hétköznapokat. Mindenkinek megvan a bevált rutinja.

Nem kell ébresztőóra

– Általában kicsivel 6 után ébredek. A hajnali keléshez nincs szükségem ébresztőórára, Bob névre keresztelt berni pásztor kutyám gondoskodik róla, ne lustálkodjak: már felkelt a Nap. Egy kis torna és néhány fekvőtámasz közben megnézem a korai híreket, amin elég gyakran felbosszantom magam. Utána sportos ruhát öltök és futni indulunk. A reggeli programnak a lakásban tartott eb nagyon örül. A Bécsi körúttól a lengyel piacig tartó egy kilométeres túra pont elég a felfrissüléshez. Ezután tisztálkodás következik, majd kávézok, és elindulok dolgozni. Néha kis kitérőt teszek a könyvtárba, szeretem elolvasni a legfrissebb folyóiratokat – osztotta meg velünk reggelét dr. Lázár György. A hetvenkét éves kutató professzor számára a futás életforma, ilyenkor érzi felfrissül, agya új erőre kap. Az egykori atléta elárult, a stressz oldására jó a reggeli mozgás, bátran ajánlja a mai felpörgött világban.

– Gyerekkorom óta korán kelő vagyok. Öt óra, fél hat táján teljesen fitten és pihenten – függetlenül attól mennyit aludtam – pattanok ki az ágyból. Jó erős feketével és teával kezdem a napot, majd rövid átmozgató torna közben átgondolom a teendőket. Örülök, hogy nem okoz gondot a hajnali ébredés, így sok minden belefér az időmbe – mesélte Orbán Hédi, a szegedi Százszorszép Gyermekház igazgatónője, aki a reggeli tisztálkodás után kisfiával, Marcival reggelizik. Csak könnyed ételeket fogyasztanak, például vajas kenyeret és tejet. Azt is elmondta, szerinte nagyon fontos, hogyan kezdődik a reggel, befolyásolhatja, milyen kitartóak leszünk a váratlan stresszhelyzetekkel szemben.

Szünetben is elalszok

Borovics Tamás nem tartja fontosnak a reggeli procedúrákat.
– Teljesen változó időpontokban kelek, szeretek sokáig aludni, de a gyermekem még kicsi, így általában az ő hangjára elég korán ébredek. Jó alvó vagyok, így minden időt kihasználok, amit pihenéssel tölthetek. Bárhol, bármikor, akár egy előadás szünetében is elalszok – avatott be szokásaiba a Szegedi Nemzeti Színház színésze, aki nem hisz abban, hogy a ballábas kelés szerencsétlenséget hoz, és nincsenek bevett szokásai sem.

A fiatalság titka

Egyesek szerint a legjobb, ha sokat alszunk, és nem is tévednek, hiszen állítólag az a fiatalság titka. Mások sportolnak reggelente, amihez nagy akaraterő szükséges, de szintén nagyon egészséges, mivel a legtöbben íróasztal és számítógép mellett görnyedve töltik egész napjukat. Azonban a legrosszabb, amit tehetünk, ha olyan későn kelünk, hogy csak kipattanunk az ágyból, ruhát öltünk és már indulunk is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkosítanak, játszóterek épülnek a szegedi Tarjánban

Szeged - A látványos felszíni munkálatokhoz érkezett a tarjáni városrész-felújítás. Novemberre… Tovább olvasom