Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Baláspiri: Sumákol a kormányoldal

Nem mond le a megyei önkormányzat arról a 300 millió forintról, amelyet kölcsönadott a makói kórháznak. Az intézményben nagyon számítottak arra, hogy ez a pénz átminősül támogatássá. A jobboldal is ezt szerette volna, de kisebbségben maradt. Frakcióvezetőjük szerint sumákolnak a kormánypárti képviselők, utódaikra hagyják a nehéz döntést, nem akarják megmenteni a kórházat. Ezt a kormányoldal visszautasította.
Baláspiri Csaba (balról), Ádók János és Szaniszló József utoljára ült egymás mellett ebben a megyei testületben. Fotó: Frank Yvette
A megyei közgyűlésen is bejelentették, amit lapunk tegnapi száma megírt: Borzi Márta, a szentesi kórház leváltott főigazgatója elveszítette a munkaügyi pert. Ezek után a lehető legrövidebb időn belül ki kell írni az igazgatói posztra a pályázatot – mondta Frank József elnök. A közgyűlés – többségi szavazással – úgy döntött, mégsem alakítja át vissza nem térítendő támogatássá a makói kórháznak adott háromszázmilliós kölcsönt. Ugyanakkor elismerték a képviselők, hogy az intézmény nagyon sokat dolgozott a pénzügyi egyensúly megteremtéséért, és sürgősen adtak pénzt a meghibásodott CT-re. Ezt a döntést, de az egész ciklust is értékelte Baláspiri Csaba, amikor kijelentette: „nem végeztünk jó munkát".

Kézfogás után agyagba döngölés

Amikor Buzás Péter makói MSZP-s polgármester belépett a közgyűlési terembe, a fideszes Baláspiri Csaba megkérdezte tőle, hogy érzi magát. Ez figyelmesség, hiszen a makói politikust nemrég műtötték. Mosolyogva kezet fogtak. Aztán elkezdődött az ülés, szót kért Baláspiri, és a ciklust értékelő, a többséget sumákolással vádoló beszédében megemlítette, itt ülnek a padokban azok is, akik a parlamentben megszavazták a Gyurcsány-féle „sanyargató programot". Az MSZP-frakcióban két országgyűlési képviselő ül: Szirbik Imre és Buzás. Egyikük sem reagált.

A jobboldali képviselőcsoport vezetője úgy folytatta, a „többségi frakció sumákol", amikor a következő közgyűlésre hagyja a nehéz feladatot, és bajban hagyja a kórházat. Az egészségügyi bizottság legutóbbi ülésén pedig szó esett arról, hogy a megye három kórháza egy évre félmilliárd forintos hiánnyal számol, ha életbe lépnek a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései, ezt meg kellene előzni valahogy.

Martonosi György azt mondta: amikor meglátta a 300 millióval kapcsolatos előterjesztést, megörült, hogy megjött az esze a ciklus végére az MSZP–SZDSZ-frakciónak, mert ezt a pénzt oda kell adni. Most mégsem vállalja föl az új egyensúly program következményét a kormányoldal. A szabad demokrata Szűcs Lajos ekkor arra hívta fel a figyelmet, azt azért senki se gondolja, hogy az MSZP–SZDSZ-frakció nem akar segíteni az intézményeknek, s visszautasította az észre vonatkozó megjegyzést.

Simicz József azt mondta, a kórház gazdálkodása stabilizálódott, nem a háromszázmillió forint státusán múlik, hogy szilárd marad-e, és a közgyűlés eddig is mindent megtett azért, hogy az intézmények jól működjenek. Simicz szerint az év lezárása előtt kell tisztázni mindhárom kórház helyzetét, részrehajlás nélkül, egyforma mérce alapján.


Gallov Rezső átvette a kitüntetését

Tavaly decemberben tüntette ki a közgyűlés a Csongrád Megye Sportjáért Emlékéremmel Gallov Rezsőt, az OTSH korábbi elnökét. Akkor nem tudta átvenni az érmet, de mindenképp személyesen akarta megköszönni az elismerést. Erre tegnap került sor. Gallov Rezső földerítette a jelenlévőket, amikor elmesélte, hogyan felejtette otthon a hetvenéves jubileumára nagy gonddal megírt beszédét legutóbb. Arról beszélt, a sport révén bejárta a világot, de sohasem felejtette el, honnan jött, ezért is fontos számára a szűkebb pátria elismerése. Thékes István, a megyei sporthivatal elnöke laudációjában kitért arra, hogy Gallov itt érettségizett, itt kezdett vízilabdázni, és 1990-től 1996-ig az OTSH elnökeként – gyakorlatilag a rendszerváltás utáni első sportminiszterként – nagyon sokat segített a régió sportjának. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vandálok több tízmilliós kárt okoznak a szegedi járműveken

Több tízmilliós kárt okoznak évente a szegedi tömegközlekedésben a vandálok, akik a megállóktól a… Tovább olvasom